Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Denne tre-trenden tar Norge med storm

Del

– Dette er ganske nytt for oss, men veldig godt å jobbe med. Vi kan skru og montere hvor som helst, uten noe forboring – og så lukter det så rent og fint, fastslår Sindre Knudsen Feiring fra Tømrermester Jo Morten Hagen.

Vi møter ham med drillen i hånda, på en byggeplass like ved Nordtvet gård på Kalbakken i Oslo. Her reiser en helt ny barnehage seg, og materialet han snakker om er massivtre. Lukten av friskt tre møter oss selv utenfor sperringene, og Feiring med kolleger er i ferd med å montere opp isolasjonssystemet – rett på ytterveggene.

En tre-trend som virkelig tar av

Vis mer

– I disse dager er det en enorm økning i store bygg i massivtre, bygg som for noen få år siden ville blitt oppført i stål og betong. Det er ikke så rart, for disse elementene er sterke som betong, men mye lettere. Tre gir godt inneklima, og er dessuten bra for miljøet, forklarer prosjektrådgiver Trond Larsen i Glava.

Det skal ikke stå på råmaterialer – er det én ting Norge virkelig har mer enn nok av, så er det skog. Mange steder vokser det igjen raskere enn vi klarer å hugge ned trærne, men fremover er det flere norske aktører som satser på massivtreproduksjon – og etterspørselen er stadig økende.

– Røyken kommune velger å bygge landets første svanemerkede skole ved hjelp av massivtre. Samtidig er vi i Glava inne i massivtreprosjekter i blant annet Brummundal, Otta, Tromsø og Trondheim, på alt fra leilighetsbygg til omsorgsboliger – bare for å nevne noe. At det tar litt av er heller ikke så rart, med alle fordelene du får med tre, fastslår Larsen.

Bygger slitesterkt, solid og sikkert

Når massivtreelementene er montert er innsiden av bygget nærmest klar til å tas i bruk. Isolasjon skrus rett på utsiden av veggene.
Når massivtreelementene er montert er innsiden av bygget nærmest klar til å tas i bruk. Isolasjon skrus rett på utsiden av veggene.

Moderne massivtre består av flere sjikt på et par centimeter hver, limt sammen i kryss. Dette gir en ekstremt sterk og stabil masse, som så kan settes opp som vegger, etasjeskillere eller bjelker, avhengig av kundens behov. Siden tre er et levende materiale har det samtidig gode, pustende egenskaper, og ferdig montert er også overflatene på innsiden klare til å beises og tas i bruk.

– Du trenger altså ikke kle veggene i gipsplater, som kanskje særlig er en fordel i bygg hvor det blir en del slitasje, slik som i skoler. Styrken i materialet kan det heller ikke være noen tvil om. Det har faktisk vært utført tester og forsøk for å se om man kan lage bomberom av massivtre, og mye branntesting med veldig gode resultater. Hvis du har en ståldrager i taket på en brannkonstruksjon, og en limtredrager litt bortenfor, vil limtredrageren stå vesentlig lenger før den bøyer seg, påpeker Larsen.

Koselig, motiverende og praktisk

Med færre hindringer kan tømrerne gjøre jobben sin enda raskere.
Med færre hindringer kan tømrerne gjøre jobben sin enda raskere.

Det er ikke bare når bygget er overlevert at massivtre slår betong. Selv på byggeplassen trives folk bedre rundt trevegger, noe tømrerne på Nordtvedt gård barnehage sier seg enige i. De startet jobben 1. mars, og bare en uke senere har de kommet svært langt.

– Vi er svært fornøyde med å jobbe på massivtre. Siden vi bare kan jobbe rett på treverket får vi veldig god fremdrift. En annen fordel er at det raskt kommer på plass et ferdig gulv, så vi slipper å balansere på bjelker og legge midlertidig underlag for å jobbe på, sier en fornøyd Feiring.

– Når du går inn i et trebygg, selv under oppføring, kjenner du at du kommer inn i et godt miljø. Jeg tror det gir en egen motivasjon. Rent praktisk er også alt klart med en gang elementene er på plass – du trenger ikke sette inn plugger og så videre, tilføyer Larsen.

Velg riktig isolasjon

Den isolerte stenderen i fasadesystemet Pluss fra Glava minimerer kuldebroer og gir et kontinuerlig isolasjonssjikt.
Den isolerte stenderen i fasadesystemet Pluss fra Glava minimerer kuldebroer og gir et kontinuerlig isolasjonssjikt.

Passivhus har vært populære i noen år nå, men mange har erfart at disse kan bli vel tette, og gi et dårlig inneklima. Mye isolasjon, underdimensjonerte ventilasjonsanlegg og svært tette vegger kommer sammen for å skape plager for de som skal bruke byggene. Med bygninger i massivtre blir inneklimaet vesentlig bedre, men det er fortsatt viktig å bruke riktig isolasjon.

– Selve massivtreelementene skal fores på utsiden, og du slipper ofte å bruke plastduker. Det vi ser er at med gode systemer, som Glava Pluss, går det dessuten veldig fort å montere opp isolasjonen. Du får mye raskere montering av klimaskjermen enn ved tradisjonell bygging, sier Larsen.

– På ett prosjekt jeg besøkte nylig er det totalt rundt tusen kvadratmeter veggflate, og etter den første uken med tre mann på jobb var bygget halvveis ferdig kledd. Det tviler jeg på at de hadde klart med et ren stål-og-betong-bindingsverk, med vindsperre som skal på, isolasjon på innsiden og så videre, slår han fast.

Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra Glava