Over en million norske boliger kan bli bedre. Nøkkelen ligger hos gode håndverkere
Det er svært mange boliger rundt om i landet som har potensiale for å bli langt mer energieffektive, bruke mindre strøm, og samtidig være mer behagelige å oppholde seg i for beboerne.
Det som trengs for å gjennomføre rask energieffektivisering av høy kvalitet er gode, kvalifiserte håndverkere. Helge Aschjem, konseptutvikler i Glava, har flere råd å gi til håndverkerbransjen.
Han påpeker først og fremst at potensialet for energieffektivisering er enormt:
– Det er cirka 1,2 millioner boliger i Norge som sårt trenger en oppgradering. Oppgraderingen må også sees i sammenheng med vedlikeholdsbehov - dette er stort sett eldre bygg fra 70-tallet, som ofte krever fornyelse. Et slikt bygg oppgradert til TEK10-nivå vil ikke bare bli moderne og bedre å bo i, energibehovet til oppvarming vil også reduseres til rundt en tredjedel.
Mye oppgradering som gjenstår
Dette er en prosess som er nødt til å skyte fart, presiserer Aschjem.
– Inn mot 2030 skal all bygningsmasse som er eldre enn 1987 opp én energiklasse. Og fra 2050 skal all eksisterende bygningsmasse være nullutslipp, jamfør nye EU-regler. Derfor sier vi at hvis man først skal gjøre en oppgradering av boligen, må man gjøre det skikkelig.
Det er flere aspekter ved det å gjennomføre effektiv og solid energioppgradering av eldre boligmasse. Det trengs altså gode produkter og gode håndverkere som kan rådgi og bistå med de beste løsningene.
Slik bør du etterisolere
Etterisolering krever kunnskap om hvilke produkter som egner seg best til oppgradering av bygg som lekker energi.
– Vi er opptatt av å løfte frem, og bidra til opplæring i totaliteten av alle de løsningene som bidrar til at energieffektivisering oppnår gode besparelser. Det innebærer også eventuelle støtteordninger og konkrete produkter, sier Helge Aschjem.
Energieffektivisering omfatter mange aspekter, og Helge minner om at det ikke alltid er nødvendig med totalrenovering av en bolig. Det som er viktig er en helhetlig plan.
– Du bør prioritere der det er størst varmetap, altså dører og vinduer. Etter det er det yttervegger, så er det taket som lekker mest energi. Til slutt kommer andre komponenter. Det som er viktig, når du for eksempel etterisolerer en yttervegg, at det ikke hindrer andre eventuelle tiltak senere. Alt må sees i sammenheng, forklarer konseptutvikleren.
Støyisolering og bedre luft
De som kan best forklare denne sammenhengen er de som utfører jobben. Derfor er det viktig at også håndverkere kan fremstå som gode rådgivere, og veilede kunder til den beste løsningen. Helge Aschjem vedgår at det er mange misforståelser ute hos kundene:
– Det er mange som ikke klarer å se ting i sammenheng. Den vanlige boligeieren kan lite om boligen sin. En bil skal gjennom EU-kontroll, mens det finnes ingen tilsvarende krav for et hus. Mange tror at det finnes en enkel trylleformel for å oppgradere, men det er ikke nødvendigvis slik.
– En ting mange ikke er klar over er at etterisolering også betyr heving av komfort. Det er noe som er litt vanskelig å måle, men som er en av de største gevinstene med å etterisolere boligen. Støyisolering og bedre luftkvalitet er noe alle setter pris på, men ikke alltid er klar over i forkant, sier han.
En kompetent håndverker vil kunne informere kunden om disse fordelene, og forklare sammenhengen mellom de forskjellige aspektene av oppgraderingsprosessen.
– Boligeierne må se helheten med vedlikeholdsbehov, modernisering av uttrykket til huset, og ikke bare fokusere på det økonomiske aspektet. Det er viktig at håndverkeren tar befaringsrunden med kunde, peker på de tingene som vil kreve vedlikehold og ser etter skader og mangler. Alt må sees i sammenheng, og en håndverker bør være kvalifisert til det.
Viktig med kunnskap om mulighetene
Kompetansen hos håndverkere kan utvikles ved for eksempel kursing. Helge Aschjem innrømmer at mange i bransjen er små bedrifter som har lite tid til overs for å dra på kurs, og derfor er det viktig å tilrettelegge for smidig og lett tilgjengelig kompetanseheving.
– Det er viktig å henge med i svingene, både på produkter og løsninger. Det er avgjørende å bli faglig trygg på løsninger man anbefaler for boligeieren. Håndverkerne må tørre å komme med forslag til forbedringer. Det er mye som strander ikke på grunn av økonomi, men fordi eierne ikke skjønner hvorfor de skal velge gode vinduer eller isolasjon. Ikke minst er det viktig å kunne informere om støtteordninger fra Enova eller bankene.
– Vi har allerede lært opp rundt 4500 energirådgivere, og det vil være behov for enda flere, som kan argumentere enda bedre med gode råd og løsninger, avslutter Helge Aschjem.