En digital reise mot fremtidens arbeidsliv
J.S. Cock AS har gjennom sine 127 år vært vitne til flere teknologiske revolusjoner. Fra internettets inntog på 1990-tallet som endret hvordan vi kommuniserer og markedsfører, til 2000-tallets eksplosive vekst i netthandel som transformerte forbrukeratferd og verdikjeder.
– Likevel har ingen tidligere teknologier helt klart å automatisere komplekse arbeidsoppgaver og beslutningsprosesser på en gjennomgripende måte. Dette endrer seg nå med kunstig intelligens (KI) i førersetet.
Det sier administrerende direktør Tobias Cock, som er femte generasjon i familiebedriften.
– KI er i ferd med å bli en kritisk konkurransefaktor. De som handler nå, vil stå igjen som vinnerne i fremtidens næringsliv, fortsetter han.
Et strategisk valg for fremtiden
I 2018 tok J.S. Cock et strategisk grep ved å hente IT-infrastrukturen tilbake i eget hus. Målet var tredelt: å redusere kostnader, sikre større fleksibilitet og oppnå bedre kontroll.
– Kostnadsreduksjon, fleksibilitet og kontroll var de viktigste drivkreftene bak denne avgjørelsen. Vi ønsket kontroll over våre egne data for å stå sterkere når KI-modeller for alvor tar av, forteller Cock.
Ved å kutte IT-utgifter og minimere avhengigheten av eksterne leverandører, ønsket selskapet å skape en mer kostnadseffektiv drift. Samtidig skulle denne strategien gi frihet til å kombinere systemer som best dekket selskapets behov, og sikre full styring over egne data og prosesser.
– Vi har redusert antallet IT-systemer fra 14 til 5, som har spart oss for betydelige ressurser, men viktigst er evnen til å styre vår egen utvikling, sier Cock.
Effektivisering med M-Files
En av hjørnesteinene i denne strategien er M-Files, et system som alene erstattet hele ni ulike løsninger, inkludert dokumenthåndtering, CRM, HR, HMS, PIM og kvalitetssystemer.
– M-Files gir oss ikke bare lavere eierskapskostnader og enklere integrasjoner, men også raskere opplæring for nyansatte, sier Cock.
– Vi har redusert kompleksiteten betraktelig. Nå trenger våre ansatte langt færre systemer å forholde seg til, legger han til.
M-Files benytter metadata for å strukturere informasjon. Dette gir ikke bare rask gjenfinning av data, men også bedre sammenheng og relasjoner mellom ulike datasett. For KI er dette avgjørende: God datastruktur sikrer nøyaktige, kontekstualiserte input og åpner for automatisering av stadig mer komplekse oppgaver.
– Metadata-styring betyr at vi kan forberede oss på neste generasjons KI-løsninger. Når dataene våre er riktig organisert, blir det enklere å trene modeller som tar bedre beslutninger, raskere, sier Cock.
Opprettelsen av M-Flyt
De gode erfaringene med M-Files ble grunnlaget for etableringen av datterselskapet M-Flyt. Som autorisert M-Files reseller partner med en egen dedikert M-Files sertifisert utvikler og egenutviklede plugins, bistår de andre selskaper med å forenkle IT-landskapet, strukturere data og rigge seg for KI-boomen.
– Med M-Flyt kan vi dele vår erfaring fra J.S. Cock, der over 50 aktive brukere av M-Files har gitt oss et unikt erfaringsgrunnlag, sier Cock.
– Når behovet for ekstra kapasitet melder seg, kan vi dessuten trekke inn M-Files i Norge og Finland. Med vår egen dedikerte utvikler kan vi også skreddersy løsninger etter kundens behov, legger han til.
Automatisering og effektivisering
Ifølge salgssjef i M-Flyt, Kristoffer Nordby, er timingen avgjørende. KI vil revolusjonere arbeidslivet, og for dem som tar grep nå, venter store fordeler.
– Mange kunnskapsarbeidere bruker en uforholdsmessig stor del av tiden på oppgaver uten direkte verdi. Effektive tiltak kan redusere denne uproduktive tiden med opptil 30 prosent, sier Nordby.
Han viser til en rekke studier og undersøkelser som underbygger dette.
– Det betyr mer tid til innovasjon og verdiskaping, og raskere tilpasningsevne i et stadig mer krevende marked.
Nordby understreker også viktigheten av datakvalitet og fleksibel arkitektur for å møte konkurransen fremover.
– Sett data i system nå. Utnytt neste generasjons KI-teknologi, bygg fleksible løsninger og sikre etisk bruk av KI. Den som er først ute, får et helt avgjørende forsprang, sier han.
Grunnmuren for KI-suksess
Teknologisjef i M-Flyt, Mourad Arifi, påpeker at KI-modeller utvikler seg i eksplosiv fart.
– Det som i dag er avansert, blir fort standard. Modeller som GPT-serien viser at antallet kunstige nevroner – og dermed deres evne til å håndtere enorme mengder data – øker dramatisk.
Modell | Kunstige nevroner | Lansering |
BERT Base | 110 000 000 | 2018 |
GPT-1 | 117 000 000 | 2018 |
BERT Large | 340 000 000 | 2018 |
GPT-2 | 1 500 000 000 | 2019 |
GPT-3 | 175 500 000 000 | 2020 |
GPT-4 | 1 500 000 000 000 | 2023 |
GPT-5* | 15 000 000 000 000 | 2025 |
* Den forventede lanseringen av GPT-5 i 2025 vil trolig bringe enda større fremskritt, med en modell som kan være 10 ganger kraftigere enn GPT-4.)
– KI handler ikke bare om avanserte algoritmer, men om at dataene er godt strukturert og tilgjengelige. Har du kontroll på metadata, sikrer du at KI-modellene får riktig kontekst, og at de kan brukes ansvarlig, sier Arifi.
– M-Flyt hjelper bedrifter med å bygge et fundament der KI kan vokse i takt med teknologien, uten å gå på bekostning av sikkerhet og etikk, legger han til.
Ifølge Arifi gir M-Files metadata-styring en rekke fordeler:
– Rask gjenfinning av dokumenter, HR-data, kunde- og produktinformasjon gjør at vi kan sette opp automatiserte prosesser: kontraktskontroll, e-signering og godkjenninger. Alt dette frigjør tid og ressurser.
Han understreker at metadata gir KI-modeller et rikt landskap av kontekst og relasjoner. Når data er korrekt strukturert, blir det enklere å utnytte KI-teknologien og bidra til mer effektive, etiske og smarte løsninger.
– M-Flyt legger til rette for en fremtid der KI er en partner, ikke en trussel. Dette er et strategisk skifte som norske bedrifter bør gripe nå, avslutter Arifi.
Ved å ta grep i dag, kan norske virksomheter forberede seg på en ny tid der KI baner vei for mer innovasjon, økt effektivitet og sterkere konkurransekraft. De som ligger i forkant, vil ha en solid plattform for å skape varige verdier – både i dag og i fremtidens arbeidsliv.