Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

I Singapore på jobbens regning for å lære om offshore kraftproduksjon

Ingelin Herland og Magnus Johannesen på verftsbesøk for å se på en HVDC-plattform som skal fraktes til Haugesund.
Ingelin Herland og Magnus Johannesen på verftsbesøk for å se på en HVDC-plattform som skal fraktes til Haugesund. Foto: DNV
Del
Produsert av TUM Studio

– Har man først fått en fot innenfor DNV, kan veien bli litt til mens man går. Om du får ideer eller blir inspirert til å lære mer om noe, så finnes det gode ordninger som legger til rette for det.

F.V. Magnus Johannesen, hans samboer Sigrid Bratsberg, og Ingelin Herland. <i>Foto:  DNV</i>
F.V. Magnus Johannesen, hans samboer Sigrid Bratsberg, og Ingelin Herland. Foto:  DNV

Det forteller en fornøyd Ingelin Herland engasjert fra sitt midlertidige kontor i Singapore. Der har hun tilbrakt de siste tre månedene som en del av DNVs Knowledge Booster-program, som tilbys selskapets unge ansatte globalt.

– Tanken bak Knowledge Booster er at man reiser til en annen relevant avdeling i selskapet for å lære noe, eller lære noe vekk. DNV er et stort internasjonalt konsern med rundt 350 kontorer i 100 land, så det er egentlig bare fantasien som setter grenser. 

DNV støtter de ansatte i Knowledge Booster-ordningen med midler og har et apparat som bistår med alt det praktiske som visum, bolig, skatt, og så videre. 

– Jeg vet at flere har dratt på Knowledge Booster i utlandet og blitt der. DNV er en kunnskapsbedrift der det å bytte avdeling og finne noe du brenner for blir sett på som positivt.

Les mer om karrieremuligheter i DNV »

Offshore kraftproduksjon og verftsbesøk 

Inngangsbilletten til DNV for Ingelin var en sommerjobb for to år siden da hun var ferdig med en mastergrad i Energi og miljø fra NTNU. Siden den gang har hun landet fast jobb i konsernet og fungert som teknisk rådgiver innenfor fornybar energi, med særlig fokus på vindkraft. 

Ingelin Herland og Magnus Johannesen på verftsbesøk for å se på en HVDC-plattform som skal fraktes til Haugesund. <i>Foto:  DNV</i>
Ingelin Herland og Magnus Johannesen på verftsbesøk for å se på en HVDC-plattform som skal fraktes til Haugesund. Foto:  DNV

– Jeg har jobbet en del med teknisk rådgivning ut mot banker og andre som ønsker å investere i – eller låne penger til vindkraftprosjekter. Dette har gitt meg lyst til å gå i dybden på hvordan man beregner produksjonskapasiteten til vindparker, og det jobber de også med her i Asia.   

I DNV tilpasses kompetanseutvikling den enkelte ansattes rolle, nivå og egne ønsker. De skal lære 70 prosent direkte fra arbeidsoppgavene dine, 20 prosent fra kunnskapsdeling via kollegaer og nettverk, og 10 prosent fra formell videreutdanning gjennom kurs. 

– Akkurat nå jobber jeg med et offshore vindpark-prosjekt i Japan, og beregner hvor mye energi parken kan produsere i ulike scenarioer. Tidligere denne uka skrev jeg et tilbud for et tilsvarende prosjekt for onshore vindkraft på Filippinene, forteller hun, og fortsetter:  

– Jeg var også nylig på verftsbesøk og så på en HVDC-plattform sammen med min kollega Magnus. Det var veldig interessant å få et skikkelig inntrykk av størrelsen, antall mennesker og logistikken som må til for å sette sammen en slik plattform.

