Verktøyet som med bare luft gir deg superkrefter
Nexans Halden ligger ved den smale Ringdalsfjorden. Her produserer bedriften sjøkabler for hele verden, verd milliarder av kroner. Parallelt med at vårsolen for alvor gjør sitt inntog, går fabrikken ved svenskegrensa for fullt med produksjonen av mange hundre kilometer av de kraftige kablene som skal leve i mange år under tøffe forhold.
Nå vil tempoet til kabelproduksjonen gå opp, og HMS-forholdene forbedres ytterligere. Operatørene på produksjonslinjen har nemlig fått fire nye verktøy som nærmest gir dem superkrefter.
Operatøren bruker nemlig en flunkende ny og trykkluftdrevet manipulator fra Dalmec, levert av den norske importøren EIVA-SAFEX. Med gode grunner har Nexans valgt bort roboter, som det ville vært særs komplekst å sette inn i produksjonslinjen, og heller satset på manipulatorer. Disse lar operatøren trygt og raskt løfte mange hundre kilo tunge stålruller i et eksisterende produksjonsmiljø.
Løfter tunge stålruller
Harald Hjørnegård ser ut over produksjonslinjen. Han er prosessansvarlig for armeringen av alle Nexans sjøkabler, altså lagene med stål og plast som tvinnes inn i de tykke kablene for å gi dem styrke. Dette gjøres med en 80 meter lang produksjonslinje som består av mange maskiner som jobber synkront. Linjen har vært et trofast arbeidsjern i mange tiår.
– Flaskehalsen her var en maskin som legger en ståltape rundt kabelen. Denne tapen mates inn fra ruller som har en diameter på 80 centimeter, og veier 145 kilo, sier han, og fortsetter:
– Til syvende og sist skal vi produsere mange tusen meter armert kabel i døgnet. For hver 135 meter kabel må vi bytte ståltape-rullene. Vi ville øke diameteren på rullene fra 80 centimeter til 1 meter, men da økter vekten på rullene dramatisk. Takket være manipulatorene får vi det til, sier Hjørnegård.
Siden Nexans nå kan ta i bruk større ruller med råvarer effektiviseres produksjonslinjen på to måter: Det må utføres færre bytter, og byttetiden i seg selv går ned fra dagens 12 minutter. I tillegg vil manipulatoren alltid stå klar med et nytt bånd, mens operatøren samtidig kan utføre byttet fra trygg avstand, med langt bedre ergonomi og fleksibilitet enn tidligere.
Kjøpet har betalt seg ved oppstart
Hjørnegård har lang erfaring fra fabrikken, og har tidligere brukt en overhengende løftekran til denne jobben. Utfordringen med den løsningen har vært at de store stålrullene har blitt ovale under løftet, samtidig som det med en kran har vært mer utfordrende å få båndet montert i maskinen.
– Funksjonaliteten til en manipulator er en helt annen. En kran er helt død; løfter du til et visst nivå, så stopper den. Med en manipulator får du løftet til høyden du vil ha, og så ligger den og flyter der. Vil du flytte den en centimeter for å få rullen inn i maskinen, gjør manipulatoren det veldig fint med enkel håndkraft, sier han.
Når de 290 kilo tunge stålrullene skal plasseres i maskinen må de samtidig vinkles 90 grader i forhold til posisjonen de har på lagringspallen. Manipulatorens håndtak har derfor to sett med kontrolleré – ett for rullens gulvposisjon, og ett nytt sett når objektet er vinklet. Det gjør at operatøren alltid kan stå oppreist, samtidig som manipulatoren i praksis gjør det du løfter vektløst.
– Vi har kjøpt fire manipulatorer. En til stålbånd på 350 kilo, og tre andre som løfter 60 kilo. De tre kunne regnes inn på HMS-forbedring alene. Den store til stålbåndet regner vi hjem ene og alene på effektivitetsforbedringen, forteller Hjørnegård.
Billigere og enklere enn en robot
Hjørnegård har vært på jakt etter gode løsninger for å forbedre denne delen av produksjonslinjen i flere år. Mange alternativer er valgt bort, blant annet avanserte robotarmer.
– Rent teknisk ville det nok vært mulig å ta i bruk en robot her, men det var ikke hensiktsmessig. Linjen her er gammel og består av mange maskiner som jobber synkront. Det ville vært en stor utfordring å bygge om hele linjen til å være presis nok for at en robot kan svinge inn å bytte båndet og skjøte det sammen.
– Når maskinen er i drift og produserer kabler så må vi ha mennesker til å passe på at det går bra. Akkurat når vi skal bytte rullene med råmaterialet står maskinen stille, og da har operatørene uansett ledig tid. Det passet bedre med en manipulator, som passer rett inn i et eksisterende produksjonsmiljø, sier Hjørnegård.
For produksjonsbedrifter som Nexans har derfor Hjørnegård en anbefaling etter sitt arbeid med å innføre manipulatorene:
– Jeg tror det er en fordel med manipulatorer nesten overalt der du har en kran i dag. Hadde vi valgt en robot nå, måtte operatøren stått ved siden av og ventet til roboten var ferdig, og da forsvinner hele poenget.
Gleder seg til videre bruk av manipulatorene
I forarbeidet til kjøpet av manipulatorene var de ansatte godt inkludert. Hjørnegård dro selv sammen med flere av operatørene og verneombudet på fabrikken til produsenten i Italia for å se at utstyret faktisk ville forbedre arbeidshverdagen.
– Selv om vi hadde sett dem på bilder og film, klarer du ikke å se for deg hvordan de er i bruk før du føler hvor lekende lett de fungerer for operatørene. De er positive og gleder seg til videre bruk av dem.
Hjørnegård selv er tydelig stolt over det nye utstyret:
– Dette er prikken over i-en i produksjonslinjen vår. Jeg liker å tenke fremover og se på nye løsninger for å finne og realisere nye muligheter. Manipulatorene er en teknologi som virker, og det tror jeg det er mange i Norge som ikke har sett enda.