Nesten alle trenger å sveise i blant. Her er 3 ting du trenger for å komme i gang!
Det er ikke mange bedrifter i norsk industri og servicebransje som kommer utenom å måtte sveise noe i ny og ne.
Å komme i gang med sveising, ja kanskje også bli litt flink i det, kan gi nyttig kunnskap for flere nivåer i bedriften.
– Jeg holder kurs hos kunder i sveising, og ser at det er en kunnskap som veldig mange hadde hatt nytte av. Både i praktiske yrker og de med litt mer kontortid, sier Egil Kløften i TOOLS.
– Man bør jo nesten ha prøvd seg litt på en sveis, før man kan ta en avgjørelse om behovene for utstyr og kunnskap i bedriften, sier han.
Så hvorfor ikke friske opp sveisekunnskapene og utstyrsparken litt akkurat nå? Her er tre metoder du må kjenne til, og tre ting du trenger for å komme i gang med sveising selv.
– Tre grunnleggende metoder
For enkelhetens skyld holder vi oss til de mest populære metodene for elektrisk sveising.
– Da har du tre grunnleggende metoder. Det finnes et par andre, men med disse tre kan du få gjort unna stort sett alle sveiseprosjekter et vanlig firma i alle størrelser trenger, sier Kløften.
1. Dekket elektrodesveising (MMA). – Dette er nok metoden som de aller fleste forbinder med sveising. Her bruker vi en elektrode som er tilpasset materialet du skal sveise på. Elektroden har et dekke som beskytter sveisen, sier Kløften
Dekket elektrodesveising har som de fleste sveisemetodene, fordeler og ulemper. Fordelene inkluderer lav investering, du trenger bare en enkel likeretter som nøyer seg med enfase strøm og metoden krever noe mindre forarbeid. Det er også den billigste metoden å starte med, siden sveisemaskiner for MMA ikke trenger dekkgass. Ulempene er at metoden gir noe sprut og slagg.
2. MIG/MAG-sveising – Dersom du trenger å komme raskt i gang med sveising, og ikke har tid til å ta den lange læringsveien, er MIG/MAG en metode alle kan mestre ganske raskt, sier Kløften.
MIG/MAG-maskinene er noe dyrere enn de som bruker dekket elektrode, mye fordi de er litt mer kompliserte. Mange av maskinene kan stilles inn med platetykkelse som skal sveises, og «tenker» dermed litt for operatøren.
En MIG-maskin har sveisetilsett, altså materiale som brukes til sveisen på en spole. Ved å trykke inn en knapp på sveisepistolen, mates sveisetråden ut effektivt og jevnt.
Til forskjell fra dekkede elektroder (MMA), der dekkmidlet blokkerer ut oksygenet under prosessen, trenger en MIG/MAG-maskin gass for å beskytte det smeltede sveisetilsettet. Som oftest er det en blanding av CO2 og argon som anvendes til MAG-varianten. Metal Aktiv Gass bruker forskjellig gassblanding enn Metall Inaktiv Gass, som brukes ved sveising av aluminium.
– Det finnes også gassløs tråd med flux som gjør gassen unødvendig. Det er en prosess der man må ta ekstra hensyn til sveiseavsuget siden gassen er helseskadedlig, og funger dessuten best i minuspol. Men alt i alt er dette en metode det er lett å komme i gang med, sier Kløften.
3. TIG-sveising – Dette er sveisemetoden for viderekommende, men også den som gir best og penest resultat på de fleste materialene, sier Kløften.
I likhet med MIG/MAG bruker TIG-metoden gass for å beskytte mot oksygen. I motsetning til dekkede elektroder og MIG/MAG, så er sveisetråden separat fra sveisepistolen. Sveisepistolen har en elektrode laget av wolfram, med svært høyt smeltepunkt, som holder lysbuen i gang.
Du holder TIG-tråden i den ledige hånden og «drypper» på skjøten rett ved lysbuen. Det krever mye av den som sveiser, og derfor er TIG regnet som den vanskeligste metoden å mestre. Men også den som suverent gir penest resultat.
