Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Sammen løfter de norsk kranteknologi til nye høyder

I samarbeid med Bosch Rexroth har Motus Technology produsert flere av disse kranene, som blant annet er i drift i Nordsjøen.
I samarbeid med Bosch Rexroth har Motus Technology produsert flere av disse kranene, som blant annet er i drift i Nordsjøen. Foto: Motus
Del
Produsert av TUM Studio

Et spennende samarbeid mellom Motus Technology og Bosch Rexroth har resultert i avanserte kraner som setter nye globale standarder innen offshore vind og maritim sektor, samt olje- og gassindustrien. 

Magne Svinvik, senior prosjektingeniør i Motus Technology. <i>Foto:  Motus</i>
Magne Svinvik, senior prosjektingeniør i Motus Technology. Foto:  Motus

— Hadde det ikke vært for deres produkter, kunne vi ikke oppnådd den nøyaktigheten vi har i dag. 

Det sier Magne Svinvik, som er senior prosjektingeniør i Motus Technology. Sammen med Bosch Rexroth har de utviklet flere avanserte kraner og løftesystemer ved hjelp av deres skreddersydde løsninger. Dette er produkter som hevder seg på verdensmarkedet.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

3D-kranen kan kompensere for bevegelser i tre akser: heis, sving og teleskop.  <i>Foto:  Motus</i>
3D-kranen kan kompensere for bevegelser i tre akser: heis, sving og teleskop.  Foto:  Motus

Teknologisk nyvinning med 3D-kran

Elektronisk trykkompensert retningsventil. <i>Foto:  Bosch Rexroth</i>
Elektronisk trykkompensert retningsventil. Foto:  Bosch Rexroth

Motus Technology, med hovedkontor i Molde og over 100 ansatte, spesialiserer seg på utvikling av innovative kraner og håndteringssystemer. Selskapet har nylig utviklet en banebrytende 3D-kran som kan kompensere for bevegelser i tre akser: heis, sving og teleskop. 

— En 3D-kran er en knekkbomkran utstyrt med teleskop, som gjør at vi kan kompensere for fartøysbevegelser når vi skal lande last på for eksempel offshore vindturbiner. Det krever presis og rask regulering i alle tre akser for at lasten skal stå i ro, forklarer Svinvik. 

For å oppnå denne presisjonen er det avgjørende at komponentene er både nøyaktige og raske. 

— Vi er avhengige av at aksene reagerer umiddelbart og nøyaktig på kontrollsystemets kommandoer, uten forsinkelser eller unøyaktigheter, for å holde lasten stabil, sier Svinvik.

Skreddersydde løsninger fra Bosch Rexroth

Blokkdesign tilpasset funksjon og ivaretar ideell plassering av porter og komponenter. <i>Foto:  Bosch Rexroth</i>
Blokkdesign tilpasset funksjon og ivaretar ideell plassering av porter og komponenter. Foto:  Bosch Rexroth

For å oppnå dette har Bosch Rexroth levert spesialutviklede ventiler og hydrauliske blokker til kranen. Den elektronisk trykkkompenserte ventilen sikrer at kranen opprettholder samme hastighet uavhengig av last, noe som er essensielt for presisjonsarbeid offshore. 

— Vi trengte noe ekstraordinært, noe som ikke var tilgjengelig på markedet. Bosch Rexroth har utviklet en retningsventil som gir oss den nøyaktigheten vi trenger, sier Svinvik. 

– Ventilblokkene er også spesialdesignet for våre behov, noe som har vært avgjørende for funksjonaliteten, fortsetter han. 

Robert Snekkevik, produktansvarlig for ventiler og elektronikk hos Bosch Rexroth, har vært sentral i samarbeidet.

Robert Snekkevik i Bosch Rexroth.  <i>Foto:  TUM Studio</i>
Robert Snekkevik i Bosch Rexroth.  Foto:  TUM Studio

— Vi har muligheten til å bistå med både beregninger, funksjoner og utforming av hydrauliske blokkdesign. Samarbeidet med Motus har vært givende, spesielt fordi vi sammen har utviklet nye produkter som møter deres spesifikke behov, sier Snekkevik. 

Den nye ventilen er elektronisk trykkkompensert, noe som betyr at Motus får nøyaktig den oljemengden de ber om, uavhengig av lasttrykket.

— Våre skreddersydde løsninger er ikke hyllevare, men utvikles i tett dialog med kunden for å sikre optimal funksjonalitet. Vi kan designe og produsere ventilblokker som passer nøyaktig til kundens behov, både når det gjelder portplassering og funksjoner.

Et partnerskap som driver innovasjon

Samarbeidet mellom de to selskapene har vært preget av åpen kommunikasjon og felles innovasjon. 

— De er veldig løsningsorienterte og forstår problemstillingene på et dypt nivå. Det er enkelt å diskutere med dem og komme opp med nye ideer som vi ikke har tenkt på selv. Det blir et samspill som til slutt gir et veldig bra resultat, forteller Svinvik.

Motus Technology har allerede produsert flere av disse kranene, som er i drift på ulike installasjoner, blant annet i Nordsjøen.

— Vi er ikke redde for å ta i bruk ny teknologi i produktutviklingen vår, og er fleksible etter kundens ønske. Bosch Rexroth har vist seg å være en verdifull og pålitelig partner med høy kompetanse, sier Svinvik.

Robert Snekkevik ser frem til å jobbe videre med Motus på fremtidige prosjekter. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Robert Snekkevik ser frem til å jobbe videre med Motus på fremtidige prosjekter. Foto:  TUM Studio

– Vi ser også på muligheten for å implementere sekundærregulering i fremtidige prosjekter, noe som kan gi enda bedre presisjon og energieffektivitet, legger han til. 

Snekkevik ser også lyst på fremtiden:

— Vi ser frem til å jobbe med Motus på fremtidige prosjekter og fortsette å levere innovative løsninger som driver bransjen fremover. Sammen kan vi utvikle teknologi som setter nye standarder, avslutter han.

Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra Bosch Rexroth