5 IT-trender innen bank og finans
Web3, krypto, metaverset – nettet forandrer seg stadig. Banker må tilpasse seg denne
utviklingen. Her er IT-trendene som kommer til å prege finansverdenen i 2022 – og i
årene fremover.
Ikano Bank har jobbet aktivt med digitalisering i lang tid. Vi vet verdien av å møte kundene våre der de er. Når det digitale landskapet forandrer seg, må vi følge med på utviklingen. Dette er IT-trendene vi tror vil påvirke bank og finans i 2022 og fremover.
1. Økt konkurranse på digitale løsninger for aksjer og fond
Andelen privatpersoner som investerer i fond og aksjer, har skutt i været under pandemien. Veksten vil sannsynligvis avta etter hvert som samfunnet åpner opp, men mange har også fått øynene opp for nye måter å spare på.
Konkurransen om beste digitale løsning for aksjer og fond til å øke.
I 2022 kommer konkurransen om beste digitale løsning for aksjer og fond til å øke. Her er det viktig å designe den enkleste og mest oversiktlige løsningen. De fleste som investerer, gjør det for fremtiden, og er med andre ord viktige kunder å nå for bankene.
2. Krypto
Krypto har nådd nye høyder under pandemien. Vi har sett en eksplosiv vekst av kryptovaluta-utfordrere til Bitcoin – Ethereum, Solana, Cardano og andre. Vi har også sett såkalte “meme coins” som Dogecoin, Shiba Inu og andre stige voldsomt i verdi.
NFT-er (“non-fungible tokens”) brukes stadig mer, og handel av NFT-kunst har skutt i været. For eksempel kjøpte Kygo profilbildet sitt på Instagram for over 1 million kroner.
Ingen vet hvordan krypto kommer til å utvikle seg. Vi hører eksperter uttale at krypto blir verdt alt eller ingenting. Uansett hva som skjer, kommer krypto til å by på utfordringer og muligheter for bankene. Kryptobørser og andre kryptoselskaper har blitt etablert og børsnotert i løpet av 2021 – f.eks. Coinbase eller Bjørn Kjos sitt Norwegian Block Exchange.
Vi hører eksperter uttale at krypto blir verdt alt eller ingenting.
Betaling med krypto er én ting. En annen er investering i kryptovaluta. Som nevnt har antall privatpersoner som investerer, økt mye under pandemien. Mange banker vil vurdere å åpne opp for investeringer i kryptovaluta i tillegg til aksjer og fond.
3. Web3 og blockchain
Flere teknologer snakker nå om at Web3, eller Web 3.0, er i anmarsj. Web 3.0 er neste steg for World Wide Web, og kommer til å erstatte Web 2.0.
Web 2.0 handlet om interaktive tjenester, brukergenerert innhold og deltagelse. Samtidig har dette ledet til at Big Tech – Alphabet, Apple, Amazon, Meta og Microsoft – har fått enorm makt over nettet. Ideen bak Web 3.0 er at nettet skal gå fra sentralisert til desentralisert gjennom blockchain-teknologi.
Hvor store forandringene blir, vet man ikke enda. Per nå går mye persondata til Big Tech. Med blockchain kan personer få tilbake denne informasjonen. Hvordan vil det forandre måte applikasjoner og tjenester utvikles på?
Et forandret nett betyr nye muligheter og utfordringer for bruker og bedrifter – og derfor også for banker. Her snakker vi blant annet om betaling via blockchain. Norske banker kommer kanskje ikke til å åpne opp for dette i 2022, men flere kommer til å snakke om det.
4. Fleksible finansielle løsninger
Markedet krever stadig mer fleksible løsninger for finansiering av utstyr og driftsmidler. Leasing er en finansieringsform som bare blir mer relevant ettersom de fleste bransjer opplever hardere konkurranse og større behov for innovasjon.
Jan Amundsen, leasingsjef i Ikano Bank, forteller at leasing kan øke bedriftens konkurranseevne.
– Bedriften får inntil 100 prosent finansiering, mens driftskapitalen kan plasseres og skape verdi på andre områder, påpeker Amundsen. I tillegg gjør leasing det enklere å oppgradere til nytt og moderne utstyr, litt hyppigere.
Med leasing kan kostnaden ved utstyret utgiftsføres i sin helhet, fordelt over perioden utstyret benyttes. Dette gir både skattefordeler og enklere regnskapsføring.
– Hos Ikano Bank ser vi at interessen for leasing blir større og større. Ny teknologi utfordrer banker til å tilby bedre og enklere produkter. I 2022 og fremover vil se flere slike løsninger, sier Jan Amundsen.
Ønsker du å se på hva en leasingavtale kan utgjøre i månedlig terminbeløp?
5. Metaverset
Facebook har byttet navn til Meta, og Mark Zuckerberg snakker om en ny versjon av nettet som han kaller Metaverset (“The Metaverse”). I romanen Snow Crash (1992), skrevet av Neal Stephenson, er Metaverset en virtuell verden, nesten som et videospill, hvor man kan gjøre mye av det vi gjør på nettet i dag. Meta ser for seg noe lignende: At vi lever mer og mer av livene våre i en virtuell verden.
Per nå høres det fortsatt ut som science fiction. Mange brikker må på plass før Metaverset skal bli noe av – for eksempel må VR-briller bli mye mer utbredt enn de er i dag.
Hvis Metaverset blir så stort som Zuckerberg ser for seg, må bedrifter og organisasjoner følge etter. Det blir litt som å ha en nettside eller kontoer i sosiale medier i dag.
Dette vil også påvirke banker. For eksempel vil det bli et spørsmål om man skal opprette virtuelle filialer, kontoer og bankkort. Det skjer kanskje ikke i 2022, men noen er kanskje allerede i gang med planleggingen.