Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Sommerstudentene skaper reelle verdier for offshore-industrien

Det er en stolt prosjektleder Tone Dale (helt til høyre) som kunne presentere årets DNV-sommerstudenter.
Det er en stolt prosjektleder Tone Dale (helt til høyre) som kunne presentere årets DNV-sommerstudenter. Foto: DNV
Del
Produsert av TUM Studio

Sommer er ferietid for de fleste, men for noen nøye utvalgte studenter er det en mulighet til å dykke ned i problemstillinger som industrien står overfor og få verdifull arbeidserfaring. DNV har lenge sett stor verdi i å gi studenter denne muligheten, og tilbyr hvert år mellom 70 og 100 studenter sommerjobb.

Tone Dale i DNV. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Tone Dale i DNV. Foto:  TUM Studio

Tone Dale, som er prosjektleder for årets sommerprosjekt, har vært i DNV siden hun ble uteksaminert fra NTNU med en master i marinteknikk i 2020. 

– Sommerprosjektet hos DNV gir studentene en unik mulighet til å bruke kunnskapen sin på reelle problemstillinger, samtidig som de får en smakebit på hva en karriere i DNV kan innebære, forteller Dale.  

Solid opplegg

For studenter som Johanne Sofie Iversen, som nå starter på sitt femte og siste år på NMBUs masterstudie i fornybar energi, har sommerprosjektet vært en døråpner. Iversen, som fungerte som studentenes prosjektleder, beskriver overgangen fra studier til arbeidslivet i DNV som både spennende og utfordrende. 

Masterstudent Johanne Sofie Iversen. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Masterstudent Johanne Sofie Iversen. Foto:  TUM Studio

– Man er selvfølgelig litt nervøs i starten, men DNV har et veldig inkluderende og støttende miljø. De legger stor vekt på teamarbeid og gir deg verktøyene du trenger for å lykkes, forteller hun.

Prosjektet starter med teambuilding og tekniske presentasjoner, samt trening i presentasjonsferdigheter. Etter seks uker med arbeid på prosjektet presenterte teamet resultatet for toppledelsen og kollegene på kontoret i Høvik like utenfor Oslo.

Som studentenes prosjektleder har Iversen hatt en sentral rolle i å sikre at alle i teamet kunne bidra med sin spesifikke kompetanse, samtidig som hun har hjulpet til med å bygge broer mellom de ulike fagområdene. 

– Det å jobbe i et tverrfaglig team har vært utrolig inspirerende. Når du får spørsmål fra folk med en helt annen fagbakgrunn, blir du tvunget til å tenke på nye måter. Det er i disse øyeblikkene vi har hatt de største gjennombruddene, sier hun.

Bygg karrieren din i DNV »

Hvordan beskytte undervannsstrukturer i fremtiden? 

DNV legger mye innsats og ekspertise i å velge et interessant tema som dekker et bredt spekter av studieområder for det årlige sommerprosjektet. Dette arbeidet utføres av DNVs egne ingeniører og risikorådgivere. Temaet for 2024 var «Hvordan kan vi beskytte undervannsstrukturer i fremtiden?». 

Hvert år legger industrien tonnevis av knust stein til havs for å beskytte kabler, strukturer og fundamenter mot sedimenttransport og erosjon. Det kan være alt fra faste og flytende vindturbiner, rørledninger eller kunstige øyer. Transportkostnadene er enorme, og det samme gjelder miljøavtrykket. 

I tillegg til steindumping brukes det i dag i stor grad matter av plast for erosjonsbeskyttelse.

Tone Dale i DNV. <i>Foto:  DNV</i>
Tone Dale i DNV. Foto:  DNV

– Vi ønsket at prosjektgruppen skal designe et nytt, miljøvennlig konsept for erosjonsbeskyttelse ved bruk av for eksempel sjøgress eller et produkt som er bærekraftig, forklarer Dale. 

Konseptet skulle også se på hvordan nye digitale løsninger kan øke forutsigbarheten for undervannsstrukturer ved bruk av kunstig intelligens kombinert med sensorer.

