Disse toppmoderne hyttene ble løftet på plass med helikopter. Og da måtte de veie minst mulig
Interessen for fritidsboliger eksploderer om dagen, ifølge tall fra Boligprodusentene. Deres oversikt viser at det er blitt solgt 17 prosent flere nybygde hytter i 2021 enn i 2020, og det er blitt igangsatt bygging av 35 prosent flere enn i 2020. Det selges nå omtrent like mange hytter som eneboliger i Norge! Det er kanskje ikke så rart. Corona-årene har nok ført til at flere oppsøker ro i naturen.
Men selv om flere ønsker seg nærhet til naturen, betyr det ikke at de vil gi avkall på komfort. En hytte som befinner seg på en værhard fjelltopp skal helst by på spektakulær utsikt, men også isolere godt fra kulden utenfor.
For eksempel: Tre splitter nye utleiehytter som befinner seg på en fjellknaus i Alvdal. Det er urørt natur rett utenfor hytteveggen og storslagen utsikt over Aukrustbygda, Glomma og fjellene rundt. Gjestene må selv kunne tråkke seg oppover lia de 300 høydemetrene til toppen.
Avhengig av lav vekt
For å få hyttene på plass uten å forstyrre naturen rundt, måtte de bygges ferdig et annet sted, og løftes på plass i sin helhet med helikopter. Det var naturligvis en krevende oppgave, og et av kriteriene var at hyttene veide så lite som mulig.
– Det går bare en sti opp til berget, og det er ikke kjørbart for større kjøretøy. Skulle vi fått bygd hyttene på annet vis, så måtte vi ha bygd vei opp til toppen. Men det ønsket vi å unngå, forklarer Ola Sandeggen. Han er arkitekt, byggherre og driveren av Baugsberget Fjelltopphytter.
– Jeg har sittet der oppe mange, mange ganger selv. Utsikten er fantastisk. Men det er værhardt og en ønsker ofte å komme seg i ly, sier han.
Måtte løftes fra byggeplassen i sin helhet
Det var viktig for Sandeggen og hans kone at prosjektet var mest mulig miljøvennlig, og det var en av grunnene til at planene om å bygge hyttene på stedet ble raskt skrinlagt.
Hyttene ble bygd på gårdstunet til gründerne. Dermed kunne de følge med på fremdriften fra
dag til dag, og også legge ned utallige timer i byggeprosjektet. Maksvekten på de 20
kvadratmeter store hyttene var 3750 kg. En av hyttene hadde et par hundre kilo for mye
under prøveveiingen, og måtte slankes før løftet. Men ved å fjerne litt her og der var alle klare
til flytur en vakker høstdag. Helikopterløftene ble en begivenhet for hele bygda, siden de
fleste innbyggerne hadde naturlig orkesterplass til det hele.
De tre hyttene er bygd slik at limtredragerne er bæringen på bjelkelaget.
–Da klarer vi oss med kun noen få punktfundamenter på grunnfjellet per hytte, forklarer Ola
Sandeggen. Dermed var det minimalt med inngrep som måtte gjøres for å sette hyttene på
plass på toppen. Fire klosser sto klare på fjellet for å ta imot hver av hyttene. Og en
helikopterpilot som kunne sine saker, godt hjulpet av en gjeng arbeidere på toppen, sørget
for at de tre hyttene raskt ble koblet på de fire.
Lett og solid isolasjon
For at hyttene skulle veie så lite som mulig, var det viktig å bruke lette materialer. Blant annet Proff 34-isolasjonen til Glava, som sørger for at veggene er lette, samtidig som de isolerer svært godt.
Lambda-verdien er et uttrykk for varmeledningsevnen til et materiale, og for isolasjon er lavere lambda bedre. Med en lambda på 34 (egentlig 0,034 W/mK), har Glava Proff 34 en isolasjonsevne som er hele ni prosent bedre enn produkter med lambda 37, som er det som ellers er vanlig i markedet. Et isolasjonsmateriale med lav lambda gjør det altså mulig å bygge veggen tynnere, uten at det går på bekostning av den varmeisolerende evnen.
– Vi kan ikke ha så tykke vegger og er avhengige av å ha lav lambdaverdi på isolasjonsmattene, samtidig som de er lette, forklarer Sandeggen.
– Så da falt valget på Glavas Proff 34 plater. Vi bruker også I-bjelker i vegg og tak, og der har også Glava egne i-bjelkeplater som passer inn i profilene, slik at det blir et komplett system, forteller han.
Holder værhard natur utenfor
Proff 34 er på mange måter hovedproduktet til Glava Isolasjon, og produktansvarlig Henrik Norland nevner at målet er å oppnå så lav lambdaverdi som mulig på dette produktet.
– Hyttene har lette vegger. Hadde vi brukt et produkt med enda lavere lambdaverdi, hadde det blitt for tungt totalt sett. Maksvekten på hyttene var 3750 kilo, og de måtte slankes litt før helikopterløft. Det er ikke nødvendigvis isolasjonen i seg selv som gikk utover regnestykket, men alle monner drar, sier han.
Vekten er altså ett aspekt, men selve isolasjonsevnen er svært viktig når det gjelder en hytte på et værutsatt sted.
– Det går på komfortopplevelsen. Når man er på en hytte, vil flere og flere ha det mer komfortabelt der enn de har det hjemme, samtidig som vi har utfordringer med høye strømpriser. Med god isolasjon vet du at du kan fyre i peisen og stenge for kvelden, så holder rommet seg godt og varmt til neste morgen. Og det er det folk er ute etter, de vil slappe av og ha den ekstra kosen.
Proff 34 gjør også selve byggeprosessen enklere, siden isolasjonen er komprimert ned til en femtedel. Det betyr flere kvadratmeter per pakke.
– Om du frakter isolasjonen til byggeplassen i helikopter eller i lastebil, får du uansett med deg mye mer. Produktene veier mindre, og gjør logistikken mer kostnadseffektiv og miljøvennlig, forteller Henrik Norland.