Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Pilotprosjekt: Utvikler Norges første smarte, mobile borerigg

NORGES FØRSTE: Bosch Rexroth og Qmatec er i gang med et pilotprosjekt for å levere Norges første mobile senkborerigg med IoT-løsninger. Kombinasjonsriggen skal brukes til brønn- og energiboring, samt noe fundamentering.
NORGES FØRSTE: Bosch Rexroth og Qmatec er i gang med et pilotprosjekt for å levere Norges første mobile senkborerigg med IoT-løsninger. Kombinasjonsriggen skal brukes til brønn- og energiboring, samt noe fundamentering. Bilde: Qmatec
Del
– Vi har fått en helt unik oppfølgning av Bosch Rexroth, der både hele den norske og tyske spesialiststaben har backet oss 100 prosent, sier daglig leder i Qmatec Kjell Arild Grønås. <i>Bilde:  Qmatec</i>
– Vi har fått en helt unik oppfølgning av Bosch Rexroth, der både hele den norske og tyske spesialiststaben har backet oss 100 prosent, sier daglig leder i Qmatec Kjell Arild Grønås. Bilde:  Qmatec

Fra deres fabrikk i Vinje produserer Qmatec borerigger som brukes verden over til boring for fundamentering, vanntilførsel og energiutvinning. Etter et 15 år langt samarbeid der Bosch Rexroth har levert hydraulikksystemer til Qmatec, er de nå i gang med et pilotprosjekt for å levere Norges første mobile senkborerigg med IoT-løsninger.

– Vi ønsket å gå et skritt videre med tanke på tracking og sensorovervåkning av systemene våre; både motor, hydraulikk, maskiner og boredata. Så når Bosch Rexroth nå endelig kunne tilby dette for mobil hydraulikk, valgte vi å prøve Bosch-systemet, sier daglig leder i Qmatec Kjell Arild Grønås.

Han forteller at IoT-løsningene blir montert på en kombinasjonsrigg som hovedsakelig skal brukes til brønn- og energiboring, samt noe fundamentering. Boreriggen er allerede solgt til en av Qmatecs kunder, Aarsleff-eide Sør-Norsk Boring AS.

– Dette vil ha en stor effekt for kundene våre, som vil oppleve en sikrere drift av maskinene med optimalisert oppetid, lavere vedlikeholdskostnader, samt bedre oppfølgning av brukere og maskiner, slår Grønås fast.

Bodas Connect

Bodas Connect 

Les mer »
– Kunden bestemmer selv hvilke data som skal trackes, og det finnes nesten ikke begrensninger for hva du kan bruke dataen til, sier Øyvind Kjølberg som er markedsansvarlig for mobile applikasjoner i Bosch Rexroth. <i>Bilde:  Bosch Rexroth</i>
– Kunden bestemmer selv hvilke data som skal trackes, og det finnes nesten ikke begrensninger for hva du kan bruke dataen til, sier Øyvind Kjølberg som er markedsansvarlig for mobile applikasjoner i Bosch Rexroth. Bilde:  Bosch Rexroth

I bunn av løsningen ligger Bodas Connect, som er et bredt program for å kontrollere mobile maskiner i kombinasjon med BODAS Hardware. Løsningen inkluderer også verktøy for enkel programmering, parameterisering, personalisering og diagnose av BODAS Hardware.

BODAS Hardware er en åpen, skalerbar og fritt tilgjengelig mobil elektronikkplattform, og inkluderer kontrollenheter, tilkoblingsenheter, sensorer og maskingrensesnitt som styrespaker, skjermer, pedaler for mobile maskiner.

– Via en gateway håndteres kommunikasjonen med Bosch Cloud, der dataen lagres og prosesseres. Gjennom en cockpit kan du gjøre utvalg og få ut en visuell og grafisk fremstilling av data som temperatur, trykk, vibrasjon, posisjon og andre parameter. Du kan også sette opp alarmer til ulike formål som forebyggende vedlikehold, se på trender for vibrasjoner eller andre unormale tilstander du registrerer, samt gi en alarm eller status på informasjon du er ute etter. Det er også mulig å foreta diagnostisering og såkalt FOTA, eller flashing av oppdateringer av software og parameter via skyen.

Det forteller Øyvind Kjølberg som er markedsansvarlig for mobile applikasjoner i Bosch Rexroth, og har hatt kundeansvaret for Qmatec i en årrekke.

– Du kan selvfølgelig også stoppe en prosess eller maskin, gitt at du har satt et øvre nivå på en verdi. I tillegg kan du overvåke posisjonsdata og produksjonsdata, hvis du for eksempel ønsker å tracke hvor langt du har kjørt, hvor mange timer du har holdt på, eller hvor mye diesel du har brukt, forteller han.

Store besparelser gjennom optimalisert oppetid

– Kunden bestemmer selv hvilke data som skal trackes, og det finnes nesten ikke begrensninger for hva du kan bruke dataen til. Men naturligvis er de fleste mest opptatt av det skal være lønnsomt, sier Kjølberg.

Han forteller at IoT-løsningene deres gir kundene besparelser hovedsakelig gjennom å optimalisere oppetid og hindre driftsstopp og avbrudd, samt redusere vedlikeholds- og reparasjonskostnader.

– Denne løsningen gjør det lettere å planlegge servicer og å gjennomføre forebyggende vedlikehold, og vi kan være føre var ved at alarmer gir beskjed om å bytte deler som holder på å ryke istedenfor vente på havari, sier Kjølberg.

– Vi er et norsk selskap i et internasjonalt marked, og er nødt til å sørge for at oppetiden er optimal for kundene våre. Denne løsningen sikrer det, og gir oss en stor edge i markedet, slår Grønås fast.

Global satsing på IoT

Bosch Rexroth er i satsingsmodus om dagen, med flere andre pilotprosjekter innen IoT rundt omkring i Europa.

– For 2 år siden så ble det besluttet at Bosch Rexroth skulle prøve å ta fram egne IoT-løsninger «world wide», etter å ha vært avhengig av partnere på tidligere prosjekter, forteller Kjølberg.

Mens Bosch Rexroth Norge tar hånd om det maskinspesifikke som sørger for dataflyt mellom maskinens kontroller, tar Bosch Rexroth Tyskland seg av utviklingen av alt det som skjer i skyen.

– I Tyskland har de en avdeling med 15-20 programmere, der vi har mulighet til å trekke på ressurser. Kompetansen som er bygd opp i Tyskland er helt vesentlig for oss, sier Kjølberg.

Da Qmatec ga beskjed til Bosch Rexroth om at IoT er noe de har begynt å jobbe med sammen med små uavhengige selskaper, snudde Bosch Rexroth seg raskt rundt.

– Da Bosch Rexroth så at det var et «pull» i markedet, startet de en voldsom aksjon i Tyskland og på hovedkontoret for å følge opp dette. Vi har fått en helt unik oppfølgning, der både hele den norske og tyske spesialiststaben har backet oss 100 prosent. Da blir det veldig tett og godt samarbeid, der vi setter premissene og de er med å finne løsningene sammen med oss. Samarbeidet har funket veldig bra, avslutter Grønås.

Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra Bosch Rexroth