Han jakter på den nye oljen
Fra olja er du kommet og til grønn kraft skal du bli. Nesten hele fornybar-teamet i COWI har selv tatt skiftet. Nå skal de hjelpe andre selskaper med å gjøre det samme.
– Du må gjerne ta bilde av bilen min. Den skal jeg selge. Jeg kan ikke ha dieselbil når jeg jobber med fornybar energi.
Svein Ove Svendsen, leder for Energi i COWI, svinger inn på parkeringa ved Hafrsfjorden, der Stavangers tre ikoniske sverd skyter til værs. Her kjempet Harald Hårfagre sitt største slag, som samlet Norge til et rike.
I dag, knappe 1150 år senere, kjemper Svein Ove mot vinden. Fjorten meter i sekundet roter til sveisen. Fotoforholdene er ikke optimale. Men de er et godt bilde på hvor Svendsen skal hente inntektene sine i årene fremover: Fra sol, vind og ville naturkrefter.
– Når jeg legger meg om kvelden, kjenner jeg det klør i fingrene av å komme i gang. Energien og optimismen i avdelingen min, er helt enorm. Med COWIs nye strategi har dette bare blitt forsterket.
Konsulentens nei
Da det rådgivende ingeniørselskapet COWI nylig slapp sin nye strategi, slapp de også en annen nyhet: De lukker døren til olja.
Det har aldri vært kjernevirksomheten deres. Likevel gav det både spennening og forventning da budskapet ble lagt frem av en administrerende direktør som selv hadde sine formative år i nettopp oljebransjen. Hos Svein Ove satte han en gnist.
– Noen spurte meg om det var flaut å jobbe i et selskap som sier nei til olje når jeg selv bor i Stavanger. Svaret er et soleklart nei. Stavanger har alltid vært energihovedstaden, og det skal vi fortsette å være. Da må vi satse på framtida.
Den nye oljen
For COWI ligger «den nye oljen» i å hjelpe de sorte, grå og blå med dekarboniseringen. Og det ligger i bygge ut og rådgi for kraften som skal elektrifisere og gi nullutslipp.
Akkurat nå jobber de for eksempel med to store pumpekraftverk og to karbonfangstanlegg, flere vannkraftoppgraderinger, kraftstasjoner og trafoer, energiutredninger, landstrøm og ladeinfrastruktur, flere offshore havvindparker og prosjekter innen termisk energi.
Han tror COWIs tverrfaglighet er deres største styrke i de nye markedene.
– Når du jobber med nye markedsområder, møter du alltid utfordringer. Det som er så stilig med COWI, er at det alltid er noen som kan det du lurer på.
Han bruker havvind som eksempel.
– Vi har geofagene som utreder bunnforhold. Konstruksjonsingeniørene som designer strukturene. Miljørådgivere som analyserer miljøpåvirkning. Og elkraft-ingeniørene som binder det hele sammen. Vi har hele pakka.
De som hoppet
Å bistå selskaper som er klare for å omstille seg, er COWI godt rustet til. Nesten hele energi-teamet på Stavanger-kontoret har tatt hoppet fra det sorte til det grønne selv.
Svein Oves CV rommer 18 års oljeerfaring – fra sveising til forretningsutvikling. Ingrid og Anders har 15 års erfaring fra operatørselskap i porteføljen. Jørn Einar er kanskje vinneren, med det han beskriver som 30 gode oljeår.
Den eneste som ikke har erfaring fra olje- og gassektoren er Odd Henning. Selv om familien prøvde å rekruttere ham i ungdommen.
– Jeg valgte i stedet yrket med det høyeste spenningspotensialet, nemlig elkraft. Det er jeg glad for nå, når vi ser hvor prekært det er å oppgradere kraftnettet vårt, sier Odd Henning
– Nå jobber jeg med oljefolk som har sett lyset. De er steindyktige. Det er en fryd å være på kontoret, sier Abrahamsen.
Gjensidige lærdommer
Energi-avdelingen som Svein Ove leder, sitter spredt over hele landet. Storparten holder til i Oslo. Fra vinduet der han selv sitter, i Stavanger, kan han skue bort på den 55 meter høye boreriggen, Ullrigg, der Lykkeland ble filma. Og Oljedirektoratets kontor, der Anna jobber i samme serie.
Visst kan rådgivende ingeniører hjelpe olje- og gassektoren med å finne det neste energieventyret. Men rådgivende ingeniører kan lære litt av olja også, mener Svein Ove.
– Olje og gass er vant med å jobbe med svært komplekse prosjekter. Det krever god kommunikasjon og et tett samspill mellom kunde og leverandør. Her har rådgiverbransjer litt å lære.
I tillegg er de gode på risiko.
– Det tar vi med oss inn i prosjektene knyttet til offshore vind, hydrogen og karbonfangst. Det nye energimarkedet trenger stålkontroll på risikohåndtering.
Formidabel vekst i det grønne
I hans egen krets er det derimot lite risiko i horisonten. Stavanger-kontoret har hatt en formidabel vekst. For tre år siden var de 28 ansatte. Nå er de 69, og i ferd med å vokse ut av lokalene på Ullandhaug. Når energi-satsingen skyter ytterligere fart, og de får flere fornybare kolleger på laget må de i alle fall ut.
For alt ser bra ut. Nesten for bra.
– Jeg er jo dritgira, sier Svein Ove.
Han ler.
– Jeg er helt elektrisk.
Vil du jobbe med Svein Ove, teamet hans og fornybar energi?
Nå søker de energiressurser over hele landet
Klikk her