Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Dette er fordelene med tørrisblåsing: — Du slipper å sitte igjen med et forurenset produkt

Del
Produsert av TUM Studio

Det er en kjent sak at sandblåsing fører med seg en hel del forurensning og håndtering av spesialavfall. Men det finnes en alternativ rengjøringsmetode som verken benytter vann, sand eller kjemikalier, og som både er effektiv, skånsom og miljøvennlig – nemlig tørrisblåsing.

– Tørrisblåsing er både miljøvennlig og renslig, forteller Marius Østlie, som er daglig leder i Ildfast AS.
– Tørrisblåsing er både miljøvennlig og renslig, forteller Marius Østlie, som er daglig leder i Ildfast AS.

– Tørrisblåsing kan sammenlignes med sandblåsing, bare at blåsemiddelet du bruker til selve rengjøringen fordamper og blir borte istedenfor å bli spesialavfall.

Det forteller Marius Østlie som er daglig leder i Ildfast AS. De er en support- og servicebedrift som har spesialisert seg på vedlikehold av fyringsanlegg, og leverer alt av ildfaste og isolerende materialer, forankringssystemer og en rekke spesialprodukter til industrien.

– Tørrisblåsing er en effektiv rengjøringsmetode uten vann, kjemikalier eller bruk av blåsemiddel, så man slipper å sitte igjen med et forurenset produkt. Det er både miljøvennlig og renslig, som gjør at det kan brukes mot næringsmiddelindustri. Det er desinfiserende i tillegg til at det rett og slett blir mindre griseri, forteller han.

Ildfast utfører tørrisblåsing med førsteklasses utstyr fra markedslederen Cold Jet. Maskinene deres er svært effektive og driftssikre, og de bruker mindre luft og tørris enn andre tørrismaskiner på markedet i dag.

Les mer om produktene og tjenestene til Ildfast AS »

Slik fungerer det

Tørris er karbondioksid (CO2) nedkjølt og i fast form. Ved tørrisblåsing benyttes små pellets med tørris med en størrelse på 3 mm. 

– Pellets med tørris fylles i en maskin, som deretter blåses opp gjennom en slange og forlater munnstykket med en temperatur på 79 minusgrader. Avhengig av hva som skal rengjøres, kan man regulere partikkelstørrelse, trykk og mengde. Tørrisen skaper små eksplosjoner ved anslag, som gjør at skitten du ønsker å fjerne sprekker opp og blir borte. Termisk påkjenning er med på å gjøre overflatebelegg sprø slik at det sprekker opp, forklarer Østlie.

– På de nye og mest effektive maskinene kan man justere slik at bruksområdet blir veldig stort, forteller Marius Østlie.
– På de nye og mest effektive maskinene kan man justere slik at bruksområdet blir veldig stort, forteller Marius Østlie.

Når tørrispelletsene treffer en overflate går de over i gassform (CO2). Dette gjør det mulig å komme til og rengjøre områder som vanligvis bare kan rengjøres for hånd.

Ved å bruke ulike dyser sammen med riktig trykk, luftmengde og tørris, kan man fjerne mye, blant annet korrosjon.

Litt avhengig av utstyret, kan tørrisblåsing brukes til de aller fleste overflater.

– Maskinene vi bruker kan i prinsippet blåse alt fra sot på et papir eller tapet uten å ødelegge det, til aggressiv rengjøring hvor det blir mer på linje med sandblåsing. På de nye og mest effektive maskinene kan man justere slik at bruksområdet blir veldig stort, og man kan for eksempel blåse direkte på elektrisk utstyr som ikke er frakoblet, sier Østlie.

Les mer om Ildfast AS »

Effektiv og skånsom rengjøring uten farlig avfall

CO2 er forurensing i seg selv, men de innovative teknologiene til Cold Jet bruker resirkulert CO2 som ikke tilfører ytterligere miljøpåvirkning. Og sammenlignet med andre typer blåserengjøring, så elimineres forurensingen.

– Tørrisblåsing passer for dem som ønsker å unngå dyrt spesialavfall og eliminere nedetid ved vedlikehold av maskiner og produksjonsutstyr, sier Marius Østlie.
– Tørrisblåsing passer for dem som ønsker å unngå dyrt spesialavfall og eliminere nedetid ved vedlikehold av maskiner og produksjonsutstyr, sier Marius Østlie.

– Bruker du vann skal prosessvann, sot og lignende håndteres og deponeres avhengig av hva du vasker. Det å slippe å håndtere dette vil i seg selv være en miljøeffekt ved tørrisblåsing, i tillegg til at man slipper nedetiden ved rengjøring av maskiner og produksjonsutstyr, sier Østlie.  

Han forteller at de primært bruker tørrisblåsing på ildfaste installasjoner.

– Typisk bruker vi tørrisblåsing på prosjekter hos kunder som har produksjonsanlegg med fyrhus og høy temperatur, smelteovner og lignende.

Der bruker de tørrisblåsing til alt fra rengjøring av fyrhuset generelt, til direkte på produksjonsutstyret.

– Det være seg tappeutstyret på et smelteverk, blåse over styringspaneler, rengjøring av kontroll– og styringstablåene inn- og utvendig. Egentlig alt fra det groveste produksjonsutstyret til mer delikate kontrollpaneler.

Tørris har blitt brukt de siste 50 årene i industrier der det kreves effektiv og skånsom rengjøring uten vann, sand eller kjemikalier.

– Tørrisblåsing passer for dem som ønsker å unngå dyrt spesialavfall og eliminere nedetid ved vedlikehold av maskiner og produksjonsutstyr, avslutter han.

Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra Ildfast AS