Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Bak kulissene i Kina: Bli med Solcellespesialisten på fabrikkbesøk

Solbransjen er helt avhengig av paneler fra kinesiske leverandører. Derfor dro Solcellespesialisten til Kina for å lære mer om både teknologi, miljø og arbeidsforhold nedover i verdikjeden.
Solbransjen er helt avhengig av paneler fra kinesiske leverandører. Derfor dro Solcellespesialisten til Kina for å lære mer om både teknologi, miljø og arbeidsforhold nedover i verdikjeden. Foto: Solcellespesialisten
Del
Produsert av TUM Studio

Solcellene du eller naboen din har på taket, er høyst sannsynlig kinesiske. Kina har en dominerende posisjon innen solcelleteknologi og solcelleproduksjon, og har en markedsandel på rundt 80 prosent.

<span>Ulrik Rør i samtale med en av eierne i et av selskapene som fikk besøk. </span><span>Foto: Solcellespesialisten</span> <i>Foto:  Solcellespesialisten</i>
Ulrik Rør i samtale med en av eierne i et av selskapene som fikk besøk. Foto: Solcellespesialisten Foto:  Solcellespesialisten

Investeringene i kinesisk solcelleteknologi har vært formidable de siste årene. Det har ført til et teknologiskifte i markedet, fra P-type til mer effektive N-type solceller, samtidig som prisene presses nedover.

– Når kineserne bestemmer seg for å gjøre noe, så gjør de det veldig, veldig stort. De er ekstremt flinke til å skalere med teknologi. De bygger gigantiske fabrikker, og da blir det både effektivt og stort volum, sier Ulrik Rør.

Sammen med tre andre kolleger i Solcellespesialisten dro han nylig fra Fredrikstad til Kina for å besøke modul- og inverterprodusenter.

Formålet var to-delt: Å lære enda mer om produksjonsprosesser og teknologi, og å se nærmere på miljø- og arbeidsforhold i verdikjeden.

Fabrikkbesøket i Kina var et viktig ledd i arbeidet med å velge ut de riktige produktene til solcelleprosjektene her hjemme. <i>Foto:  Solcellespesialisten</i>
Fabrikkbesøket i Kina var et viktig ledd i arbeidet med å velge ut de riktige produktene til solcelleprosjektene her hjemme. Foto:  Solcellespesialisten

– Trenden de siste årene er at kundene våre stiller strenge og kompliserte krav til oss om hvordan vi jobber med leverandørene. Det er skarpt fokus på miljø og etisk handel, og at vi har kontroll på arbeidsforholdene nedover i verdikjedene, sier ESG-ansvarlig Anders Rør. 

Åtte fabrikker og 12 produsenter fikk besøk av delegasjonen fra Fredrikstad. De besøkte Shanghai, Wuxi, Changzhou, Jiaxing, Hangzhou, Ningbo, Shenzhen, Zhuhai og Chengdu, og fikk overse produksjonslinjer fra silisium og helt fram til ferdige paneler, laboratorier og testfasiliteter.

Automatiserte og robotiserte gigafabrikker

Det følget fra Solcellespesialisten fikk se i Kina, overrasket selv erfarne bransjefolk som Ulrik og Anders.

<span>Anders inspiserer tilkoblingene på baksiden av et modul i en av fabrikkene. </span><span>Foto: Solcellespesialisten</span>
Anders inspiserer tilkoblingene på baksiden av et modul i en av fabrikkene. Foto: Solcellespesialisten

Flere av fabrikkene var helt nye og topp moderne, bare ett til to år gamle. Disse produserer moduler opp til 23,5 prosents virkningsgrad.

– Vi ble sluset inn i et kammer der maskiner setter plast på skoene, det er frakker og hårnett. Så måtte vi inn i en sluse som blåste oss rene for støv før vi fikk slippe inn på fabrikkgulvet, forklarer Ulrik, og fortsetter.

– De bygger noe nytt hele tiden, og det er så svært og så optimalisert som du kan få det! På modul- og cellenivå er det så helautomatisert, så mange roboter og så mange kontrollprosesser, at de få menneskene som er der stort sett er der for å overse prosessene.

For å illustrere størrelsen, forteller Anders at én av produksjonslinjene ved den ene fabrikken de besøkte kan produsere en bestilling på 30.000 paneler i løpet av to timer. 

