Tøffe tak med lav vekt
Taket er bygningens femte fasade – men dessverre også ofte den glemte fasade. Siden et tett bygg er en av de viktigste milepælene i en fremdriftsplan er det viktig å prioritere et godt tak. På grunn av vekten på dagens tradisjonelle underlagsplater må disse bygges i flere lag for å nå samme U-verdi. Det blir fort mange typer produkter, og store volumer og materialer, som skal håndteres av taktekkeren.
For å bøte på dette, og gjøre taktekkernes hverdag enklere, har Glava lansert en helt ny takløsning. Systemet ROBUST lamell benytter en ny produksjonsteknologi, og består av stående glassullfiber som gir glassullen helt nye egenskaper. Sammenliknet med dagens tradisjonelle underlagsplater gir Glava ROBUST betydelig lavere romvekt og bedre trykkstyrke.
Særlig godt for flate tak
– Det er jo typisk Glava å ha lav vekt, og lamellene i løsningen ROBUST viderefører det. Løsningen passer særlig godt for flate tak siden vekten er så lav, og i tillegg har disse lamellene svært god trykkstyrke. Det gjør at du kan gå rundt og jobbe på taket uten å tråkke ned isolasjonen. Du får rett og slett et lett tak som tåler at det skjer ting. Dette er fordeler som taktekkeren vil ha stor glede av i sin hverdag, og vi har fått gode tilbakemeldinger om kvalitetsfølelsen på produktet, sier markedssjef for tak, Bjørn Henrik Christoffersen i Glava.
Den reduserte romvekten gjør at Glava kan tilby et bredt sortiment, med tykkelse fra 140 til 410 mm. Hvilken tykkelse som passer for ditt tak avhenger av hvilken U-verdi som skal oppnås. Med strengere forskriftskrav de seneste årene har isolasjonstykkelsen økt, og minstekravet ligger nå på 0,18 W/m2K.
– Med det nye ROBUST-systemet får du færre lag å montere, vesentlig lettere materiale å jobbe med, og opplevelse av høyere trykkstyrke – som betyr at lamellene tåler mer. Det er en skikkelig 3-i-1-effekt, sier markedssjefen.
– Ofte har man bygd forsterkede gangveier der det skal være fottrafikk. Vi anbefaler fortsatt montering av gangbaner til spesielt tekniske installasjoner, der det er mye ferdsel på taket, sier Christoffersen.
Lett å frakte, legge og tilpasse
Glava Robust lamell har en romvekt på 49 kg/m3. Kort fortalt er dette halvparten av vekten til dagens tradisjonelle underlagsplater. Som taktekker er isolasjon en stor del av hverdagen. Det er mange tunge løft som tærer på kroppen, men tilbakemeldingene så langt er at Glava ROBUST gir en enklere hverdag.
Isolering av tak handler imidlertid ikke bare om å legge ut isolasjonsmateriale, da det kan være mange detaljer på et tak. Dette medfører at taktekkeren må tilpasse isolasjonsmaterialet. Når lamellproduktet skal tilpasses i lengderetningen, er det enklest å skjære langs fibrene, i fiberretningen. Det gir mindre motstand for kniven og gjør det mye enklere å tilpasse mot gjennomføringer og gesimser.
– Palleføttene på ROBUST er plassert sentrert under pallen, som gjør at stroppene er enklere å plassere. Dette gjør at man ved heising får en tryggere håndtering når produktet skal heises på tak. En annen positiv effekt er at jekketralle kan benyttes for å flytte produktene rundt på byggeplassen, forteller Christoffersen.
Leveres nå til flere prosjekter
– Ved Mjøstårnet holder vi nå på å levere ROBUST, og der heises isolasjonen opp i disse dager. Det er et mindre areal, men lamellene skal jo heises opp på taket. Da hjelper det med lavere vekt, og siden dette er en smart systemløsning slipper du å legge flere lag med isolasjon, påpeker Christoffersen.
Også ved Vamma kraftstasjon i Askim skal Glava levere tynnere lameller, der isolasjonskravet er etter minstekravet i forskriften. Selv på dette taket, på 2000 m2, sparer kunden over fem tonn vekt. Lettere isolasjon effektiviserer oppheising på taket, og den økte trykkfastheten gir en kvalitetsfølelse under montering, som igjen forenkler selve jobben på taket.
– Så må vi huske på at folk skal drive med dette dag ut og dag inn, særlig når det er snakk om større prosjekter. En lettere, smartere løsning som Glava ROBUST er bra for arbeidsmiljøet, og vi får som sagt mye god tilbakemelding fra de som faktisk jobber med dette, avslutter Christoffersen.