Med begge bena plantet i det grønne skiftet
Å utvikle nye løsninger er det mange ingeniører som setter høyt. Andre får gleden av å produsere dem. Så har du de som liker å installere. Usikker på hva du selv liker best? Da er Siemens Energy stedet for deg; der kan du bli med på alt.
Julie Pettersen jobber som Bid manager, der hun i samarbeid med kunder og kolleger diskuterer og definerer hva slags teknologi kundene til Siemens Energy trenger.
- Jeg skal både oppfylle kundene behov, spesifisere riktig teknologi og sikre at vi kan levere i tide, forteller Julie. Jeg jobber på mange måter som en prosjektleder i tidligfase.
Den jobben krever utstrakt samarbeid med utviklingsingeniørene, for å sikre at Siemens Energy faktisk kan levere. En av dem Julie samarbeider mye med er Atle Rygg.
- Jeg har i det siste vært involvert i ulike teknologiprosjekter for nullutslippsløsninger til skip, forteller Atle, med både hydrogen og batteriteknologi. Å diskutere med Julie og hennes kolleger er avgjørende for at vi leverer teknologi som funker og kundene vil ha.
Komplett løsning
Det som gjør det ekstra spennende å jobbe med teknologi i Siemens Energy, er at selskapet leverer sammensatte løsninger.
- Det som gjør det utrolig spennende å jobbe her er at vi har en egen fabrikk her i Trondheim, forteller Atle, der vi bygger batterier og kraftelektronikk.
Atle forteller videre at det vanlige er å kjøpe ulike komponenter her og der og sette dem sammen. I kontrast lager Siemens Energy komplette løsninger, eksempelvis fremdriftssystemer for båter.
Atle er av den vitebegjærlige typen, vil gjerne vite hva som skjer med motoren når kapteinen trykker på en knapp på instrumentpanelet.
- Ingeniøren i meg liker å vite hvordan ting funker og spiller sammen, alt fra batteriet til motoren og det som hører med av generatorer, transformatorer samt kontroll og alarmsystemer. Her får jeg altså både detaljkunnskap om batterier og kraftelektronikk og samtidig systemforståelse. Veldig lærerikt og veldig gøy.
Siemens Energy sitt fagområde stopper dog ikke der, noe Julie kan fortelle:
- I tillegg jobber vi med digitalisering av disse systemene, der særlig datafangst er viktig. Vi bruker blant annet batterimålinger slik at serviceavdelingen kan utføre prediktivt vedlikehold, og dermed hindre driftsstans.
Å jobbe så tett med hele verdikjeden er ikke bare gunstig for teknologiutviklingen, det gir også en langt mer spennende arbeidshverdag.
- Jeg får en mye bedre forståelse for teknologien når jeg er så tett på prosessen og kjenner både de som utvikler og de som lager batteriene, legger Julie til. Det synes jeg er spennende, rett og slett.
- Det gir også mye kortere forbedringslooper, skyter Atle inn, noe jeg er overbevist om gir bedre løsninger. For å gi innspill til enten utviklingen eller produksjonen kan vi gå over gangen eller ned i kjelleren – vi slipper å måtte sende det til noen ukjente kolleger i et annet land eller via noe tungrodd byråkrati.
Teknologi for det grønne skiftet
I tillegg til å kunne følge hele prosessen, er det viktig for både Julie og Atle at de er med på å lage fremtidsrettet teknologi.
- For meg er det viktig å kunne bidra til å utvikle systemer som ikke slipper ut CO2, sier Atle. Når jeg sitter såpass tett på både utviklingen og den ferdige løsningen, føler jeg virkelig at jeg bidrar.