Kummer og rør i plast. Og det i selveste Rogaland
Tradisjonelt brukes det bestandig betong i vann- og avløpsanleggene i Rogaland. Men i Sandnes kommune har de så smått begynt å tenke annerledes. På et av sine prosjekter legger de nå ned kummer og rør i plast.
På en 600 meter lang strekning i Sandnes kommune, nærmere bestemt i Kvålamarka på Ganddal, blir gamle betongrør og kummer nå byttet ut med plast. Her kommer det mellom 15 og 20 Tegra 1000 kummer, og når dette skrives har Wavin allerede levert 12 av dem. Rørene som brukes er 250 mm PVC-rør, også disse fra Wavin. Verdien på hele leveransen ligger et sted mellom 150.000 og 200.000 kroner.
Surt vann tærer på betongrørene
– Vi har hatt problemer med vannet som går i dette strekket, og betongrørene som ble lagt ned der på 1980-tallet har smuldret opp, forteller Ove Byberg. Han er avdelingsleder anlegg i Sandnes kommune. – Det ligger en lang 300 mm pumpeledning der, og vi mistenker at vann blir liggende for lenge inni den. Dermed blir vannet surt og tærer på betongen.
– Vi har sett tilfeller av slike fenomener andre steder også, opplyser distriktsleder VA Vest Rune Bakke i Norsk Wavin. – Målinger viser at avgassene fra surt vann er aggressiv mot betong. Og eldre betongrør er spesielt utsatt. For plastrør derimot, er ikke dette noe problem.
Plastrørene som lå der var like fine
– Ja, det ser ut som dette stemmer, istemmer Byberg. – For på et av strekkene langs den ene veien der ute ligger det allerede 315 mm PVC-rør, og de ser helt fine ut. Dette var også grunnen til at vi gikk for å bruke plast på dette prosjektet.
Tydeligvis har Bakke lykkes med å bygge gode relasjoner til rørgrossistene i Rogaland. For da Byberg forespurte sine faste kontakter i Ahlsell, var det løsningene fra Wavins de anbefalte.
– Og det var helt ok for oss, sier Byberg. – Vi lot Ahlsell styre hvem som skulle være leverandør. De ga oss et godt pristilbud, som vi aksepterte.
– Jeg ble faktisk svært positivt overrasket da jeg i januar fikk vite at Sandnes kommune ville velge plast på dette prosjektet, innrømmer Bakke. – Nå har jeg vært ansatt i Wavin i 10 år, og dette er de første 1000 mm Tegra plastkummene vi har levert i Rogaland.
På steder der betong forvitrer, vil vi i fremtiden bruke plast
– Jeg tør ikke påstå at vi er de første som bruker plast på VA-prosjekter av denne typen i fylket vårt, smiler Byberg. – Men tradisjonelt brukes det mye betong her i Rogaland; også hos oss i Sandnes kommune. Men så har vi to store betongleverandører liggende rett utenfor døra vår, da.
– Når startet dere opp arbeidet med dette prosjektet?
– I begynnelsen av juni, svarer Byberg. – Etter planen skulle dimensjonen på rørene her være 315 mm, men så fant vi ut at vi kunne gå ned til 250 mm på hele strekningen. Vi er nå godt i rute og regner med å ha dette strekket ferdig i løpet av september. Vi har også planer om å utvide prosjektet litt; det vil si at vi ønsker å skifte ut noen kummer langs en annen vei, og muligens skal vi ta et lite strekk til. I så fall vil vi nok neppe rekke å være ferdige før utgangen av året.
– Kommer dere til å bruke plast på disse andre stedene også?
– Ja, det er planen. For problemene er akkurat de samme der: At betongkummene forvitrer.
Folkene våre skryter av Tegra-kummene
– Hvilke fordeler og ulemper har plast sammenlignet med betong, synes du?
– Fordelen med betong, er som sagt at vi har to leverandører like i nærheten. Så dersom vi mangler noe, tar det toppen en halv time å reise ut og hente det, sier Byberg. – Mens fordelene med plast er først og fremst at både rør og kummer veier lite og er enkle å håndtere. Vi trenger derfor ikke kjøre inn tunge maskiner for å få lagt dem ned i grøfta. Tilbakemeldingene vi får fra folkene våre ute på anlegget er også positive. Dette er jo første gang de monterer kummer av plast, og likevel har det ikke oppstått noen problemer, melder de. De skryter faktisk av Tegra-kummene...
– Betyr dette at dere i fremtiden kommer til å vurdere å bruke plast på flere prosjekter?
Byberg tenker seg om: – Vi kommer sikkert til å bruke plast på steder hvor det er fare for at betong forvitrer. Men betong er nok fremdeles førstevalget vårt. Både på grunn av at vi har betongleverandører like i nærheten, og at vi får gode priser fra dem. Og så er det dette med tradisjon, da. Vi har alltid brukt, og har derfor gode erfaringer med betong. Mens vi har liten erfaring med plast. Foreløpig.
Skaff deg den nye kumplakaten
Få en smart plakat som viser hele kum-systemet på ett sted!
Skaff den her »