Fra slitt 70-tallshus til moderne, energieffektiv bolig
De globale klimautfordringene er betydelige, og et ledd for å løse disse er å redusere utslipp av klimagasser. Paris-avtalen skal sørge for at alle verdens land forplikter seg å bidra til dette, også Norge.
Det er for lengst vedtatt av Stortinget at energibruken i eksisterende bygg skal reduseres med 10 TWh innen år 2030. Dette er en del av klimamålene Norge er forpliktet til gjennom Paris-avtalen.
En stor av del at dette energikuttet skal gjøres ved å etterisolere eldre bygg som i dag lekker energi. I Norge er det mange hus som ble bygget i løpet av andre halvdel av 1900-tallet, som er ganske dårlig isolerte og bruker alt for mye energi.
Å etterisolere disse 700-800.000 boligene vil være et viktig skritt for å nå klimamålene. Men det er en tidkrevende jobb, og prosessen tar tid.
Satser på forskning og utvikling
Glava har gjennom flere år jobbet for å få opp farten på etterisolering av norske hus. Et ledd i dette arbeidet var opprettelsen av datterselskapet Bolig Enøk, som har bidratt til tettere dialog med myndighetene, i tillegg til å øke kunnskapen om energieffektivisering. Glava opplevde at det ikke skjedde nok.
− Etter at Bolig Enøk hadde jobbet en stund med blant annet energirådgiving og -opplæring, skjønte vi at vi også måtte utvikle et elementsystem for å se om det vil bidra til ytterligere fart på markedet, sier direktør i Saint-Gobain Glava, Jon Karlsen.
Målet var et produkt som kunne revolusjonere markedet ved å gjøre etterisolering enklere og raskere samtidig som huset moderniseres. Resultatet er et fasadesystem som vil sørge for full isolasjon av eldre boliger, samtidig som det er enkelt å installere, selv for én person.
− Den opprinnelige ideen var å utvikle en løsning basert på store elementer, som dekket en hel vegg. Etter hvert begynte vi å se på mer håndterbare størrelser på elementene. Vi har jobbet med dette for fullt siden tidlig 2017, forteller Ole-Jacob Huuse, daglig leder i Bolig Enøk.
Ole-Jacob Huuse forteller at Bolig Enøk ønsker å sette skikkelig tempo på isoleringen, og har brukt betydelig med ressurser på forskning og utvikling av det nye fasadesystemet. Mange har vært involvert i prosessen, og Glava har jobbet sammen med partnere som har utviklet vindussystemer, skruer, funnet frem til riktig type lim og løsninger for vindtetting.
Også Sintef Byggforsk og Innovasjon Norge har bidratt med ressurser til utviklingen.
− Innovasjon Norge bidro blant annet med midler til utviklingsstøtte. Det gir en god følelse at noen andre enn deg har troen på jobben du gjør. Vi har også hatt en rekke møter med mange forskjellige leverandører og fagpersoner. Vi har snakket med konsulenter, arkitekter og industridesignere. Vi har gått veldig bredt ut, og prøvd å samle sammen de beste inntrykkene og innspillene vi har fått, sier Ole-Jacob Huuse.
Alt i ett element
Resultatet ble det som Glava kaller for elementbasert system (eller en «sandwich»), der ett element inneholder alt som trengs for fullverdig isolering og bekledning. Hvert element er isolert med ett lag Glavas glassull, har et luftesjikt og bekledning på utsiden.
Hele systemet inneholder også alle de nødvendige listene, vinduer, dører og tak. Ved å bruke dette systemet blir det mulig å oppgradere husets skall til å både være langt mer energibesparende, og fremstå som mer moderne og tidsriktig rent estetisk.
Fordelene med å bruke systemet på gamle hus er åpenbare: Skikkelig isolering betyr spart energi. Det er imidlertid flere fordeler med å bruke systemet til å oppgradere eldre boliger:
− Hvert element er 1200x600 millimeter og veier rundt 11 kilo, og kan dermed enkelt håndteres av én mann på byggeplassen, sier Ole-Jacob Huuse.
− Prosessen med å installere er også enkel. Det er lett å kutte i elementene for tilpasning, og hjørnelister blir enkelt klikket på aluminiumsprofiler. Når elementet er på veggen, er du ferdig. Du skal ikke ha noe panel, og trenger ikke å male, sier han.
Løsningen vil også være tilgjengelig i et bredt utvalg av materialer, farger og andre tilpasningsmuligheter.
Prøvd ut i praksis
For å prøve ut systemet i praksis har Glava oppgradert et helt hus. Det er snakk om en nokså slitt bolig fra 70-tallet, som er et typisk eksempel på en utdatert og lite energieffektiv konstruksjon.
Hele den opprinnelige ytterkledningen til huset ble fjernet, og den eksisterende konstruksjonen ble kontrollert. Så ble bygget dekket med plywood-plater, og til slutt ble elementene satt opp.
− Vi begynte med grunnarbeider på huset tidlig i år, og satte i gang for fullt rundt april 2018. Oppgraderingen ble ferdig før sommerferien, og det har bodd folk i huset hele tiden. Dette er et pilotprosjekt, og vi drev med mye annet samtidig - når produktet er kommersielt lansert og monteres av et topptrimmet team, vil det gå enda raskere, sier Ole-Jacob Huuse.
Ved å oppgradere testhuset lærte Glava mye om alle deler av systemet, samt monteringsmetoder. Prosessen og resultatet kan også sees i denne videoen.
− Nå vet vi at en slik oppgradering er mulig, at det går an å tenke nytt, og at det kan se sprekt ut samtidig. Vi har gjort tetthetsmålinger både før og etter, og det gamle 70-tallshuset har nå oppnådd passivhusstandard, forteller Ole-Jacob Huuse.
Det gjenstår mer testing, det er ytterligere to bygninger som skal oppgraderes i løpet av høsten, og først da vil Glava kunne snakke mer konkret om bred lansering og prising. Men Ole-Jacob Huuse kan love at systemet blir priset fornuftig, og at lanseringen ikke er fryktelig langt unna.