Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Det blir ikke enklere enn dette å resirkulere elektronikk

Mange bedrifter har mye gammelt utstyr liggende. Å bli kvitt det på en miljøvennlig og sikker måte er blitt veldig enkelt.
Mange bedrifter har mye gammelt utstyr liggende. Å bli kvitt det på en miljøvennlig og sikker måte er blitt veldig enkelt.
Del

All elektronikk vi forholder oss til, enten det er PC-er, mobiler, klokker, eller stadig mer høyteknologiske biler, inneholder mange ulike metaller. Noen er sjeldnere enn andre, men fellestrekket er at de utvinnes et eller annet sted, og at de ikke er en uendelig ressurs.

Det betyr langsiktige og kortsiktige utfordringer. Både sosiale og miljømessige. Og en del av løsningen er effektiv resirkulering.

– Vi er flinke på å kildesortere husholdningsavfall i Norden, men av dessverre gjenvinnes det bare en viss mengde elektronikk hvert år. Det må vi bli bedre på, sier leder for bærekraft i Atea, Andreas Rydell.

Bærekraftig IT

Et slikt bur brukes til å forsvarlig sende inn utstyr som skal resirkuleres. <i>Foto:  </i>
Et slikt bur brukes til å forsvarlig sende inn utstyr som skal resirkuleres. Foto:  

Rydell påpeker at elektronikkutviklingen går veldig fort. Mange av oss bruker laptopene eller mobilene våre noen år, og deretter blir produktene kanskje liggende i en skuff, ubrukt.

– Vi i Atea setter jo mange av disse produktene ut i markedet selv, og derfor vil vi gjerne ha dem tilbake, slik at de kan gjenbrukes. Enten ved at de blir rengjort og brukt på nytt, eller skikkelig resirkulert, sier han.

GoITLoop, som løsningen heter, tar i mot brukt IT-utstyr og gjenvinner det på en sikker og enkel måte. Hvert år håndterer Atea over 300.000 enheter gjennom konseptet. Det innebærer flere steg:

#1: Innsamling

En bedrift som ønsker å kvitte seg med gamle maskiner, mobiler og lignende, trenger knapt å foreta seg noe. Man bestiller bare et «bur», altså en kasse der utstyret legges inn, og som kan plomberes. Når denne er full, blir den hentet på et passende tidspunkt.

#2: Sortering

GoITLoop henter altså inn varene, og det blir først avgjort om maskinvaren skal brukes på nytt eller resirkuleres.

– Er det en maskin som er kanskje tre år gammel og fungerer fortsatt, blir den rengjort, fullstendig slettet, og får kanskje noen nye deler og andre detaljer. Det er rett og slett en oppussing.

– Maskiner som er eldre og kanskje ikke fungerer, blir sendt til et anlegg der de knuses og deles opp i ulike fraksjoner - plast, metaller, og lignende. Ideelt sett kan 99,7 prosent av dette gjenvinnes, sier Rydell.

#3: Resirkulering

Alt utstyret blir slettet og gjenvunnet, på en sikker og effektiv måte. <i>Foto:  © Anna Nordström</i>
Alt utstyret blir slettet og gjenvunnet, på en sikker og effektiv måte. Foto:  © Anna Nordström

Maskinene som skal gjenvinnes fullstendig, sendes til et eget anlegg i Sverige. Prosessen er delvis manuell og delvis automatisk. Maskinene blir først skrudd fra hverandre manuelt, skjermer får bakstykket skrudd opp, og delene blir lagt på et bånd.

På båndet knuses alt sammen av et tungt press. Etter det blir delene skannet av diverse magneter som tar opp metaller, mens alle plastdelene blir separert. Det finnes også detektorer som i etterkant forsøker å fange opp mindre metallbiter som ikke ble plukket opp i første omgang.

Til slutt havner alt i ulike containere, og sendt videre til nedsmelting. 

Full sikkerhet

Det miljømessige aspektet av gjenvinning er viktig og skal ikke undervurderes. En annen fordel med GoITLoop er sikkerhet.

– Vi passer på at all informasjon på diskene blir forsvarlig slettet. I Norge har det jo skjedd at man har funnet datamaskiner fra kommunal gjenvinning, der det lå igjen mye data. Vi garanterer at det ikke skjer. Du vil ikke plutselig oppdage firmalogoen din på en PC i et helt annet land.

– Det er mange gamle mobiler i diverse skuffer, og folk må bli flinkere til å kvitte seg med dem. Vi sørger for at det ikke ligger gamle bilder eller meldinger igjen på disse. Og hele prosessen skjer i Norden, vi bruker ingen eksterne anlegg eller aktører. Transporten er sikker, og alt blir resirkulert korrekt, sier Rydell.

Dette gir også en sikkerhet til bedriftene. Bedre oversikt over maskinvaren, færre gamle enheter som ligger og slenger, og dermed mye mindre risiko for at sensitive filer lekker ut og havner hos tredjeparter.

– Noen ganger har vi så sikkerhetsbevisste kunder at de ønsker å overvåke hele prosessen selv, og blir da forsikret at alt blir forsvarlig slettet og ødelagt!

Enkelthet i fokus

Det viktigste for Rydell er at prosessen er minst mulig komplisert.

– Ingen ansatte skal trenge å ha gamle maskiner og mobiler som ligger og slenger hjemme. De skal heller ikke behøve å oppsøke et resirkuleringssenter på egenhånd. De kan bare ta med utstyret til jobben når buret er bestilt, og legge det der. Så ordner vi resten, sier han.

Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra Atea