Slik kan du bygge fire etasjer med Thermomur byggesystem
Byggesystemet Thermomur har vært på markedet i en årrekke. Etter omfattende testing i samarbeid med SINTEF, er veien klar for bygg i inntil fire etasjer med byggesystemet.
Thermomur-systemet fra BEWI er velkjent for mange: EPS-blokkene stables og fylles med betong, som dermed gir en ferdig isolert vegg uten kuldebroer.
Med støtte fra Forskningsrådet har BEWI gjennom flere år jobbet med branntesting i bygg sammen med SINTEF. Sluttrapporten er nå klar og publisert av SINTEF. I den finner man all relevant dokumentasjon, og dette sparer alle involverte for betydelig tid – og kostnader – i prosjekteringen av nye bygg.
Sintef har også utviklet en prosjekteringsveileder for arkitekter og rådgivere for bruk av Thermomur byggesystem i 4-etasjes boliger i brannklasse 2.
Den raskeste veien for godkjenning av slike bygg vil normalt være:
- Involvér brannteknisk konsulent
- Oversend dokumentasjon av forskningsresultatene BEWI og SINTEF har utarbeidet, inkludert gjennomførte branntester.
- Oversend tegninger av prosjektet som skal bygges.
Dette åpner opp nye muligheter til å benytte de unike EPS-byggeklossene til å bygge i flere etasjer enn før. Her er Thermomur-systemet i forkant i det norske markedet, ingen har testet og fått bevist kvalitetene sine bedre.
– Fram til nå har brannbestemmelser i byggeforskriften i Norge begrenset bruken av Thermomur til to etasjer. Det at man nå kan bygge med Thermomur i fire etasjer i brannklasse 2 åpner store, nye markedsmuligheter for oss og kundene våre.
Det forteller Eivind Olsen, som er utviklingssjef i BEWI. Vi møter han på hovedkontoret på Gressvik i Fredrikstad, der selskapet har årelang erfaring med å utvikle og produsere de unike byggeklossene i EPS – og en rekke andre EPS- og XPS-produkter.
Avkrefter EPS-myten
Tilbake i 2019 ble Jackon (som i 2022 ble en del av BEWI) tildelt midler fra Forskningsrådet for å forske på brannegenskapene til Thermomur, som er et komplett byggesystem for grunnmur og vegger til alt fra bolighus, næringsbygg og garasjer.
Sammen med SINTEF, Norgeshus og Solid Entreprenør har BEWI samarbeidet for å finne brannsikre og bærekraftige løsninger for bruk av Thermomur i bygninger i brannklasse 2 med inntil 4 etasjer over terreng.
– Vi har gjennomført fullskala branntester med ulike typer pussystem, samt utvendig og innvendig kledning, på RISE Fire Research i Trondheim. Vi testet veldig mye, og det har aldri før blitt forsket på brannsikker bruk av brennbar isolasjon i så stort omfang.
Med 40 års erfaring med dette produktet, har de vært sikre på sin sak om at Thermomur ikke er mer brannfarlig enn tradisjonelle byggematerialer når det dekkes med gips.
– Derfor var det godt å endelig få bevist det vi har visst lenge, nemlig at det ikke er mer brannenergi i Thermomur sammenlignet med tradisjonelle byggematerialer som treverk, sier Eivind, som mener testene avkrefter en del EPS-myter.
Brannenergi måles i kJ (kilojoule) og sier noe om materialets evne til å brenne opp. Med andre ord: Lite brannenergi betyr liten brann.
– Jo høyere brannenergi, jo høyere er risikoen for at bygget kollapser som følge av at andre materialer blir brutt ned av høy temperatur, sier han og legger til:
– Det som hindrer brannen i å spre seg til naboleiligheten med vårt byggesystem, er betong. Betong i vegg, tak og gulv skaper en branncelle som er veldig trygg, siden betong ikke brenner. Dermed trenger du heller ikke å rive hele bygget dersom en leilighet brenner ut.
BEWI sin Thermomur har blitt omfattede testet gjennom hele prosessen, i ulike kontekster.
– Det er jo også hull i veggene for rørgjennomføringer, så vi testet 14 typer rørgjennomføringer med forskjellige ventilasjonskanaler, vanlige K-rør og vanlig vann og avløp. Her kom Firesafe og la sine produkter rundt rørene før vi kjørte en 60 minutters branntest. Vi besto alle tester inklusiv brannkontakter, og har full dokumentasjon på dette, forteller utviklingssjefen fornøyd.
Åpner nye muligheter i markedet
Produksjonsleder Ronny Groth i Solid Entreprenør vet alt om tidsbruk på byggeprosjekter, og setter stor pris på mulighetene man nå har med Thermomur. Testene som er gjennomført og dokumentert, sammen med Sintef sin brannveileder, gir et godt og effektivt underlag.
– I en byggeprosess er et det en prosjekteringsprosess, gjerne tilsvarende en tredjedel av hele byggetiden. Ved å bruke preaksepterte løsninger og produkter, vil vi forkorte prosjekteringsprosessen – som er en stor del av byggetiden, sier Groth.
Dermed ble de nødt til å bruke ekstra mye tid på analyser, forklaringer og prosjektering.
– Det er en del mindre oppgaver som skal utføres med denne byggemetoden, som også spiller positivt inn på byggetiden. Her har vi et element som tilfredsstiller bæring og isolering, slik at du får vegg og forskaling i ett. Det er det aller beste med Thermomur.
Thermomur er utviklet og produseres i Norge, og er skreddersydd for det norske klimaet.
– Thermomur er også veldig bra når det kommer til fukt, siden EPS absorberer veldig lite. Det oppstår ingen luftlekkasjer eller kuldebroer, samtidig som det er pustende. Det har også svært gode akustiske egenskaper uten noe støy innvendig eller utvendig.
I tillegg forteller Groth at de oppnår besparelser i avfallsregnskapet ved å bruke Thermomur.
– Det blir mindre avfall, og avfallet veier nesten ingenting. BEWI er i tillegg veldig flinke med gjenbruk av kapp, avslutter driftslederen fra Solid.
BIM-filer for BEWI-produktene
Egne BIM-filer for Thermomur, Ringmur og GreenLine EPS finner du her.
Finn ut mer »