Jovisst kan du skru rett i EPS!
For de fleste vil det være utenkelig å prøve å skru noe fast i et materiale som EPS. Men EPS-produkter kommer i mange forskjellige hardheter. Det er for eksempel langt mellom det harde EPS-skallet i en sykkelhjelm og den porøse og lett smuldrende EPS-en som benyttes til en del emballering.
Hos EPS-produsenten Jackon på Gressvik utenfor Fredrikstad har de i flere år jobbet med å finne fram til en produksjonsmetode som gir EPS-en så høy densitet at den gir tilstrekkelig skrufasthet.
– Bakgrunnen var et mål om å tilby et EPS-produkt som kan benyttes til vindus- og dørrammer sammen med vårt Thermomur-produkt, sier utviklingssjef Eivind Olsen.
Thermomur er et byggesystem i EPS som stables oppå hverandre og fylles med betong for å gi en ferdig isolert vegg. Forskaling og isolasjon i ett, med andre ord.
– I Thermomuren har vi tidligere benyttet impregnert treverk for å skru dører og vinduer i. Men i Sverige er det ikke lov å bruke treverk i kontakt med betongen. Der har vi derfor benyttet noen EPS-lister rundt vinduene. Disse hadde samme densitet som Thermomuren og var ikke optimale å skru i.
– Hvor høy densitet klarer vi å støpe?
Jackon har også tidligere produsert produkter av hard EPS, som f.eks. bikasser. Disse kassene har en densitet på ca 100 kilo per kubikkmeter.
— Vi spurte oss selv, hvor høy densitet klarer vi å støpe? Vi fant fram noen gamle støpeformer og klarte å komme godt over 100 kg/m3. Så gjennomførte vi skru- og uttrekkstester på egenhånd, og konkluderte med at dette var veldig interessant å gå videre med, forteller Olsen.
Deretter ble det investert former for å lage «plank» på 240 cm, og gjennomført omfattende testing for å optimalisere og klargjøre for produksjon.
– Vi har erfarne og veldig dyktige fagfolk i fabrikken, og har greid å komme ned på akseptable syklustider og en kvalitet på sluttproduktet som er veldig bra, sier han.
Det gjør at Jackon kan tilby produktet til en pris som ikke er noe særlig dyrere enn å benytte impregnert treverk. I tillegg har Jackopor Plank en rekke andre fordeler.
Eliminerer kuldebroer og forenkler byggeprosessen
Med lamdaklasse 35 eliminerer produktet kuldebroproblematikken knyttet til treverk. Dessuten gjør Jackopor Plank det mye enklere å bygge hus med Thermomur.
– Planken gjør det for eksempel mulig å plassere vinduet hvor som helst i vindussmyget, siden du ikke lenger er avhengig av å skru i treverket som sitter inntil betongkjernen. Det gjør det også mye enklere å kle EPS-en med gips, siden du kan skru hvor som helst, sier Olsen.
For byggmesteren innebærer det også en tidsbesparelse, siden både Thermomur og Plank prosjekteres i det samme verktøyet og leveres samlet fra Jackon. Kapping av riktige lengder gjøres med den samme glødetråden som man benytter til Thermomur-blokkene, og monteringen er også svært effektiv siden produktene passer perfekt sammen.
– Kapp tar vi i retur og gjenvinner til nye EPS- eller XPS-produkter. Vi kaster ikke noe, og dette er vi som bransje veldig opptatt av, forteller Olsen.
Alternative bruksområder
Jackopor Plank ble utviklet til bruk som smyglist for Thermomuren, men Olsen forteller at produktet også har blitt benyttet som hjørneløsning i murhus i Danmark.
– Dette med kuldebroer er jo et ømt punkt i et hus, og derfor er det også noen som har brukt Jackopor Plank som bunnsvill. Trykkfastheten er ikke noe problem i en enebolig, den tåler vekten, det har vi testet på Norsk Treteknisk Institutt, sier Olsen.
Foreløpig produseres Jackopor Plank i dimensjoner for å passe med de ulike Thermomur-produktene. Det er til disse dimensjonene det finnes støpeformer til nå.
– I utgangspunktet kan Jackon lage hva som helst av dimensjoner, og hvis markedet etterspør andre dimensjoner til annen bruk i bygg, så vil vi selvfølgelig vurdere å investere i andre støpeformer. Vi vet hva som skal til for å få det til, avslutter Olsen.
Bygge med Thermomur?
Slik monteres det — inkludert såleblokk radonsperre, dører, vinduer og bjelkelag.
Se video