Luften er ofte 5-10 ganger mer forurenset inne enn ute. Heldigvis er det enklere enn noen gang å overvåke inneklimaet
Det er over ti år siden en gruppe partikkelfysikere fra CERN fikk en idé om å lage en digital radonsensor som kunne erstatte bruken av gammeldags sporfilm. Ut av det ble Airthings grunnlagt.
Spol fram til 2020, så er Airthings det første mange vil assosiere med radonmåling, og definitivt noe av det første du vil ramle over når du ser etter måter å kontrollere radonverdiene i egen bolig.
Nå har selskapet, som har sitt hovedkvarter i Oslo, laget et såkalt House Kit, som gir helt vanlige boligeiere mulighet til å overvåke inneklimaet – inkludert radonverdiene — fra mobiltelefonen.
— Vi tilbringer 90% av tiden vår innendørs. Når folk tenker på luftkvalitet, relaterer de fleste det til utendørs luftkvalitet. Men det er slik at luften kan være 5-10 ganger mer forurenset innendørs enn luften utendørs. Derfor prøver vi å gjøre folk oppmerksom på å inkludere også inneluften når man snakker om luftkvalitet, og ikke minst tilby produkter som gjør det enkelt å måle og holde kontroll på inneklimaet.
Det sier teknologidirektør Airthings, Erlend Bolle, som også er en av grunnleggerne av selskapet, i forbindelse med lanseringen.
Airthings House Kit er en pakke med produkter, og alt du trenger for å komme i gang. Pakken inneholder to sensorer, en Airthings Wave og en Wave Mini, i tillegg til en helt ny Airthings Hub. Hub-en kobles til internett, slik at du til enhver tid kan holde øye med luftkvaliteten og få varsler om tilstanden, uansett hvor du måtte befinne deg.
Wave-sensoren vil gi deg radonverdier, relativ luftfuktighet og temperatur, mens Wave Mini vil gi deg VOC-verdier, relativ luftfuktighet og temperatur.
Hvorfor skal vi bry oss om radon og VOC?
Høye konsentrasjoner av radongass vil over tid skade det skjøre lungevevet og gi cellemutasjoner og lungekreft.
— I Norge anslår man at det er rundt 350 personer som dør av radoneksponering i året, mens det er 100 som dør i trafikken, så dette er noe folk bør ha på høyt på radaren, sier Bolle.
— Det skumle med radon er at det er usynlig, det lukter ingen ting, det smaker ingen ting. Det er en radioaktiv gass som kommer opp fra bakken, og den eneste måten å oppdage at den er tilstede, er målinger av den, fortsetter han.
På radonmåling er Airthings markedsledende, og den eneste som tilbyr dette til privatforbrukere. VOC-måling er heller ikke veldig vanlig i forbrukerprodukter, men av helsemessige årsaker viktig å ha kontroll på.
— VOC er flyktige organiske forbindelser, og en kombinasjon av gasser som avgis fra hverdagsprodukter som møbler, maling, lim, plastprodukter osv, men også fra luften vi puster ut. For høye VOC-verdier er et tegn på dårlig ventilasjon, og kan gi alt fra mindre øye-, nese- og halsirritasjoner og du blir sløv. Høye VOC-verdier betyr rett og slett at du har for lite frisk luft i rommet og at du har en tung inneluft. På sikt kan det gi lever- og nyreskader eller kreft, avhengig av eksponeringsnivået, forklarer Bolle.
Komfortparametre som temperatur og luftfuktighet har også mye å si for hvordan innelufta oppleves. Du kan sjekke temperaturen på rommet der babyen sover, eller overvåke luftkvaliteten soverommet gjennom natten for å finne svar på hvorfor man sover dårlig. Ved å se på verdiene over tid, lærer man også mye om hvordan varierende verdier av temperatur og luftfuktighet sammen påvirker komfortnivået.
— Dårlig inneluft påvirker oss alle. Det er selvfølgelig noen grupper som er mer utsatt enn andre, men har du dårlig inneluft blir alle en dårligere versjon av seg selv. Nå i disse dager hvor mange av oss sitter på et hjemmekontor eller et lite rom med dårlig luft, så går det utover både konsentrasjon og produktivitet. Alle bør bry seg om inneluftkvaliteten, sier Bolle.
Startpakke som kan utvides
— Radon anbefales å måles i det oppholdsrommet i boligen som er nærmest bakken. Derfor anbefaler vi å sette opp Wave-sensoren der. Wave Mini bør du sette opp i et av rommene hvor du oppholder deg mest, som antakelig vil være stuen eller soverommet, sier Bolle.
House Kit kan også bygges ut med flere sensorer for flere rom, og Airthings Hub er selvfølgelig også kompatibel med Wave Plus, som er en mer avansert sensor som også måler karbondioksid. En spesiell egenskap ved alle Airthings-sensorene er at du raskt kan få en bekreftelse på hvordan det står til med luftkvaliteten ved å vinke med hånden foran sensoren. Den vil da lyse grønt eller rødt, alt etter om luftkvaliteten er innenfor eller utenfor anbefalte grenseverdier.
Appen vil selvsagt også varsle og noen hint om hva som bør gjøres når nivåene blir for høye. For hver enkelt sensortype kan du også klikke deg videre til en stor kunnskapsdatabase med informasjon om hva du kan og bør gjøre ved høye nivåer. Der vil du også kunne lese om hva som er anbefalte verdier og hvordan inneluften påvirker helsen vår.
— Ofte er det nok å lufte ut eller øke hastigheten på ventilasjonsaggregatet, hvis boligen har det. Noen bør kanskje også senke hastigheten på ventilasjonen, eller åpne baderomsdøra etter man dusjer, fordi inneluften er for tørr. Det er mange enkle ting man kan gjøre for å påvirke inneluften, og Airthings House Kit vil være med på å bevisstgjøre boligeiere på dette. Men er det høye verdier som vedvarer over tid, bør man kontakte en profesjonell, sier Bolle.
Airthings House Kit gir deg også verdifull innsikt om boligen din. Hvor varmt er det egentlig i de forskjellige rommene? Fungerer ventilasjonen godt nok eller overventileres det slik at det går løs på energieffektiviteten? Dessuten vil overvåkning av luftfuktigheten fortelle deg om du trenger å bekymre deg for muggvekst, som også er skadelig.
Integrasjon mot smarthus
House Kit støtter Google Assistant, Alexa og IFTTT rett ut av esken. Dette gjør det mulig spørre disse taleassistentene om luftkvaliteten, eller å sette opp automasjoner basert på bestemte luftkvalitetverdier. For eksempel kan man få Philips Hue til å endre farge på lyset hvis VOC-nivåene blir for høye, eller man kan få en smartplugg til å sette i gang en luftfukter hvis luftfuktigheten er for lav i stua, eller en avfukter hvis luftfuktigheten er for høy i kjelleren.
Avanserte brukere vil kunne eksperimentere med enda mer avanserte integrasjoner, men Bolle er opptatt av at dette er en brukervennlig startpakke som kan tas i bruk for hvem som helst, ikke bare dem som er opptatt av smarthus.
— Dette er en pakke som gjør det veldig enkelt og overkommelig å komme i gang og måle de aller viktigste tingene knyttet til inneklima. Det gir brukeren innsikt og gjør folk i stand til å selv ta bedre valg for å forbedre inneklimaet, avslutter Bolle.
Airthings House Kit er i salg nå for 2.999 kr.