Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Dette grepet ga Kaisa en fordel da hun skulle forhandle lønn til jobben etter studiet

Lønnsstatistikken for teknologer og sivilingeniører er ute, den inneholder godt nytt og ét lurt triks som kan komme godt med i karrieren.

Del

Hva er det viktigste verktøyet en fersk sivilingeniør kan ta med seg inn sitt første «ekte» jobbintervju? Når drømmejobben skal sikres, helst så nær siste avlagte eksamen, er det lurt å tenke annerledes. Det gjorde Kaisa Gamman da hun plutselig fikk napp på den første jobben hun søkte. Det skjedde nesten litt for raskt.

– Jeg var enkelt fortalt blant de første i kullet mitt som kom til det punktet, at man skulle forhandle lønn med arbeidsgiveren. Det var ikke noe grunnlag blant klassekameratene mine som tilsa hva slags lønnsnivå jeg skulle legge meg på, sier Gamman.

Med en solid ingeniøurutdannelse fra Ås bare noen måneder unna, var en konsulentjobb innen det høyaktuelle temaet overvannsproblematikk innen rekkevidde. Det grepet hun tok, skulle legge grunnlaget for solid lønn i konsulentselskapet og gjorde lønnsforhandlingene svært greie. 

– Jeg brukte lønnsstatistikken til Tekna aktivt i jobbprosessen. Da jeg fikk et tilbud viste statistikken meg hvilket nivå vi forhandlet om, og bidro til at begge parter ble fornøyde tidlig, sier Gamman.

Dermed var Kaisa sikret jobb, og i ganske rask rekkefølge kom hennes studievenner i land med jobbtilbud og ansettelser. Mange av dem tok eksamen med en jobbkontrakt underskrevet allerede.

Lurer du på hva en teknologiutdannelse kan bety for deg? Se Teknas lønnsstatistikk her!

– Min jobbsøkeprosess var ferdig i oktober, noen søkte og fikk jobbtilbud litt rundt jul og de siste kanskje rundt eksamen. Jeg vet ikke om noen av mine studievenner som ikke er i jobb nå, sier hun.

Å velge utdannelse er ikke alltid en strak og enkel vei, men Kaisa er fornøyd med valget hun gjorde som førte henne til konsulentselskapet Rambøll.

  <i>Foto:  Delta V</i>
  Foto:  Delta V

– Jeg fikk jobben i oktober, leverte masteren i mai og tre uker etter satt jeg på den nye plassen min på kontoret. Nå er jeg en del av teamet som jobber med håndtering av overvann.  

– Solide og fremtidsrettede valg

Valget av en sivilingeniørutdannelse oppfylte Kaisas krav til hva hun ønsker av sin karriere. En solid lønn som gjenspeiler utdannelsen og gjør livet mer forutsigbart.

– Det var viktig å ha en god gjennomsnittlig lønn, og jeg er fornøyd med valget av vann- og miljøteknikk på Ås, sier Kaisa.

Hun får støtte fra Tekna-leder Lise Lyngsnes Randeberg.

– De nyutdannete får bra startlønn, og slik skal det være. Norge trenger teknologisk og realfaglig kompetanse, og det skal være attraktivt å velge slike fagretninger, sier Randeberg i en kommentar til lønnsstatisikken.

Disse fagene lønner seg

Det er en kraftig etterspørsel etter teknologer i Norge, spesielt de med høyere utdanning. Innen IT er det en regelrett kamp om de nyutdannede, og for sivilingeniører har jobbmarkedet mer enn tatt seg opp etter dumpen fra oljekrisen.

Spesielt ettertraktet er fag som kombinerer teknologiutdannelse med økonomi. Et typisk slikt fag er Indøk på NTNU, men etterspørselen er solid over hele linjen. Lønnsutvikilingen har vært solid de seneste årene, både privat og offentlig sektor. Privat sektor leder an lønnsutviklingen, og kommunal sektor øker mest prosentvis.

Nyutdannete kunne i 2019 se mot en startlønn på snaut 545.000 kroner i privat sektor og litt høyere i kommunal sektor. Studenter som avslutter studiene i 2020 kan legge listen et lite hakk høyere når de for første gang skal forhandle en startlønn med sin arbeidsgiver.

Tekna-medlemmer kan se Teknas begynnerlønnsanbefaling for 2020 her: https://www.tekna.no/lonn-og-arbeidsvilkar/lonnsstatistikk/begynnerlonn/

Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra Tekna