Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Tror du 12 volt verktøy bare er for hjemmesnekkeren? Da går du glipp av mye!

Del
Mer kontroll: Kim Nøsavik hos TOOLS Molde viser hvordan Bosch FlexiClick kan gi mer kontroll over arbeidsstillingen. Her ved å bruke en 90 graders bend som gjør det mulig å holde verktøyet rett frem, og en bitsholder som kan skiftes ut.r
Mer kontroll: Kim Nøsavik hos TOOLS Molde viser hvordan Bosch FlexiClick kan gi mer kontroll over arbeidsstillingen. Her ved å bruke en 90 graders bend som gjør det mulig å holde verktøyet rett frem, og en bitsholder som kan skiftes ut.r

– Det er kanskje slik at industrien har hausset opp verktøy på 18 Volt som den store, sterke broren til 12 volt, men i virkeligheten er det nok litt annerledes, sier Kim Tore Nøsavik. Som butikkselger for TOOLS i Molde ser han stadig vekk at kundene ikke nødvendigvis tenker på det som er lurest, og faktisk ikke engang billigst, når de skal plukke ut elektroverktøyet sitt.

– Utrolig mye har skjedd på verktøyfronten de siste årene, sikkert aller mest på batteriverktøy. Verktøyet som nå drives av 12V-batterier, yter på nivået som 18V-verktøyet befant seg på for få år siden, forklarer Kim.

Bestill Bosch GSR 12V-15 Professional på TOOLS.no »

Smartere materialteknologi, bedre unyttelse av elektronikken i verktøyet og bedre tilvirkningsprosesser gjør at fabrikanter som Bosch får mer kraft ut av hver volt i verktøyet.

Det er godt nytt for håndverkere, for 12V-verktøy har en rekke fordeler over storebror 18V.

 
 

Trenger du 18V alltid?

– Greit nok, 18 volt verktøy er de kraftigste av de to seriene, men de er også størst og tyngst. Det betyr at hver gang du bruker et 18V verktøy i der du kunne ha brukt et 12V verktøy, utsetter du kroppen for litt mer belastning enn nødvendig, forklarer Kim.

At 12V verktøyet er mindre, betyr også at de kommer langt bedre til på vanskelige steder.

– Vi har alle en litt kinkig arbeidsoppgave, der man ikke kommer til med den oppladbare drillen, og ønsket seg en litt mindre utgave. Der kommer 12V-serien inn, de er litt mindre i alle retninger, litt lettere og mer håndterlige.

For håndverkere som jobber i felten, er det kanskje litt tabu å nevne at man ikke skal standardisere alt på ett merke og én batteritype. Slikt gjør hverdagen hårfint mer rotete, med forskjellige ladere og batterier.

– Å ha ett batteri for alt er jo behagelig, men vi ser litt annerledes på det. Du bør ha ett batteri for det aller meste, sier Nøsavik. 

Kan være greit med to

– De fleste som driver med elektroinstallasjon må føre kabler gjennom vegger som ofte er laget av steinmateriale eller tre. Da må verktøyet dimensjoneres for den største oppgaven, som er å komme seg gjennom en betongvegg. Det krever 18V hammerbor eller liknende, for å gjøre jobben effektivt. Men skal man da dimensjonere alt det andre verktøyet ut fra den ene oppgaven? Når man bærer med seg masse verktøy, og bare det ene har en stor oppgave, kan det være mye greiere å ha to verktøyserier.

I batteriverktøyets barndom var bruken begrenset til batteridrillen, nå finnes mesteparten av elektrisk verktøy i en batteriutgave.

 
 

– Men det mange ikke tenker over, er at de fleste elektriske verktøy som finnes i en stor 18V-utgave, også finnes i en mindre og lettere 12V-utgave. Sirkelsagen er et godt eksempel. For de som jobber med installasjon av kjøkken kan den kappe lettere plater og lettere konstruksjonsvirke, men er omtrent halvparten av størrelsen til en 18V-sag, sier Nøsavik.

Utvalget av verktøy i 12V er stort. Veldig stort. Derfor er det greit å starte et sted, og heller legge til verktøy litt etterhvert.

– De aller fleste kan sikkert starte med en 12V drill, og kjøpe en pakkeløsning med lader og et par batterier inkludert. Det er noen av de beste kjøpene man gjør, uansett om det er 12V eller 18V. Så kan man bygge ut med kanskje en liten bajonettsag, solgt uten batterier, når behovet melder seg.

Fleksibelt 

Bosch sin 12V-serie i blått, kommer en av drillene med enda en livredder for håndverkere og alle som jobber på trange steder.

Kort fortalt er FlexiClick et system med utskiftbare hoder til drillen, der du kan sette på vanlig Jacobs-chuck som alle driller har, vinkelhode for 90 graders bend, borpatron for skruing tett opptil en flate og en bitstrekker.

– Med 18V-verktøy er det rå kraft som gjelder, og når man laget 12V-verktøyet ble den litt mindre størrelsen sett på som en fordel, sier Nøsavik.

Det er lett å se for seg: Med et stort hammerbor som som skal gjennom en betongvegg, er det, forhåpentligvis, rom til å stille seg i en god posisjon og drille i vei.

Gå ikke glipp av tilbud, meld deg på nyhetsbrev fra TOOLS »

– Det er en liten luksus som mange montører ikke har. Der er det trange rom, snirklete vinkler og små marginer. Gjerne mens man står på en stige og utfører litt håndverkeryoga, sier Nøsavik og plukker opp en Bosch 12V drill med FlexiClick.

Med ett grep fester han et vinkeladapter som gjør den vanlige bormaskinen til en vinkeldrill. Det tar ikke mange sekundene, og gir en langt bedre arbeidsposisjon. Ta montering av en kjøkkenplate fra inne i et kjøkkenskap, for eksempel.

– Jeg kunne kanskje ha klemt meg inn i kjøkkenskapet for å komme til med drillen i riktig posisjon, men det er langt mer effektivt å bare tilpasse den med FlexiClick og la drillen ta seg av tøy og bøy der inne i skapet. Bruk Torx-skruer og en god bit, så går jobben langt lettere og kjappere.

Finn din TOOLS-butikk

Du finner TOOLS på 46 steder i hele Norge. Sjekk din nærmeste butikk her:

Finn din butikk »

Gå til nettbutikken

TOOLS' nettbutikk har enda flere produkter i 12V-serien. (for bedriftskunder)

Sjekk utvalget »

Start byggingen av 12V-parken til kampanjepris

Vi har drillpakken med FlexiClick, batteri + lader. 

Se tilbudet »

Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra TOOLS