Slik gjør velferdsteknologi livet enklere
Bærum kommune er langt fremme.
Utfordringene står i kø for velferdsstaten fremover. Samtidig som vi alle ventes å leve stadig lenger, slik at befolkningen blir i snitt stadig eldre, er fruktbarheten på vei ned. Dermed blir det etter hvert færre nordmenn i arbeidsfør alder som kan dra lasset og ivareta behovene deres.
Heldigvis har teknologien kommet så langt at det egentlig er liten grunn til bekymring.
Smarte sensorer, hjelpemidler og verktøy er på vei inn, og bistår allerede mange eldre i hverdagen. Det gir dem en bedre alderdom, samtidig som det avhjelper økonomien til kommunenes hjemmetjenester og sykehjem.
Gir nytte for alle, uansett bakgrunn
Bærum er en av kommunene som har vært tidlig ute med å ta i bruk slike smarte løsninger, og Dønski bo- og behandlingssenter har vært en av pilotene for å ta i bruk den nye teknologien. Beboerne her har ulike forutsetninger, men likevel blir fordelene åpenbare.
– Vi har faktisk et aldersspenn på femti år mellom de yngste og eldste beboerne, så de har hatt en nokså ulik oppvekst. Likevel ser vi at det ikke påvirker det hvordan de bruker hjelpemidlene. Om noe handler det mer om personlig nysgjerrighet, og at de ser at de faktisk får nytte av det, forteller Tonje Bostad, prosjekt og kvalitetssykepleier ved Dønski omsorgsbolig.
For noen har nytteverdien blitt helt åpenbar – raskt.
– Vi har en beboer som pleide å være veldig redd for å gå ut. Vedkommende hadde aldri engang gått til nærbutikken rett i nærheten tidligere, av frykt for å gå seg bort og bli alene. Ved hjelp av en liten GPS-brikke man har rundt halsen, som kan opprette øyeblikkelig toveis talekontakt med sentral, har denne beboeren fått livet sitt snudd helt opp-ned, sier hun.
Hjemmeboende har det bedre
Med et vell av muligheter – fra automatiske pilledispensere til kameraer som kan følge med på om brukerne faller – kan velferdsteknologi bidra til enorme besparelser for kommunen. Samtidig får brukerne et bedre liv og en enklere hverdag. Fallsensorer og alarmer bidrar til økt trygghet, og elektroniske nøkler sparer tid for hjemmetjenesten.
Nettopp hjemmetjenesten er viktig i dette perspektivet, ettersom det å bare kunne bo hjemme er en nøkkel til å møte fremtidens utfordringer. En sykehjemplass er meget kostbar for kommunene, samtidig som mange eldre føler de burde kunne klare seg selv – og da er det ikke så gøy å bo på institusjon. Begge disse problemene kan løses med den riktige teknologien.
– Omsorgsboligene her på Dønski er altså ikke en institusjon, som et sykehjem er. Her har beboerne et leieforhold, og bor hjemme, med god hjelp fra teknologien. Forskjellen fra å bo i et eget hus er først og fremst at vi tilbyr fellesområder, muligheten til å være sosial, og at det skjer ting som konserter, underholdning og aktiviteter, forklarer Bostad.
Beboerne kan også få hjelp av de ansatte til enkelte oppgaver, som å gå på butikken. Ved å trekke inn enkle moderne løsninger blir selv slike oppgaver enklere å utføre.
– Nettbrettene er geniale. Vi kan sette oss ned sammen med beboerne og «gå i butikken» fra deres egen leilighet. Det å fysisk gå ut for å handle tar veldig mye tid; man kan ikke ta med seg beboerens kort, så de må ha kontanter, og så videre. Men bare ved å ta i bruk nettbrett kan vi alltid få de riktige varene, og beboerne selv får inspirasjon fordi de ser produktene, fatter interesse for noe de ikke kunne tenkt på ved å bare liste opp at de vil ha melk og brød. Det gir mer variasjon for dem også, og er veldig positivt i hverdagen, sier Bostad.
Oppdag mulighetene selv
For beboerne på Dønski handler velferdsteknologi mye om mestring og å gjøre hverdagen enklere. Hovedfokuset for alle tiltakene er livskvalitet.
I tiden fremover skal Atea reise land og strand rundt for å demonstrere noen av løsningene som finnes innenfor velferdsteknologi. Det er gode odds for at «velferdshengeren» dukker opp på et sted i nærheten av deg, og hvis du er nysgjerrig på hva som er mulig å få til burde du absolutt vurdere å ta turen innom.
Hengeren vil bli ledsaget av helsefaglig personell som kan forklare hvordan de forskjellige hjelpemidlene som vises frem kan utnyttes til det fulle, også under forskjellige forutsetninger. Hjelpemidlene er laget for å kunne installeres i alt fra private hjem til kommunale omsorgsboliger og på institusjoner, og Atea kan hjelpe deg finne gode løsninger for akkurat dine behov.