Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Denne ventilasjonskanalen tar det bare noen minutter å bygge

Stig Ronny Fredrikstuen i Glava holder kurs for håndverkere som skal montere Climaver
Stig Ronny Fredrikstuen i Glava holder kurs for håndverkere som skal montere Climaver Foto: TUM Studio
Del

Bygg trenger ventilasjon for å tilføre frisk luft, samt fjerne lukter og forurensende stoffer. Det er ventilasjon som sørger for godt inneklima, både på jobb, hjemme, i helsebygg eller andre konstruksjoner.

I Norge har vi stort sett benyttet oss av sirkulære ventilasjonskanaler i metall. Stig Ronny Fredrikstuen, salgsingeniør VVS/OEM i Glava.

Det finnes imidlertid alternativer som Climaver.

– Vi ser mange fordeler med Climaver, som løsningen heter, så vi har veldig tro på at det vil få større fotfeste her til lands. Det har vært i bruk i Europa siden 60-tallet, og vi ønsker at flere skal få forståelse for fordelene med Climaver i Norge, sier Stig Ronny.

Markedet er modent for noe nytt

Climaver er ferdigisolert og demper unødvendig støy i ventilasjonssystemet.
Climaver er ferdigisolert og demper unødvendig støy i ventilasjonssystemet.

Han går entusiastisk gjennom hva som faktisk er unikt med Climaver, sammenlignet med tradisjonelle ventilasjonskanaler.

– Først og fremst er det vekten. Sammenlignet med tradisjonelt isolerte metallkanaler er Climaver oppimot 78 prosent lettere. For en montør er det fint at du sparer fem kilo på ett løft. Men i løpet av en arbeidsdag betyr det også fort 400 kilo mindre å løfte. For å ikke snakke om i løpet av et arbeidsliv. Å forholde seg til lavere vekt har mye å si for de som gjennomfører monteringen.

Den lave vekten er fordelaktig ikke bare for montørene, men også når det gjelder å transportere produktet:

– Climaver er flatpakket, så man får plass til mer i én lastebil. Løsningen blir kjørt ut til byggeplasser for å settes sammen der. Du trenger ikke å transportere store, runde kanaler til byggeplassen og heise de opp, forklarer Stig Ronny Fredrikstuen.

Denne enkle monteringen betyr også at det er fort gjort å gjøre eventuelle spesialtilpasninger av kanalen på byggeplassen, i stedet for å vente på justeringer på et verksted. Resultatet kan ofte bli en halvert monteringstid.

– Du kan spare ganske mye tid også fordi du gjør flere operasjoner i én. Climaver er ferdigisolert, så du monterer kanalen og isolerer samtidig. Du får termisk isolasjon, kondensisolasjon og støyisolering i ett produkt. Når også transport og lossing går raskere, er det totalt sett veldig mye tid spart, sier salgsingeniøren.

Besparelser i alle ledd

Climaver begynner å bli kjent i Norge, og har mange fordeler sammenlignet med tradisjonelle løsninger.
Climaver begynner å bli kjent i Norge, og har mange fordeler sammenlignet med tradisjonelle løsninger.

Stig Ronny viser til at kortere tid brukt på montering, mindre transportvolum og lavere vekt, bidrar til økonomiske besparelser for utbyggerne.

Det er samtidig en grønnere løsning: Lavere vekt bidrar til mindre transportutslipp, og materialet er mer miljøvennlig enn stål. Glassullen i Climaver er for eksempel laget av resirkulert glass.

Climaver er en veldig fleksibel løsning, som passer i alle typer bygg, både boliger og næring. Ikke minst er fleksibiliteten relevant i rehabiliteringsprosjekter, der man kanskje er begrenset av eksisterende plass. Ventilasjonsløsninger kan tilpasses eksisterende rom, og frigjøre plass til å for eksempel heve himlingen.

Lær mer om Climaver

En mer behagelig hverdag

Climaver i bruk, her på et autosenter i Trondheim.
Climaver i bruk, her på et autosenter i Trondheim.

De mange fordelene med ventilasjonskanalene er altså ikke bare relevante for de som prosjekterer eller monterer, men også de som bruker byggene. For eksempel er lyddempingen et viktig aspekt.

– Støy på arbeidsplassen er en viktig kilde til fravær og sykdom. Og vi vet at støy fra ventilasjonen kan være en utfordring for mange. Climaver demper lydene som kommer fra ventilasjonslufta som suser i kanalen, eller vifta eller aggregatet som bråker. Støyen blir absorbert og kommer ikke ut, og det skjer langs hele kanalen, ikke bare på visse punkter, forklarer Fredrikstuen.

– På den måten kan du også unngå lydsmitte fra et rom til et annet, sier han.

Holder kurs for montørene

Det er nyttig å lære seg å bygge systemet, slik at det fungerer knirkefritt.
Det er nyttig å lære seg å bygge systemet, slik at det fungerer knirkefritt.

Stig Ronny vil gjerne trekke frem at det er nyttig for montørene av Climaver-systemer å gjennomgå et kurs for å lære seg fordelene med produktet.

– Dette er løsninger som skal stå i flere titalls år. For å sikre at de står gjennom hele levetiden, er det viktig at de monteres skikkelig. For håndverkernes trygghet holder vi kompetansekurs før de starter å montere Climaver.

– Kurset tar en dag, og gir deg en forståelse for monteringen. Vi har en time med teori, og deretter driver vi på verkstedet, og lærer å produsere kanalen. Vi viser håndverkerne hva de trenger å kunne.

Han nevner at kursene er gratis, og at de helst holdes tett opptil faktiske byggeprosjekter, slik at håndverkerne kan ta med seg kunnskapene og begynne å bruke dem snarest. 

Og det er heller ikke bare håndverkerne som blir skolert i monteringen - Glava snakker også med prosjektledere, ingeniører, arkitekter og byggherrer. 

– De som bygger eller bruker huset vil også ha et utbytte av en bedre ventilasjonsløsning. Det er viktig for oss å dele denne kunnskapen. Dette bidrar til spart tid, sparte penger, bedre inneklima og en grønnere hverdag, konkluderer Stig Ronny Fredrikstuen.

Les flere artikler fra Glava