– Til slutt trenger konseptet en skikkelig forretningsplan for å sikre at det kan realiseres. Dette vil inkludere effektivitet knyttet til undersøkelser og inspeksjoner, og mer nøyaktige levetidsvurderinger. Dette er en svært tverrfaglig oppgave, og temaet er av høy relevans både for DNV og industrien.

Den 6. august presenterte studentene for en fullsatt sal og over livestream, med mye engasjement og mange spørsmål fra de totalt over 500 tilskuerne. 

– Studentene har ikke bare utviklet en teknisk løsning, men også en ny fremgangsmåte for å sikre bærekraftige verdikjeder for teknologiske løsninger i fremtiden. Læringen fra prosjektet har gitt verdifull input til DNV for videre arbeid med industrien, forteller Dale.

Fokus på karriereutvikling

DNV er ikke bare en arbeidsplass; det er en arena for læring og utvikling. Tone Dale trekker frem selskapets sterke fokus på opplæring og karriereutvikling som en av hovedgrunnene til at det gir mening å satse på en karriere her. 

– Vi har en filosofi som sier at 70 prosent av læringen skjer gjennom praktisk arbeid, 20 prosent gjennom veiledning og mentoring, og bare 10 prosent gjennom formell opplæring. Dette betyr at du som nyansatt får kaste deg rett ut i spennende prosjekter, samtidig som du har støtte fra erfarne kollegaer, forklarer hun.

Dale understreker også de mange mulighetene som finnes for internasjonal karriereutvikling i DNV.

Tone Dale i DNV. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Tone Dale i DNV. Foto:  TUM Studio

– Vi har kontorer i over 100 land, og det er alltid muligheter for å jobbe på tvers av regioner og kulturer. Dette gir en utrolig spennende dynamikk i arbeidshverdagen.

I tillegg til å ha ansvaret for årets sommerprosjekt, jobber Dale i avdelingen «Risers and Cables» under forretningsområdet Offshore Infrastructure and Technology. I utgangspunktet er arbeidsstedet hennes Veritas-senteret på Høvik, men nylig byttet hun arbeidssted til Singapore.

– Jeg ble overført  til DNVs kontor i Singapore i mars og skal være der i 2 år. DNV har et stort kontor  der som samarbeider mye med Høvik innenfor forretningsområdet mitt, forteller hun.  

Dette ser de etter 

Når DNV rekrutterer studenter til sommerprosjektet, ser de etter engasjerte og nysgjerrige personer med ulik kompetanse. 

– Det er viktig at de som søker har lyst til å jobbe i team, er åpne for utfordringer, og har en genuin interesse for å bidra til å løse reelle problemstillinger som er relevante for industrien, sier Dale.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Studentene i DNVs sommerprosjekt 2024.  <i>Foto:  DNV</i>
Studentene i DNVs sommerprosjekt 2024.  Foto:  DNV

Hun legger til at studenter ofte undervurderer hvor mye relevant erfaring de allerede har, enten fra deltidsjobber, frivillige verv eller prosjekter på skolen. 

– Det er viktig å få frem hva som motiverer deg, og hvordan din kompetanse kan bidra til DNV. Vi trenger ikke bare ingeniører, men også økonomer, samfunnsvitere, biologer og IT-eksperter, sier Dale.

Les mer om mulighetene for nyutdannede i DNV »

En sommer full av opplevelser 

Men det er ikke bare jobb som står på agendaen hos DNV. Gjennom sommeren har studentene også deltatt på en rekke sosiale aktiviteter, fra båtturer i skjærgården til kajakkurs og teambuilding-aktiviteter. 

Masterstudent Johanne Sofie Iversen. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Masterstudent Johanne Sofie Iversen. Foto:  TUM Studio

– Teambuildingen var veldig artig med mye fnis og fjas, og vi har vært flinke til å ta mange iskrem- og quiz-pauser. Vi har også spilt tennis her på campus, på det som må være Norges fineste tennisbane. Vi fikk også møte Norges fiskeri- og havminister, Marianne Sivertsen Næss, den første uka, som forteller litt om hvor dynamisk arbeidshverdagen i DNV kan være, forteller Iversen. 

– Vi har hatt det utrolig gøy sammen. Disse opplevelsene har ikke bare gjort oss til et sammensveiset team, men har også gitt oss minner for livet, avslutter hun.

Les flere artikler fra DNV