Ser du øynene? De gir roboten helt nye muligheter
I fremtiden skulle vi alle kjøre flyvende biler og overlate husarbeidet til roboter. De flyvende bilene venter vi fortsatt på, men robotstøvsugeren har kommet et langt stykke på veien: Ikke bare er de smartere, kraftigere, smidigere, men de kan gjøre andre ting enn å bare feie gulvet.
Mieles nye Scout RX2 er et godt eksempel på hvordan avanserte ekstrafunksjoner kan gjøre hverdagen litt mer praktisk.
– Da ingeniørene konstruerte Scout RX2 inkluderte de denne gangen to kameraer. De tidligere modellene har bare ett, og dette har kun blitt brukt til navigering.Veien for å gjøre video fra kameraet tilgjengelig i appen ble kort, og slik kan du nå følge med på hva som skjer hjemme via mobilen, sier Anett Bjerkan, som er produktsjef i Miele Norge.
Dermed blir robotstøvsugeren enda nyttigere som verktøy i hverdagen. Den er koblet til trådløst nettverk, og kan fjernstyres omtrent som en lekebil fra appen. Appen fungerer også utenfor husets fire vegger, så du kan sette støvsugerroboten til å kjøre en ekstra runde på kjøkkenet før noen kommer hjem. Eller følge med på hva som skjer hjemme når du er på farten.
– Om du plutselig tror du har glemt å trekke ut ledningen til strykejernet, kan du raskt gå inn på appen til Scout RX2 og styre den bort for å ta en titt. Eller kanskje alarmen har blitt utløst og du trenger å se hva som skjer hjemme, sier Bjerkan.
Skånsomt forhold mellom robot og møbel
Miele har laget robotstøvsugere i flere år, og fikk god tilbakemelding på sin første modell Scout RX1. Erfaringene de gjorde seg fra den har kommet til god nytte i utviklingen av neste versjon.
Når den navigerer rommet på smart vis er det stort sett slutt på de «gamle» robotenes tilfeldige dulting og dytting på møbler. Den eldre generasjonen robotstøvsuger hadde mindre avanserte sensorer, og var i stor grad avhengige av å forsiktig dulte bort i møbler for å skjønne at det var et hinder i veien.
– Mieles roboter har hele tiden hatt et mer avansert system som oppdager møbler og navigerer rundt dem så den sjeldnere dulter borti. Dermed blir det et litt mer skånsomt forhold mellom robot og møbel, sier Bjerkan.
– Noe av utviklingen er veldig tydelig, som kameraene, men om man sammenligner litt nærmere blir andre forskjeller også tydelige: Den nye utgaven er et lite hakk lavere enn sin forgjenger! Begge navigerer seg fortsatt under møbler opp til litt under 10 cm høyde.
Kraftig forbedret oppsugingsevne
Når alt kommer til alt, er den viktigste oppgaven til en robotstøvsuger å ta med seg mest mulig støv og smuss på sin runde rundt huset. Ellers er den bare nok en gjenstand man må vedlikeholde.
– Vi har gjort en del analyser av hvordan folk bruker robotstøvsuger, og foretatt noen viktige endringer fra RX1 til RX2. Nå er oppsamlingskammeret litt større og støvsugeren trenger ikke tømmes like ofte. Men aller viktigst er nok at oppsugingsevnen er kraftig forbedret fra den eldre modellen, sier Bjerkan.
Mieles robotstøvsugere har karakteristiske roterende børster på siden. De skal hjelpe til med å fange opp støv i hjørner og vanskelig tilgjengelige steder.
– Disse børstene er ganske viktige for robotens evne til å få med seg mest mulig i kriker og kroker når de leder smuss og støv inn mot støvsugerdelen på robotstøvsugeren. Selve støvsugeren har også blitt oppgradert, og trekker nå kraftigere enn forgjengeren.
Du velger: Rask eller stille
Noen ganger kan forrige generasjons robotstøvsugere virke som de har én innstilling: treg og bråkete. Slikt duger ikke for fremtidens husapparater og det viser Miele at de skjønner med Scout RX2.
– Noen ganger må man kjøre robotstøvsugeren mens man er hjemme, så vi har laget en «stillefunksjon» som senker både tempo og lydnivået drastisk, sier Bjerkan.
– Men andre ganger må man bare få jobben gjort raskt. Kanskje er svigerforeldrene rett rundt hjørnet, og gulvet må støvsuges? Da kan du sette på turbofunksjonen som gjør jobben raskere, men til gjengjeld bråker litt mer.