Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Bak disse boligene ligger ingeniørkunst av ypperste klasse

Foto: Ecocube AS modulboliger, fotografi ved VizPro AS
Foto: Ecocube AS modulboliger, fotografi ved VizPro AS
Del

Det må sies å være en real utfordring: Å ta på seg et kommunalt boligprosjekt der omsorgsboliger ikke bare skal leveres på budsjett og kort tid, de skal også være modulære og kunne flyttes raskt. Prosjektleder Kjetil Flaatnes liker slike utfordringer, og legger gjerne en på toppen av de "offisielle" kravene.

– For meg og alle de andre som er med på prosjektene, er det viktig at vi ikke bare møter de kravene som er skrevet ned i prosjektbeskrivelsen. Det er minst like viktig at vi laget boliger som vi selv hadde likt å bo i, sier Flaatnes.

Med både de offisielle kravene, og ett uoffisielt et, startet en anbudskonkurranse for modulære omsorgsbygg, der leverandøren Ecocube gikk av med seieren for to konseptboliger til Fredrikstad kommune. For å se nøyaktig hvordan kravene ble til, må vi ta et steg tilbake i prosessen og få bakgrunnen til det utradisjonelle prosjektet.

– Fredrikstad kommune ønsket å kunne etablere boliger for trengende, på kort varsel. Det er en utfordring å bosette alle som trenger det, og når kommunen bygger store prosjekter selv, er de ofte en tidkrevende prosess, forklarer Flaatnes.

Tenkte radikalt nytt

 

cont_for2
cont_etter

Dermed tenkte kommunen, i samråd med Flaatnes, i helt nye baner da anbudskonkurransen ble kunngjort. De så for seg et pilotprosjekt, som kunne gi erfaringer og danne utgangspunkt for utlysning av en rammeavtale for hurtig etablering av boliger dersom behovet melder seg.

– I forbindelse med anbudskonkurransen måtte vi tygge godt på hva tilbudet skulle vektlegge, sier Flaatnes. Dersom pilotprosjektet lykkes, ville det danne grunnlaget for en helt ny generasjon omsorgsboliger, med helt andre egenskaper enn tidligere.

– Vi landet på at tilbudet måtte konkurrere på pris og løsningsforslag, herunder planløsningens funksjonalitet, kvalitet, robusthet og levetid i løsninger, estetikk og tilpasning til omgivelsene. Det var også fokus på et verdig botilbud for å unngå stigmatisering. Hurtig gjennomføring med leveransedato var gitt.

Kompakt, men koselig. Det er ikke mye som tilsier at dette også er en container. <i>Foto: Ecocube AS modulboliger, fotografi ved VizPro AS</i>
Kompakt, men koselig. Det er ikke mye som tilsier at dette også er en container. Foto: Ecocube AS modulboliger, fotografi ved VizPro AS

Båtinteriør i container

Da resultatet av konkurransen var klart, var det ikke bare litt radikal tankegang som lå til grunn i vinnerforslaget. Det var helt nytt, uprøvd i kommunen og et sjeldent syn i Norge.

Vinnerforslaget var en fullverdig bolig i en 40-fots ISO-container, levert av Ecocube. Resultatet som nå står ferdig i Fredrikstad, er alt annet enn tanken man gjør seg opp ved å høre ordene "bolig i container".

– Det er veldig stilige boliger, med fiffige løsninger. Det er brukt interiørløsninger av samme typen man finner på båter av typen Windy, og gjennomstrømming av lys i hele boligen siden endene er av glass.

De smarte løsningene utnytter de snaut 28 kvadratmeterne som alle slike containere tilbyr, og har plassert badet i midten. Med en vri.

– Badet er laget så det kan anvendes på to måter, enten ved å ha to av veggene lukket for hverdagsbruk, eller ved å slå opp veggen og gjøre det omtrent dobbelt så stort, forklarer Flaatnes.

– Selv om det er brukt noen løsninger fra maritim bransje, er det fullverdig høy standard på badet, med vegghengt toalett og vaskemaskin.

Kan flyttes på et blunk

Den vinterisolerte containeren er et lite kunstverk av ingeniørkunnskap. Isolasjonen gjør den tilnærmet et passivhus, men selv etter en stund i drift, og degradering, vil den lett oppfylle Tek 10-standarden. Om kommunen trenger ny plassering, er det raskt gjort å flytte dem og nærmest all ledig terreng er mulig å anvende.

– Boligen ble bygget helt ferdig i Oslo, og så heist på plass i Fredrikstad. Den hviler på fire betongelementer, og det eneste som gjenstod da var å koble på vann, strøm og avløp. I tillegg ble det slått på eksternt trepanel for å gjøre boligen enda mer attraktiv utenfra, sammen med et lite uteareal.

For ikke lenge siden har boligen gjennomgått ettårsbefaring, og resultatene er over all forventning. Ikke bare for tekniske forventingene, men også for Kjetils "uoffisielle" mål.
 
