Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Eva koder Norge tryggere: – Jeg var usikker på om jeg hadde ferdighetene som trengtes

– I dagens tilspissede sikkerhetssituasjon i Europa, oppleves det ekstra betydningsfullt å kunne kode Norge tryggere, sier Eva.
– I dagens tilspissede sikkerhetssituasjon i Europa, oppleves det ekstra betydningsfullt å kunne kode Norge tryggere, sier Eva. Foto: Etteretningstjenesten
Del

29-åringen forteller hvordan hun begynte å jobbe med cyberoperasjoner i Etterretningstjenesten.

Når Eva logger inn på de høygraderte systemene på jobb, vet hun at dagens tastetrykk bidrar til å hente inn sensitiv og kritisk informasjon til støtte for Norges øverste beslutningstakere.

Krevende og unike arbeidsoppgaver

– Jeg føler meg utrolig heldig som får lov til å jobbe med noe veldig meningsfullt som samtidig er en stor lidenskap og hobby. I dagens tilspissede sikkerhetssituasjon i Europa, oppleves det ekstra betydningsfullt å kunne kode Norge tryggere, sier Eva.

Eva jobber i et lite team med stor variasjon i teknisk kompetanse. Teamet henter inn informasjon om utenlandske forhold som kan påvirke Norges sikkerhet. Informasjonen analyseres og gis til beslutningstakere, både i Forsvaret og departementene, slik at de kan ta best mulige avgjørelser.

Vil du kode Norge tryggere? E-tjenesten søker nye kollegaer

– Vi kan ikke hente inn informasjon om hvem eller hva vi vil. Men dersom en utenlandsk aktør truer Norges sikkerhet, kan vi utføre en cyberoperasjon for å hente inn informasjon om motstanderen. En slik operasjon skal godkjennes på øverste hold, forklarer Eva.

Aldri alene om viktige avgjørelser

Eva kjente ansvaret mer på kroppen tidlig i karrieren, men ble raskt trygg på hvordan hun kunne løse teamets oppdrag på best mulig måte. Sammen med kollegaene diskuterer hun daglig tekniske muligheter og fremgangsmåter for å løse krevende faglige problemstillinger.

– I starten var jeg redd for å gjøre feil fordi jeg tenkte at ringvirkningene kunne bli store. Redselen var egentlig ubegrunnet. Fra første dag har jeg hatt tett oppfølging, både faglig og personlig – men også innenfor vårt juridiske rammeverk. I tillegg har teamet mitt jevnlige diskusjoner om etiske problemstillinger, forteller Eva.

Evas leder, Fredrik, er klar over ansvaret som ligger på sine medarbeidere:

– For oss som daglig håndterer informasjon som berører rikets sikkerhet, er det en forutsetning å ha trygge ansatte som trives på jobb. Derfor må vi gi folka våre gode verktøy for å håndtere arbeidshverdagen sin.

Evas første møte med Etterretningstjenesten

– Jeg hadde aldri sett for meg en karriere i Etterretningstjenesten. Jeg visste lite om hva de gjorde, annet enn at de fremstod litt militære og mystiske. Jeg tvilte også på om jeg hadde den riktige profilen eller kompetansen for å være en relevant kandidat for dem, sier Eva.

Likevel var det noe ved utlysningen til E-tjenestens «talentprogram cyberoperasjoner» som vekket nysgjerrigheten. Eva hadde det fint i jobben i et IT-sikkerhetsselskap, men slengte inn en søknad, mest for å finne ut av hva dette var for noe.

– Da jeg søkte, var jeg veldig usikker på om jeg hadde ferdighetene som trengtes. Og da jeg plutselig kom inn på programmet, ble jeg nervøs for hvor høyt det faglige nivået ville være, forteller hun.

Nivået viste seg å være høyt, men undervisningen var lagt opp på en måte som gjorde stoffet både forståelig og praktisk anvendelig. Dessuten bidro samholdet i kullet til et læringsmiljø der alle hjalp hverandre til å forstå og klare de mange emnene.

– I ettertid skjønner jeg at det er mye viktigere å være nysgjerrig og like å lære. Man kommer langt med grunnleggende ferdigheter i programmering, cybersikkerhet og data. Har du viljen, så har E-tjenesten kompetansen og ressursene til å hjelpe deg med å bli en av Norges beste på cybersikkerhet. 

Vil du kode Norge tryggere? E-tjenesten søker nye kollegaer
Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra Etterretningstjenesten