Uten disse filtrene stopper produksjonen på det nye landbaserte oppdrettsanlegget
Mens konsesjoner for fiskeoppdrett i havet er dyrt og svært begrenset, er konsesjoner til oppdrett på land kostnadsfrie. Det har gitt et rush etter landbasert akvakulturanlegg.
Et av selskapene som har etablert seg som totalleverandør til landbaserte akvakulturanlegg er Eyvi AS, som leverer skreddersydde anlegg for landbasert fiskeoppdrett.
– Med økende fokus på bærekraftig og miljøvennlig produksjon, ser vi at det er en betydelig vekst i markedet for landbaserte fiskeoppdrettsanlegg, sier COO Torgeir Vreim i Eyvi.
For å sikre at produksjonen ikke stopper opp og at fisken ikke dør, er produsentene avhengige pålitelige komponenter i vannbehandlingen. Da Eyvi skulle velge filterløsning til sin siste leveranse, falt valget på selvrensende RF3 prosessfilter i marine coated karbonstål fra Hydac.
Verden ser til Norge
Vreim i Eyvi var med på å starte opp selskapet tilbake i 2019, som i dag teller 18 ansatte. Han kan fortelle om et marked i kraftig vekst.
– Det er høy aktivitet i markedet, med stor vekst både i Norge og internasjonalt. Nå jobber vi med flere større prosjekter i Norge, i tillegg til at vi akkurat har signert vårt neste prosjekt på Island med postsmoltanlegg.
Vreim er overbevist om at Norge kommer til å bli et viktig land for landbasert akvakultur i verden.
– Norge besitter mye av kompetansen på den type teknologi, og store deler av verden kommer til Norge for å se hvordan det gjøres. Det er mange spennende prosjekter, og vi kommer til å jobbe med kunder både i Norge og internasjonalt, forteller Vreim.
Han forteller videre at Eyvi, med sine samarbeidspartnere, dekker alle fagområder som man trenger for å kunne bygge et oppdrettsanlegg på land.
– Sammen med våre samarbeidspartnere har vi et team på rundt 350 ressurser.
Uten disse filtrene stopper produksjonen
En av leverandørene til Eyvi er Hydac, som nylig leverte tre store vannfiltre til et nytt landbasert oppdrettsanlegg på Dønna i Nordland.
– Anlegget er designet for både torsk og laks. Fisken kommer inn på ca. 30 gram, og sendes ut i merder når de er rundt 400 gram, forteller Vreim, og fortsetter:
– Vi har levert det komplette anlegget, inkludert inntaksrensing, og Hydac har bidratt med tre av deres selvrensende RF3 prosessfilter. Disse grovfiltrerer sjøvann før UV-behandling.
Sommeren 2020 begynte Eyvi å levere de første tilbudene på løsningene til anlegget på Helgelandskysten. Etter igangsettelse på byggeplassen 12. oktober i fjor, sto anlegget ferdig i april i år.
– Siden Hydacs filtre står i et veldig kritisk system for å drifte anlegget, må komponentene være robuste og alltid funke – uten det stopper produksjonen, poengterer han.
– Man ser med en gang at filtrene er profesjonelle, holdbare, robuste, og rett og slett gode produkter. En stor fordel er at man kan velge mellom en bred range av materialer tilpasset det aktuelle systemet. Vi valgte å gå for marine coated karbonstålfilter, fortsetter han.
Sann «Plug & Play»
Videre forteller Vreim at når Eyvi skal velge leverandører går de alltid bredt ut til minst 3-4 leverandører, der kvalitet, leveringstid, og viktigst av alt pris, blir vurdert.
– Filtrene til Hydac kom veldig godt ut på pris sammenlignet med konkurrentene, med samme funksjon men med ulik teknologi. En av de store styrkene ved Hydacs filter er at det er sann «Plug & Play», som er første gang vi har opplevd med denne type utstyr. Det var bare å bolte fast og trykke på start, forteller han fornøyd.
– Andre ting som er viktig for oss er kommunikasjon og protokoll, og her har vi også tilsvarende opplevelse. Å koble til toppsystem var helt uproblematisk, og vi hadde ingen problemer med å få de signalene inn i våre systemer. Utstyret har vært operasjonelt fra start, og vi har ikke opplevd eller fått tilbakemelding om noen problemer. Har det vært en skade har Hydac alltid vært der og gjort det som skal til uten diskusjoner.
Kort vei til Hydacs produktspesialister
En annen ting som Vreim er fornøyd med, er at de har blitt involvert i designprosessene.
– Vi har også fått være med i designprosessene, der vi ser på både våre og Hydacs erfaringer når vi jobber med å videreutvikle produktet.
– Veien er kort fra dere til våre produktspesialister, skyter Tom Levorstad i Hydac inn.
Levorstad er Eyvis hovedkontakt i Hydac, og kan fortelle at selv om filterteknologien ikke er ny, er løsningen skreddersydd for det landbaserte kombinasjonsanlegget.
– Vi har levert disse filtrene siden 1983 til ulike applikasjoner som filtrering av drikkevann, ballastvann, kjølevann i store fabrikker, samt på boreplattformer for å kjøre vann tilbake i brønnen for å få opp mer olje. Filteret er allsidig og tilbyr stor fleksibilitet, ved at man kan kjøre/ rotere filteret. Man kan også få filteret med forskjellige materialkvaliteter på både huset og innmaten.
Levorstad legger til at løsningen ble spesialkonstruert med ekstra lange bein for å passe nivået på rørene og slippe å bygge om røret.
– I tillegg er filtrene selvrensende, som gjør at man bare trenger å ta opp og sjekke filteret en gang i året. Filteret har sensorer som måler trykket inn og ut, og når trykktapet kommer opp i en viss verdi starter den selvrensing av hvert element.
Hydac bruker koniske elementer i filtrene, som er lettere å holde rene og har god kapasitet.
– Filtrene kan også leveres både med og uten ulike kontrollenheter så den lever sitt eget liv, alt ettersom, avslutter Levorstad.