– Jeg har fått en forståelse for hvordan kulturen fungerer, og samarbeider bedre med både kinesiske og andre asiatiske kollegaer, sier Magnus Johannesen i DNV. <i>Foto:  DNV</i>
– Jeg har fått en forståelse for hvordan kulturen fungerer, og samarbeider bedre med både kinesiske og andre asiatiske kollegaer, sier Magnus Johannesen i DNV. Foto:  DNV

I stedet for vekselstrøm, bruker HVDC-plattformer høyspent likestrøm til å overføre kraft over store avstander.

– HVDC-plattformen bygges nå her i Singapore, og skal stå ferdig i april. Deretter skal den seiles til Haugesund hvor det elektriske systemet skal monteres, legger kollega Magnus Johannesen til fra DNVs hovedkontor på Høvikodden like utenfor Oslo.

Maskiningeniøren kom nylig hjem fra sitt opphold i Singapore i regi av DNVs Knowledge Booster, som overlappet med Ingelin.

– Det er ikke til å stikke under en stol at det er et par administrative trinn man må gjennom for å reise utenlands, så det har vært bra å ha Magnus her som gikk opp løypa før meg. Jeg har lent meg på han flere ganger når det har dukket opp utfordringer, sier Ingelin. 

Les mer om karrieremuligheter i DNV »

Verdifull internasjonal erfaring 

Magnus har tidligere jobbet mye med offshore, men nå jobber han med «alt mulig som flyter».

– Jeg jobber særlig med flytende sol, og det skjer mye i Asia på dette området. Så når det åpnet seg en mulighet for Knowledge Booster i Singapore var verken jeg eller sjefen vonde å be, forteller han.  

Deler av tiden til Magnus i Singapore ble brukt til å lære opp avdelingen der, i tillegg til å lære hvordan de vanligvis jobber i prosjektene sine. 

– Singapore er en skikkelig smeltedigel der mange nasjonaliteter er representert, sier Ingelin Herland i DNV. <i>Foto:  DNV</i>
– Singapore er en skikkelig smeltedigel der mange nasjonaliteter er representert, sier Ingelin Herland i DNV. Foto:  DNV

– Jeg har drevet opplæring i hva som kreves i et flytesystem, og diskutert med elektroingeniørene om hvordan det og forankringen fungerer.

På spørsmål om hva som har vært det mest nyttige med ordningen, så er det ikke det tekniske han trekker frem.

– Det er vanskelig å trekke fram én ting, men det er jo en del kulturelle forskjeller mellom Asia og Europa. Du kan si jeg har fått en forståelse for hvordan kulturen fungerer, og samarbeider bedre med både kinesiske og andre asiatiske kollegaer. Diskusjonene med mine asiatiske kollegaer går mye lettere nå, slår han fast.

Ingelin er enig i at det er vanskelig å kvantifisere lærdommen fra oppholdet helt spesifikt. 

Ingelin deler norske mattradisjoner med teamet sitt i Singapore på den store vaffeldagen. <i>Foto:  DNV</i>
Ingelin deler norske mattradisjoner med teamet sitt i Singapore på den store vaffeldagen. Foto:  DNV

– Selv har jeg fått opplæring i en spesifikk tjeneste DNV tilbyr, som jeg skal fortsette å jobbe videre med når jeg kommer hjem, men kulturutvekslingen har også vært en stor og viktig bonus. Det som er kult med Singapore er at det er en skikkelig smeltedigel av kulturer og nasjonaliteter. Kollegaene på vind- og solteamet på kontoret består blant annet av folk fra USA, Kina, Myanmar, Mauritius, Norge og Singapore, poengterer hun.

Ingelin legger til at hun også har fått tid til både reising og andre hyggelige aktiviteter. 

– Idag har jeg vært på den norske sjømannskirken og lånt vaffeljern til den store vaffeldagen, så nå skal jeg by kollegaene mine på vaffel og brunost! Ellers har det også blitt en del reising, og jeg bestilte meg nettopp en ferietur til Indonesia før jeg reiser hjem etter påsken, avslutter hun.

Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra DNV