– Vi har gjennomført ettårsbefaringen med positive meldinger fra både oppdragsgiver og brukere. De trives svært godt der, og samtidig er det veldig lite feil med boligene, sier en fornøyd prosjektleder.

Norges første omsorgsboliger på to plan

Citrintunet er bygget med tanke på å beholde langvarig verdi, og være en «trygg havn» for beboerne.
Citrintunet er bygget med tanke på å beholde langvarig verdi, og være en «trygg havn» for beboerne.

Det lønner seg å sette "uoffisielle" mål, og la seg inspireres av dem. Ikke bare for modulhusene som ble oppført, men også for mer tradisjonelle byggeprosjekter som Flaatnes leder.

– Den samme tankegangen fulgte vi i et prosjekt kalt Citrintunet, vi ønsket å lage en bolig der vi selv hadde lyst å flytte inn og ikke noe mindre enn det. Samtidig var kravene fra Fredrikstad kommune høye: Boligene skulle finansieres med 30% tilskudd fra Husbanken, de øvrige kostnadene skulle dekkes gjennom husleieinntekter slik at boligene ble selvfinansierende, forklarer Flaatnes. 

Flaatnes og arkitekt ønsket videre å bygge litt kule, utypiske omsorgsboliger som også fungerte i annenhåndsmarkedet, dersom kommunen på sikt skulle ønske å selge.

– Men for meg, personlig, var det viktigst at beboerne føler at de har et hjem, et godt sted å være. Med en «trygg havn» hjemme er man bedre rustet for å møte resten av verden, og med bedre muligheter fremover.

Så hvordan lager man en kommunal bolig ulik alle de andre, med de skyhøye kravene fra både kommune og prosjektlederens eget hode? 

Først bygger man huset over to plan, en sjeldenhet i liknende kommunale boliger.

– Det var aller viktigst, og trolig er disse omsorgsboligene de aller første av sitt slag i landet. Å skape et godt hjem, med store vindusflater var krav nummer to. Vindusflatene er laget så beboerne kan åpne for å være en del av gatelivet, eller trekke seg tilbake for privatliv, forklarer han.

Som prosjektleder i Stema, kjører Kjetil en litt utradisjonell linje. For han er det viktig å sette en personlig ambisjon i tillegg til de "offisielle" oppgavene.
Som prosjektleder i Stema, kjører Kjetil en litt utradisjonell linje. For han er det viktig å sette en personlig ambisjon i tillegg til de "offisielle" oppgavene.

Fasadene på boligene er kledd i Kebony-tre, ikke bare fordi det er en vakker trekledning men også fordi den har lang levetid med lite vedlikehold.

– I gulvene er det vannbåren varme fra bergvarme. Også det for å unngå vedlikeholdsproblemer man ser fra for eksempel panelovner, samtidig som det gjør boligen enda mer behagelig for beboerne. Det reduserer også strømregningen sammen med høy isolasjonsevne i veggene.

Bak det hele ligger også en kongstanke om å lage en bolig beboerne ønsker å ta vare på, nå og i fremtiden.

– Da vi var på befaring der, fikk jeg følelsen av at beboerne ikke bare hadde et sted å bo, men et sted der de var stolte av å bo. Så min mentale utfordring ble nok oppfylt, sier han og ler.

Stor frihet fra kommunen

Som prosjektleder i Stema har Kjetil, med sin ingeniørbakgrunn, en svært variert hverdag når Fredrikstad Kommune er oppdragsgiver. En dag kan det være prosjektering av boliger, noen uker senere utskifting av hockeyvant i en ishall.

Til felles har oppdragene en bakgrunn der man opererer med stor frihet under stort ansvar.

– Vi har fått veldig stor tillit fra Fredrikstad kommune, allerede fra starten i oppdraget. Ved å levere gode resultater raskt, og forstå tilliten har det gitt en stor grad av frihet. Jeg fikk utdelt et konkret behov for det de trengte, en tomt å bygge på og økonomiske rammer. Utover det var det veldig fritt og stor påvirkiningsgrad. Det er jo ofte sant at jo flere kokker, jo mere søl, men her har vi stått veldig fritt og arkitekten har fått utløp for sine ønsker.

Kanskje best av alt, oppdragene ble levert under budsjett og raskere enn planlagt. Når kvaliteten og ambisjonsnivået i tillegg er oppnådd, lager det mange blide ansikter.

– Kommunen er fornøyd, både de jeg henvender meg til i kommunen og oppdragsgiverne, og ikke minst: brukerne er fornøyd, sier Flaatnes.

Se flere Stema-prosjekter

Oslo Lufthavn Gardermoen er bare ett av stedene Stema Rådgivning har hatt prosjekter på.

Les mer her »

Vi rekrutterer nye ansatte

I Stema Rådgivning søker vi prosjektledere, koordinator og SHA-rådgivere til Norges mest spennende prosjekter.

Les mer her »

Dette er Stema Rådgivning

Et frittstående konsulentfirma innen prosjektadministrative tjenester og takseringstjenester.

Les mer her »

Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra Stema Rådgivning