Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Termisk energilagring – nå en realitet med stort potensiale

F.V: Alexis Sevault, CTO i Cartesian, Jonas Utvik, salgssjef i Cartesian og Jonas Brenntrø, Teknisk-/digital eiendomsforvalter i KLP Eiendom
F.V: Alexis Sevault, CTO i Cartesian, Jonas Utvik, salgssjef i Cartesian og Jonas Brenntrø, Teknisk-/digital eiendomsforvalter i KLP Eiendom Foto: Martin Håndlykken
Del

Med helt ny teknologi skal KLP spare mye energi og kutte effekttoppene. I et stort næringsbygg skal det inn en termisk energilagringsboks som er utviklet i Norge. Nå kan du få innføringskurs i teknologien på VVS-dagene i oktober.

Det var hos SINTEF at ideen oppsto. Tanken om å bruke faseendringsmateriale til å lagre energi, for å deretter kunne distribuere den i etterkant. Ideen ble til Cartesian, et kommersielt selskap som nå er i full drift.

De har i 2024 levert flere anlegg, blant annet en kjøleløsning til en Rema 1000 butikk i Mjøndalen og et varmelager til en kunde i Frankrike.

– Cartesian Thermal Box for kuldelagring på Rema 1000 Orkidehøyden ble satt i drift i mai, i år. Formålet er at Thermal Box lagrer kjøling for butikken om natta, slik at det på dagtid, når det er nødvendig å holde lav temperatur inne i butikken, kan det hentes ekstra kjøling rett fra boksen, forteller Alexis Sevault, CTO i Cartesian.

Dette får energiforbruket på kjølingen i butikken betydelig ned.

Samarbeider med KLP

Alexis Sevault på befaring hos KLP Eiendom der de skal installere en «Thermal Box». <i>Foto:  Martin Håndlykken</i>
Alexis Sevault på befaring hos KLP Eiendom der de skal installere en «Thermal Box». Foto:  Martin Håndlykken

Jonas Brenntrø i KLP Eiendom har lenge hatt et stort engasjement for energieffektivisering. Han så umiddelbart potensialet i teknologien. Nå skal KLP ha inn teknologien i et av sine store næringsbygg, i Ranheimsveien 9 i Trondheim.

– Målet er å redusere effektbelastning på strøm og fjernvarme på kalde vinterdager ved flytte belastningen fra morgen og formiddag til natt, i tillegg til å gi varmepumpene bedre og jevnere driftsvilkår som øker varmepumpenes effektivitet og levetid, forteller Brenntrø.

For at prosjektet skal være en suksess på dette bygget og forsvare investeringskostnadene, medregnet Enova-støtten, håper KLP å spare rundt 120 000 kr/år i reduserte energi- og effektkostnader.

Interessert i termisk energilagring? Møt Cartesian på VVS-dagene 16. – 18. oktober.

Hent din gratisbillett her!

Med på fabrikk

Jonas Brenntrø i KLP gleder seg til å høste resultater termisk energilagring. <i>Foto:  Martin Håndlykken</i>
Jonas Brenntrø i KLP gleder seg til å høste resultater termisk energilagring. Foto:  Martin Håndlykken

VVS-dagene får være med på fabrikken der ferdigstillelsen av leveransen til KLP blir gjort. Sevault og Brenntrø diskuterer potensialet som ligger i teknologien, og gleder seg til de kan begynne å se på dataene.

– Erfaringer tilsier at Thermal Box moderat beregnet vil gi 30 % lavere effektbehov, 20 % lavere energikostnader og 10 % høyere effektivitet i oppvarmingssystemet, forteller Sevault. 

Brenntrø forteller at de jobber mye for å befeste KLP sin posisjon som en ledende eiendomsaktør.

– KLP Eiendom har som mål på å være ledende på samfunnsansvar og bærekraft, og en viktig del av dette har alltid vært å redusere energibruken i våre bygg for å redusere vårt klimafotavtrykk, avslutter Brenntrø.

Få kurs om teknologien på VVS-dagene

En modell av en Cartesian «Thermal Box». <i>Illustrasjon:  Cartesian</i>
En modell av en Cartesian «Thermal Box». Illustrasjon:  Cartesian

KLP satser fullt på nye teknologiske løsninger, og mange av de aktørene som leverer disse samler seg på VVS-dagene 16. – 18. oktober. Cartesian stiller med stand på messen, og holder gratis kurs for alle som vil vite mer om termisk energilagring.

– Vi gleder oss til å vise frem vår teknologi for et bredt publikum på Norges største møteplass for energi - og miljøteknikk. Det er en trend i markedet med fokus på bærekraft, energi og ikke minst energifleksibilitet. Det å ha gode svar på energifleksibilitet gjør våre løsninger for termisk lagring populær, forteller Jonas Utvik, salgssjef i Cartesian.

Meld deg på kurset til Cartesian her!

Cartesian har levert en termisk energiboks til Rema 1000 for å redusere energiforbruket. <i>Foto:  Cartesian</i>
Cartesian har levert en termisk energiboks til Rema 1000 for å redusere energiforbruket. Foto:  Cartesian

VVS-dagene er Norges største møteplass og messe for VVS-bransjen. Møteplassen samler rådgivere, entreprenører, byggherrer, rørleggere og ventilasjonsmontører.

– Vi gleder oss å treffe igjen kontakter fra hele Norge som kommer inn til messen. Det er jo mye som foregår på Teams for tiden. Så fysikk treff med gode kunder på VVS-dagene er etterlengtet, avslutter Utvik.

Vis mer