Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Fra resirkulerte fiskekasser til isolasjon på Trondheim katedralskole

BEWI og Betonmast samlet på Trondheim katedralskole, der de har spart totalt 50 tonn CO2 ved å bruke den unike isolasjonen.
BEWI og Betonmast samlet på Trondheim katedralskole, der de har spart totalt 50 tonn CO2 ved å bruke den unike isolasjonen. Foto: TUM Studio
Del
Produsert av TUM Studio

I hjertet av Trondheim pågår et byggeprosjekt som ikke bare bevarer historien, men som også bygger for fremtiden med innovative løsninger. Når Trondheim Katedralskole, også kjent som «Katta», gjennomgår en omfattende rehabilitering, veier miljøhensyn tungt. Et av de viktigste grepene er bruken av resirkulert isolasjon.   

Sondre Synnevåg i Betonmast Trøndelag AS.  <i>Foto:  TUM Studio</i>
Sondre Synnevåg i Betonmast Trøndelag AS.  Foto:  TUM Studio

– For å møte fremtidens krav til et moderne læringsmiljø har Betonmast fått dette oppdraget av Trøndelag fylkeskommune med en verdi på 400 millioner kroner. Prosjektet innebærer både ombygging og rehabilitering av dagens bygningsmasse i tillegg til nybygg, forteller Sondre Synnevåg, prosjektingeniør i Betonmast Trøndelag AS. 

Engasjert viser Synnevåg oss rundt på byggeplassen til den ærverdige skolen, som ble stiftet i 1152 og dermed er Norges eldste. Når «Katta» nå fornyes er det avtalt at det skal gjennomføres med Zeb-0, som vil si at bygningens fornybare energiproduksjon kompenserer for klimagassutslippet fra drift av bygget. Prosjektet utføres i tillegg med utslippsfri byggeplass og fokus på ombruk og gjenbruk. 

– Et av de viktigste grepene i dette prosjektet er bruken av BEWI GreenLine EPS, et isolasjonsmateriale laget av 100 prosent resirkulert materiale. Løsningen viser hvordan enkle, men bevisste materialvalg kan føre til store miljøgevinster og høy kvalitet, fortsetter han. 

Les mer om GreeenLine EPS fra BEWI her »

Resirkulerte fiskekasser blir til kvalitetsisolasjon

For å produsere GreenLine EPS samler BEWI inn brukt EPS fra en rekke kilder. Alt fra fiskekasser til annen emballasje og tidligere isolasjon i bygg kan få nytt liv gjennom GreenLine-produktet. BEWI har blant annet et mottak i Fredrikstad, og samler ellers inn rundt om i Europa. Etter innsamling gjennomføres grundig testing, rensing og filtrering, slik at man sitter igjen med et rent materiale som kan brukes på ny.

Ove Eidsvåg i BEWI. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Ove Eidsvåg i BEWI. Foto:  TUM Studio

— Det er fascinerende å se hvordan en brukt fiskekasse kan transformeres til høykvalitets isolasjonsplater i bygg, sier Ove Eidsvåg i BEWI, som har kundeansvaret for prosjektet. 

BEWI har egen EPD (miljøvaredeklarasjon) på sin GreenLine EPS, og på større prosjekter tilbyr de også prosjektspesifikk EPD-beregning. 

Materialet i BEWI GreenLine EPS oppfyller de strenge kravene til U-verdi som kreves for moderne bygg. Det gjør det mulig for prosjektet på Trondheim Katedralskole å nå sine høye miljømål uten å gå på kompromiss med kvaliteten. 

— Det resirkulerte isolasjonsmaterialet er ikke noe dårligere enn standardløsninger, og vi oppfyller de høye kravene til U-verdi ved å velge riktig tykkelse på isolasjonen. Dette er spesielt viktig når vi jobber med eldre bygg som har en vernet fasade, forklarer Eidsvåg.

Det resirkulerte råmaterialet bruker BEWI i sine egne anlegg både i Europa, og blant annet på fabrikkene i Fredrikstad og Søgne, som produserer byggematerialer til det norske markedet.

Enkelt EPS-skifte gir stort utslag på nye boliger »

— Å velge noe annet enn det billigste har en verdi

Prosjektet på Trondheim Katedralskole har som mål å være en modell for fremtidige byggeprosjekter når det gjelder bærekraft. Totalt har de spart 50 tonn CO2 bare ved å bruke GreenLine EPS, noe som utgjør at prosjektet reduserer klimagassutslippene med 2,7 prosent. 

De høye kravene til U-verdi oppfylles ved å velge riktig tykkelse på isolasjonen. <i>Foto:  TUM Studio</i>
De høye kravene til U-verdi oppfylles ved å velge riktig tykkelse på isolasjonen. Foto:  TUM Studio

— Å velge noe annet enn det billigste har en verdi. BEWI GreenLine EPS gir en reduksjon i klimagassutslippene på 2,7 prosent for hele dette prosjektet, noe som er en betydelig forskjell når vi ser på store byggeprosjekter med mye areal, poengterer Synnevåg.

«Katta», som etter ferdigstillelse skal huse 690 elever, vil dermed ikke bare være Norges eldste skole, men også en av de mest moderne og bærekraftige. 

– Alt av materialvalg er gjort med tanke på minimal miljøpåvirkning, inkludert bruk av lavkarbonbetong og fornybare råstoffer i dampsperrer, som bidrar til å redusere prosjektets totale klimagassutslipp ytterligere, fortsetter Synnevåg.

Effektiv logistikk avgjørende for suksess

Totalt brukes 1000 kubikkmeter EPS i prosjektet. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Totalt brukes 1000 kubikkmeter EPS i prosjektet. Foto:  TUM Studio

Med et samlet bruttoareal på 14 000 m², fordelt på både eksisterende bygningsmasse og nybygg, er det avgjørende at logistikk og leveranser fungerer sømløst. For å sikre at prosjektet holder tidsplanen, har BEWI lagt stor vekt på å ha GreenLine EPS som hyllevare. Å ha produktene tilgjengelig på kort varsel har vært kritisk for fremdriften i prosjektet.

— Effektivitet i logistikken er minst like viktig som produktprisen. Vi har opplevd å få varer levert fra BEWI på under en time, som viser hvor viktig det er å ha hyllevare tilgjengelig for å opprettholde fremdriften, forteller Synnevåg.

Totalt brukes 1000 m³ EPS i prosjektet. En betydelig andel av dette, 600 m³, er i gulvet.  

Vinkelskjærer med glødetråd og varmekniv brukes for å redusere risikoen for mikroplastforurensning. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Vinkelskjærer med glødetråd og varmekniv brukes for å redusere risikoen for mikroplastforurensning. Foto:  TUM Studio

– Vi bruker verktøy som vinkelskjærer med glødetråd og varmekniv for å redusere risikoen for mikroplastforurensning, legger han til.

En annen viktig faktor i prosjektet er bruken av elektriske maskiner på byggeplassen, som bidrar til å minimere utslipp ytterligere. 

Kombinasjonen av respekt for historien og fokus på fremtiden gjør rehabiliteringen av Trondheim Katedralskole til et helt unikt prosjekt. 

– Dette er en veldig spesiell jobb for oss i Betonmast som vi har gått inn i med en stor dose ærefrykt gitt den unike historien og beliggenheten til «Katta». Vi gleder oss til alt står ferdig sommeren 2025, avslutter Synnevåg.

Les flere artikler fra Bewi