Slik gikk Espen fra Summer Intern til prosjektlederrolle på nye Nasjonalmuseet
Det er en stolt tidligere intern som tar oss med inn i en brakke for å få på verneutstyr før han skal vise oss innsiden av det som snart blir Norges største kulturbygg: Det nye Nasjonalmuseet.
– Jeg prøver å komme meg ut av kontoret og ta en tur på byggeplassen hver dag, og gjerne flere ganger, forteller Espen Aksnes i Statsbygg.
For tiden jobber VVS-ingeniøren som assisterende prosjektleder på det nye Nasjonalmuseet. Da han hadde fullført det første året av mastergraden i ledelse av teknologi ved NTNU sommeren 2016 var han én av 30 heldige studenter som fikk plass i Statsbyggs populære Summer Internship.
Verdifull erfaring
Internshipet tilbrakte Espen i avdelingen ‘Faglig ressurssenter’ i Statsbygg.
– Arbeidsoppgavene mine besto blant annet av å kartlegge tekniske rom i nybygg og lage to mulighetsstudier innen legionella og bruk av solceller. I tillegg lagde jeg en studie om ventilasjonsoppvarmede bygninger, forteller han.
Alle interns i Statsbygg får tildelt en fadder som veileder dem faglig igjennom sommeren.
– Opplegget var skikkelig proft og gjennomført fra dag én, som startet med at hele ledergruppen ga oss et kræsjkurs for å bli kjent med alle avdelingene. Vi fikk også mange nyttige kurs i alt fra Excel og PowerPoint, til LinkedIn- og jobbsøkerkurs. I løpet av sommeren reiste vi også på mange befaringer, noe som var veldig lærerikt, sier Espen, som selv var fadder for årets interns.
Han legger til at studentene tilbys gode vilkår med konkurransedyktig lønn, 7-timers arbeidsdager og to ukers ferie.
– Men det som imponerte meg mest var at det var lagt så stor vekt på den sosiale biten og at alle skal ha det fint. Det ble arrangert mange felleslunsjer og aktiviteter som grilling, volleyball, bading og bowling, noe som var veldig ålreit for meg som var ny i Oslo. Jeg har fortsatt god kontakt med flere av de andre fra internshipet, forteller Espen.
Fikk fast jobb etter studiene
– Jeg søkte jobb i Statsbygg fordi jeg likte meg skikkelig godt her under internshipet, og jeg så at det var veldig gode utviklingsmuligheter for meg her, sier prosjektlederen. Han røper at når jobben på nye Nasjonalmuseet er ferdig så sikter han seg inn mot en stilling som prosjektleder i avdelingen Eiendom Utland, for å jobbe med forvaltning av ambassader og andre statlige bygg utenfor Norge.
Tidligere interns er garantert å bli invitert til jobbintervju når de søker jobb i Statsbygg.
– Det var selvfølgelig også en stor fordel å ha gode referanser internt i Statsbygg fra summer internshipet da jeg søkte jobb som assisterende prosjektleder etter studiene, poengterer han.
Espen forteller at Statsbygg er et optimalt sted for nyutdannede, fordi man får jobbe med relevante oppgaver sammen med kompetente fagfolk, både internt og hos samarbeidspartnerne.
– Stillingen som assisterende prosjektleder var en super start på arbeidslivet, og har lært meg masse om strategi, prosjektstyring, og generelt styrket fagkompetansen min.
– Sikkerhetstiltakene her er «next level»
Brikkene begynner virkelig å falle på plass på byggeplassen ved Rådhusplassen i Oslo, som har vært arbeidsplassen til Espen de siste to årene. Det nye Nasjonalmuseet skal etter planen åpnes for offentligheten våren 2021.
– Det er jo stas å være en del av et så stort og viktig byggeprosjekt som skal gi kunstopplevelser til folk fra inn- og utland i mange generasjoner fremover, sier Espen.
Det er tydelig at det ikke er spart på noe i signalbygget som skal huse våre mest kjente kunstverk.
– Vi ligger an til å holde budsjettet på en seks milliarder kroner, forteller prosjektlederen.
På vei gjennom bygget forteller Espen engasjert om alt fra det innfløkte rørsystemet til valg av bergarter og andre materialer, men de aller kuleste funksjonene i bygget kan han naturlig nok ikke prate om.
– Sikkerhetstiltakene her er «next level», forteller han kryptisk.
Summer Internship 2020
Opptaket til Statsbyggs Summer Internship 2020 er åpnet for søknader, og søknadsfristen er 19. januar.
– Vi ser primært etter studenter som har 1-2 år igjen av masterstudiet. Det er ingen krav om spesifikke studieretninger, men ingeniørfag, arkitektur, økonomi, areal- og planfag, juridiske fag, eiendomsfag, kommunikasjon, SHA/HMS, HR og IKT er spesielt relevant, forteller HR-rådgiver Mathilde Skarheim Bjørnsen i Statsbygg.
– Akkurat det er noe av det mest spesielle med Statsbygg, nemlig mangfoldet av faggrupper som jobber sammen. Det gir helt unik kunnskap som studentene tar med seg videre i karrieren, sier hun.
Mathilde forteller at det er stor konkurranse om plassene, med over 800 søkere i fjor.
– Det er viktig å skille seg ut i bunken og å få frem man er som person. Vi ser etter studenter som er engasjert og tar initiativ, så dersom man har engasjert seg i noe utenfor studiene er det lurt å få frem i søknaden. Ikke minst er det viktig å få frem motivasjonen for å søke, forteller hun.
Espen forteller at tiden han la ned på å skrive en god søknad var avgjørende. Der har han ett godt tips som funket for han:
– Jeg har inntrykk av at mange ofte skriver hvorfor bedriften passer bra for dem, men prøv heller å snu på det; fokuser på hva kan du tilføre Statsbygg, avslutter han.