Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Det er ett sted du bør være i høst, hvis du vil få med deg hva som skjer i industrien

Landbasert kontrollsenter hos Rolls-Royce.
Landbasert kontrollsenter hos Rolls-Royce.
Del

Den rivende teknologiske utviklingen presser frem et taktløfte i industrien. Over hele verden tar industribedrifter i bruk stadig nye løsninger, enten det er virtualisering og simulering, ny materialteknologi, 3D-printing eller nye sikkerhetsløsninger.

Det er imidlertid ikke alltid lett å vite hvilken vei utviklingen går, hvilke verktøy man trenger, eller hva det neste store er. Heldigvis finnes det en møteplass der alt dette kan diskuteres på tvers av interesseområder, stilling og bakgrunn.

– Industrifolk lærer best av andre industrifolk. Det finnes mange digitaliseringskonferanser, men der er det en del tomprat. Det folk trenger å høre er hvordan ting fungerer i praksis og hvor langt bransjen har kommet. De vil ikke bare høre hva som er teoretisk mulig, men hva som er blitt erfart, på godt og vondt, sier Knut E. Sunde, direktør i Norsk Industri.

Møteplassen på tvers av bransjer

Vis mer

Hans erfaring er at mange bedrifter møter likesinnede, kolleger og konkurrenter på sine egne bransjekonferanser. Det fører til at erfaringene utveksles kun innad i bransjen, enten det er olje, maritim sektor eller for den saks skyld møbelindustrien.

– Når man snakker om digitalisering, er det langt fra gitt at du skal hente impulser fra din egen bransje. Du burde hente impulser fra andre industrier som også er konkurranseutsatt. Der tror jeg Industri Futurum treffer en nisje i markedet. De beste aktørene i Norge vil lære av de andre beste aktørene i Norge, andre som driver med skikkelig realindustri og er konkurranseutsatt, forteller Knut E. Sunde.

Poenget med konferansen er altså å koble dyktige folk sammen på tvers av bransjer og miljøer, slik at både praktiske løsninger kan diskuteres. Konferansen er delt opp over to dager, med totalt mer enn 15 sesjoner med ulike temaer. Tanken er at du skal kunne skreddersy din egen konferanse basert på dine interesser og din bedrifts digitale modenhet.

- Dette gjør Industri Futurum til en unik møteplass for hele industrien, sier Sunde.

 

Veldig relevant sted å være

– Jeg mener at Industri Futurum-konferansen er et must for industrien, forteller Arnt Dahle, visepresident for produksjon i Optimar og styreleder i Norsk Industris bransjeforening Teknobedriftene. Han har også som også har deltatt på de tidligere konferansene.

– Tematikken som blir tatt opp her er alt fra overordnede strategiske forretningsmodeller, ned til veldig konkrete teknologiske eksempler. Det favner veldig bredt og veldig dypt samtidig, sier Dahle.

Den erfarne teknologen forteller at konferansen brukte tilsvarende modell i fjor, hvor man får med de store, overordnede spørsmålene, bransjevise sesjoner og dypdykk i nye teknologier som går på tvers av bransjer. Konferansen gir også god tid for diskusjon med andre industrivenner.

– Det er en modell som fungerer utrolig godt, og gjør at konferansen skiller seg fra de fleste andre, sier Dahle.

Bredde og dybde

Elektrolysehallen på Hydros Karmøy-pilot. <i>Foto:  Øyvind Breivik</i>
Elektrolysehallen på Hydros Karmøy-pilot. Foto:  Øyvind Breivik

Dahle viser til Veikart for Teknobedriftene i Norsk Industri som ble utarbeidet av bransjeforeningen i fjor, der man tar for seg hvilke aspekter av den pågående «industrielle revolusjonen» som er verdt å følge med på. Mange av disse aspektene finner man igjen i parallellsesjonene i årets konferanse.

– Konferansen dekker de tematikkene som er sentrale for det som skjer på teknologifronten i industrien. Opplegget er bygd opp fra et overordnet bilde, samtidig som det presenteres ideer som vil påvirke industrien fremover, og rene eksempler på bruk av disse.

Arnt Dahle er selv engasjert i tematikken rundt digital tvilling og det virtuelle rommet, som er to av flere parallelle sesjoner man kan velge blant. Han forteller at dette er et sesjoner som vil gi reflektert inngang til hvordan man kan utnytte stadig voksende datakraft, hele veien fra produktutvikling til drift. Tematikken er egnet til å fenge både industri, universitetsmiljøer, og andre aktører i bransjen.

Spennende eksempler

Produksjon av Vestres utemøbler.
Produksjon av Vestres utemøbler.

Dahle viser til en rekke presentasjoner om digital tvilling og virtuell virkelighet (VR) og trekker frem tre industrieksempler spesielt:

Hugo Falgarone vil dele av sin 17-årige erfaring med produktutvikling fra flyprodusenten Airbus, hvor man startet bruken av en VR-plattform i 2005. Denne plattformen har blant annet vært brukt i prosjekter så varierte som A350-flyet, EC175-helikopteret og Ariane 6-rakettene. Falgarone leder nå SkyReal, en teknologi spin off, og vil dele sine erfaringer med hvilke fordeler man kan oppnå med bruk av VR-teknologi.

Mjøs Metallvarefabrikk ved Bergen har tatt i bruk simulering og virtualisering i en produksjonssammenheng, spesielt i et nytt prosjekt der man ser på bruk av ny produksjonsteknologi for økt konkurransekraft, med blant annet bruk av robotisering. Daglig leder Bjørn Øvsthus vil gi et innblikk i prosjekt og erfaringer.

Rolls Royce Marine har lenge brukt simulering og VR til blant annet operasjon av fartøy og opplæring av mannskap. Jann Peter Strand vil dele deres erfaringer fra offshore-fartøy, superyachter, hurtigrute-skip og flere.

– I tillegg blir det presentasjoner fra Siemens, Ericsson, NTNU Ålesund og den nye katapulten Digicat. Sporet vil gi innsikt, refleksjon og grunnlag for diskusjon, sier Arnt Dahle.

Fra globalt til lokalt

Lærling hos K-Tech på Kongsberg. <i>Foto:  K-Tech</i>
Lærling hos K-Tech på Kongsberg. Foto:  K-Tech

Industri Futurum finner sted på Clarion Hotel & Congress på Gardermoen, den 19. og 20. november. På dag én tar vi for oss de globale politiske utfordringene for industrien, mens dag to handler om å vise frem konkrete teknologiske løsninger og fremtidsvisjoner, som de bedriftene som er nevnt over. 

– Du må forstå det økonomiske også. Vi vil i løpet av den første dagen ta opp noe av den genuine usikkerheten som den amerikanske presidenten har innført på rammebetingelsene våre. Vi skal ha diskusjoner om vårt forhold til EU og USA og hvordan det påvirker eksporten vår. Vi har jobbet tett med utenriksminister Ine Eriksen Søreide, som kommer for å dele sine erfaringer, sier Knut E. Sunde

– Vi vil også komme inn på Brexit. Det er fremdeles vanskelig å se konturene av hva som kommer ut av det. Det er en uklarhet vi må leve med i lang tid fremover, Storbritannia er tross alt en av våre største handelspartnere. Men det er mulig å tilnærme seg denne usikkerheten analytisk hvis man har kunnskap om det, derfor vil det være spennende å få innspill både fra engelsk og skotsk side, sier direktøren.

Var denne artikkelen nyttig?