– Dette er metoden som brukes av de fleste Instagram-sveiserne. Der er det mange som setter sin heder og ære i å lage vakrest mulige skjøter, og mange av dem er direkte vakre å se på — jevne og flate.
3 ting for å komme i gang
Så hva trenger du for å kunne utføre mindre sveisearbeider, og kanskje gjøre dem selv i bedriften din? Det er mindre utstyr enn du tror, og de aller fleste klarer seg med enklere verktøy.
– Om du skal legge pengene noe spesielt sted, så legg dem i verneutstyret. Sveisearbeid krever en del HMS-vern spesielt på personlig utstyr, og dette utstyret tar du med deg etterhvert som du stiger i sveisegradene, forteller Kløften.
Gå ikke glipp av tilbud, meld deg på nyhetsbrev fra TOOLS »
1. Verneutstyr
Sveisearbeider skaper et intenst lys som vil ødelegge synet ditt raskt, dersom du ikke beskytter deg med en sveisemaske som har riktig blending av lyset. Moderne vernemasker har automatisk nedblending så du slipper å vippe den opp hele tiden for å se hvordan sveisingen går.
– Sveisemasken er det aller viktigste utstyret, og den kan du ha lenge. Ved å skaffe en med automatisk nedblending, får du også mer kontinuitet i arbeidet, siden du slipper å stoppe opp hele tiden.
En god og flammesikker kjeledress som beskytter huden er lurt å bruke, sammen med gode sveisehansker. Lysbuen gir intens UV-stråling, så eksponert hud må beskyttes, samtidig som slaggsprut ikke skal treffe deg.
– For de fleste sveisearbeider trenger du også et godt sveiseavsug. Enten på verkstedet, eller et portabelt avtrekk som du kan sette rett ved arbeidet. Noen tror også at TIG-sveising er mindre farlig fordi det er lite røyk, men også her er det en del gassdamp. Dette er gasser man ikke bør puste inn over lenger tid. Derfor kan bør man kanskje tenke på en sveisemaske med integrert friskluft eller sveiseavsug sier Kløften.
2. Sveiseapparatet
– Her blir det litt mer spesifikt. Du må ta hensyn til hvor mye tid som kan investeres i å lære seg god teknikk, hva slags materialer du kommer til å jobbe med, og deres tilstand. Skal du sveise metallkabinetter i aluminium for en elektrikerbedrift, så er nok TIG med AC/DC løsningen. Skal du reparere rustne jernstolper, kan dekket elektrode være bra.
Hjelp til å finne det riktige sveiseapparatet for deg får du på en TOOLS-butikk i nærheten. Der kan de hjelpe deg med å finne utstyr og verktøy som passer for dine behov.
– Akkurat nå selger vi en god del av en modell fra svenske ESAB, Rebel EMP 215ic. Den er av en type som kan håndtere de fleste sveisemetodene vi har vært innom her, og har en del funksjoner som passer bra for nybegynneren, samtidig som den vokser med oppgaven, sier Kløften.
Rebel EMP 215ic er en proff maskin som gjør både proffene fornøyd, men kan hjelpe nybegynneren i gang med sveisekarrieren. For de som sitter med et eldre kanskje sjeldent brukt apparat, er Rebel EMP 215ic en solid oppdatering og har blant annet bruksanvisning på skjermen for detaljene som er lette å glemme.
3. Ekstrautstyret
Når du sveiser er det en del ekstra utstyr som kommer nyttig med i prosessen.
– Det er alt man kanskje ikke forbinder med sveising, siden apparat og sikkerhetsutstyr er det første folk tenker på under sveiseapparat. Ekstrautstyret er de små tingene, som en god tralle til sveiseapparatet, en god vinkelsliper, magnetvinkler som kan holde arbeidet rett mens du jobber og en god liten slagghakke til å kakke slagget av.
Samtidig bør man være klar over detaljer som ulike sveisetråder og elektroder for ulike materialer, og bygge et lite lager for de ulike oppgavene som venter.
Finn din TOOLS-butikk
Du finner TOOLS på 46 steder i hele Norge. Sjekk din nærmeste butikk her:
Finn din butikk »Gå til nettbutikken
TOOLS' nettbutikk har enda flere produkter i 12V-serien.
(for bedriftskunder)