Mange danske sanddyner viser seg å være menneskeskapt
Sanddyner minst 14 steder i Danmark er slett ikke naturlige, men viser seg å være menneskeskapte, konkluderer forskere.
Forskere fra universitetet i Aarhus har funnet at såkalte klitter som man trodde var naturlige, i mange tilfeller ble anlagt av mennesker. Det skjedde fra begynnelsen av 1700-tallet og fram til slutten av 1800-tallet for hindre sand fra å blåse inn over bøndenes jorder.
Selv om det er hakket, gravd og tatt prøver av sanddyner ved Harrild i Jylland i snart 100 år, er det først nå forskerne mener å kunne si med sikkerhet hvordan de oppsto.
– Det er overraskende, for verken arkeologer eller geologer har til nå kunnet forklare det, sier Søren Munch Kristensen. Han er lektor ved Institutt for geovitenskap ved universitetet i Aarhus.
Forskerne har blant annet brukt data fra den digitale danske høydemodellen som er laget ved å skanne landet med laser fra lufta.
– Data sammenholdt med historiske kilder har vist at sanddynene ikke kan være skapt naturlig, sier Munch Kristensen.
– Dette viser hvordan vi mennesker begynte å kjempe mot naturen. Historisk sett har vi drevet klimatilpasning noe tidligere enn man har trodd, sier han.
Sanddynene ved Harrild er ikke de eneste som er menneskeskapt i Danmark. Det samme er tilfelle minst 14 steder i landet; ti steder i Jylland, tre på Sjælland og ett sted på Bornholm.
– Det gjemmer seg helt sikkert flere menneskeskapte sanddyner rundt omkring i det danske landskapet, sier Munch Kristensen.