Visste du at dårlige lydforhold kan ødelegge helsen?
Men støynivå kan reduseres ganske enkelt.
Lyd er noe som omringer oss hele tiden, og har veldig stor påvirkning på hvordan vi føler oss i hverdagen.
Uønsket, plagsom lyd blir karakterisert som støy, og det er et element som kan være svært plagsomt. Støy påvirker konsentrasjonsevnen, og når vi hører noe unaturlig, blir vi stresset og urolige.
Uro og stress kan føre til dårlig søvn, noe som igjen gjør at vi presterer dårlig i hverdagen, og i verste fall kan en støyete hverdag føre til helseplager, for eksempel hjertesykdommer.
– Det vi trenger å gjøre er å redusere støynivået i arbeidshverdagen. Det handler om å skape et miljø som kroppen vår egentlig er skapt for, sier Halvor Berg, konseptutvikler i Glava.
Halvor vet hva han snakker om, med tanke på hans genuine interesse for musikk og en kommende platelansering. Samspillet mellom lyd og mennesker har alltid skapt sterke følelser for musikeren og rådgiveren i Glava, og han er derfor opptatt av å legge til rette og skape gode lydmiljøer.
Luft, lys og lyd
Han forteller at det er utendørs lydforhold, med lite gjenklang, som er det perfekte for oss mennesker. Det mest naturlige stedet å være i, lydmessig, er i skogen. Der forsvinner lyden på naturlig vis. Det er denne opplevelsen han er opptatt av å gjenskape innendørs.
– Det er mye snakk om å bringe naturen inn i hverdagen. Vi vil ha store vindusflater og planter når vi er på jobb. I helse, for eksempel i psykiatri, vil pasientene gjerne være nær sjøen, fordi det er avslappende. Den samme tankegangen trenger vi når det gjelder akustikk, sier Halvor Berg.
Det er ofte store, hektiske arbeidsplasser som er de mest utfordrende når det gjelder å skape gode lydforhold. Sykehus og andre helseinstitusjoner er kanskje det mest tydelige eksempelet:
– Et sykehus er et ekstremt krevende miljø, og de som jobber der må gjøre jobben sin til punkt og prikke, til alle døgnets tider. Samtidig må pasienter klare å kunne slappe av.
– På en operasjonssal kan det bli mye bråk fra maskiner og utstyr. Det er mange personer tilstede under en operasjon, i forbindelse med ortopedi jobber kirurgen nesten som en snekker. Det jobbes med støyete verktøy som skal skjære i bein, forteller Berg.
Forskning viser at ortopedi og øre/nese/hals-prosedyrer kan være noen av de mest bråkete. Lydnivå i slike operasjonsrom er nesten kontinuerlig målt til over 90 desibel.
Viktig for både ansatte og pasienter
Samtidig er kommunikasjonen mellom de som jobber i en operasjonssal svært viktig. En kirurg, som jobber med sine verktøy og har på munnbind, skal kunne gi tydelige beskjeder til folk som står flere meter unna.
Ikke minst kan støy være plagsom for pasienter. De befinner seg kanskje i et rom med flere andre pasienter, i forskjellige situasjoner, der noen kanskje er fortvilet eller har det vondt. Det er maskiner og pumper som lager lyd, mens senger blir trillet rundt, hele døgnet.
– Det er påvist sammenheng mellom arbeidsmiljø og rekonvalesenstid for pasienter, så god akustikk og lydforhold er alle på et sykehus tjent med. Det gjelder også andre helsebygg, ikke bare hektiske akuttmottak. Både psykiatri og eldreomsorg bør satse på å eliminere mest mulig støy, sier Halvor Berg.
For eksempel kan oppholdsrom i eldrehjem designes for å minimere etterklang. Ved å unngå rette vegger og harde flater, som reflekterer lyden, og sette opp lydabsorberende plater og eventuelt elementer som tepper, bokhyller og dekorasjoner, kan rommene raskt bli mer behagelige å være i.
Det finnes offisielle krav for etterklangstid i operasjonssaler, som er på 0,6 sekunder. Etterklangen kan reduseres med diverse lydabsorberende løsninger i taket og veggene. Det finnes også spesialløsninger som er designet for å absorbere bassfrekvenser, disse er også nyttige for å fremme taletydelighet i for eksempel klasserom.
Skoler må ha god lyd
Et annet krevende lydmiljø er nemlig skoler og undervisningsrom. I et klasserom er tydelig tale svært viktig, der én person skal formidle noe til en stor gruppe. Læreren trenger også å ha en bra arbeidshverdag, samtidig som alle elever skal ha like forutsetninger. Det finnes elever med nedsatt hørsel, konsentrasjonsvansker, annen språklig bakgrunn, og god akustikk skal sørge for at alle hører læreren like godt.
Store kontormiljøer blir også plaget av støy, spesielt med dagens åpne kontorlandskap.
– I et kontor går det mye på støynivå, lyd og spredning av lyden. Der er det også viktig å redusere stressnivå til de ansatte, for at folk skal kunne fungere optimalt på jobb, sier Halvor Berg.
Behov for mer kunnskap om lyd
For å øke trivselen på jobb, eller sørge for at de som befinner seg i helsebygg eller undervisningslokaler får det best mulig, er det viktig å øke forståelsen for hvor viktige lydforhold er.
– Det viktigste er å øke kompetanse blant de som tar beslutninger og prosjekterer nybygg. Vi må kunne vise at vi har både produktene og kan faget, sier Halvor Berg.
Han viser til flere grep som er aktuelle å ta i forskjellige typer bygg.
– Det vi jobber aller mest med er det som sitter i taket i forskjellige miljøer. Vi kan montere lydabsorberende plater i taket, og det er som regel en god start for å bli kvitt klang og støy.
– Det er gjerne utformingen på flatene som skiller miljøene fra hverandre. Det er en utfordring i nye bygg å finne balansegangen mellom estetikk og funksjon. Det er der vi i Glava vil forsøke å hjelpe folk, da det er vi som sitter på fagkunnskap rundt dette, avslutter Halvor Berg.