– Dette var da den ene av fire produksjonslinjer! Den kunne altså produsere 60.000 kvadratmeter med solceller, 15 megawatt, på to timer! Det er tre måneders forbruk for oss i Solcellespesialisten!

<span>En av tingene som imponerte, var alle testfasiliteter og prosedyrer for kvalitetskontroll. </span><span>Foto: Solcellespesialisten</span>
En av tingene som imponerte, var alle testfasiliteter og prosedyrer for kvalitetskontroll. Foto: Solcellespesialisten

For Solcellespesialisten er det viktig at modulene de mottar fra produsent er uten feil — feil som kan være umulig å se med det blotte øye. Derfor var det viktig å få innblikk i kvalitetskontrollen.

– Modulene bør gjennomgå en termisk skanning tre ulike steder i prosessen for å påse at det ikke er noen elektriske brudd eller skavanker. De produsentene som er lengst framme, har automatisert hele kontrollprosessen, sier Ulrik.

Dessuten er det da så mye roboter og automatikk i produksjonen at presisjonen er skyhøy, og risikoen for feil veldig lav.

Kuttet ut én av produsentene

Solcellespesialisten har jobbet systematisk med ESG (environmental, social, and governance) og sporbarhet i verdikjeden i mange år. Fokuset er skarpt og tydelig på kun å benytte leverandører som kan dokumentere alle miljømessige, sosiale og styringsmessige faktorer i verdikjeden.  

<span>Anders Rør på taket av en av modulfabrikkene. Bak han, gründer Carl Christian Strømberg. </span><span>Foto: Solcellespesialisten</span>
Anders Rør på taket av en av modulfabrikkene. Bak han, gründer Carl Christian Strømberg. Foto: Solcellespesialisten

– Vi ble overrasket over standarden hos flere av selskapene, både med hensyn til det alt som har med modulteknologi å gjøre, men også ESG-arbeidet deres, forteller Anders.

Likevel, Solcellespesialisten valgte å pause innkjøp fra én av produsentene etter besøket.

– Vi synes ikke de jobbet systematisk nok med HMS, og vi var åpenbart ikke helt på samme nivå når det gjelder forståelsen av ESG.

Hos de største produsentene var ESG-arbeidet derimot i en annen liga:

– De kunne vise til imponerende og strukturert arbeid, med f.eks. dokumentasjon på gjennomgått HMS-opplæring, alle sertifiseringer de har, alt de gjør på det sosiale, på verdikjedekontroll osv. De virkelig proffe var mye proffere på dette enn vi hadde forventet, sier Anders.

<span>Gode arbeidsforhold og -vilkår i fabrikkene er viktig for Solcellespesialisten. For en av leverandørene bidro de til og med til at produsenten hevet lønningene. </span><span>Foto: Solcellespesialisten</span>
Gode arbeidsforhold og -vilkår i fabrikkene er viktig for Solcellespesialisten. For en av leverandørene bidro de til og med til at produsenten hevet lønningene. Foto: Solcellespesialisten

Han forteller at planen var å følge verdikjeden helt ned til kvartsutvinningen, men at dette ikke lot seg gjøre denne gangen.

– Det aller viktigste er å redusere risiko for negativ påvirkning, og det er elementært å ikke benytte leverandører som henter råvarer fra Xinjiang-provinsen, sier Anders

Solcellespesialisten har i flere år hatt fokus på å benytte paneler som er produsert med råvarer fra områder som Sichuan og Yunnan, hvor vannkraft er den dominerende energikilden, ikke kullkraft, som i Xinjiang.

Et samfunn i enorm utvikling

– Egentlig hadde vi planlagt denne turen allerede før pandemien, og på grunn av covid-restriksjoner i Kina helt fram til i fjor, lot det seg ikke gjøre å dra før nå, forteller Anders.

Ulrik og Anders, som begge har bodd i Kina tidligere, forteller om en enorm utvikling de senere årene. 

<span>Delegasjonen fra Solcellespesialisten i Shanghai. Fra venstre, Ulrik Rør, Carl Christian Strømberg, Anders Rør og Simen Johan Willgohs. Oriental Pearl Tower i bakgrunnen. </span><span>Foto: Solcellespesialisten</span>
Delegasjonen fra Solcellespesialisten i Shanghai. Fra venstre, Ulrik Rør, Carl Christian Strømberg, Anders Rør og Simen Johan Willgohs. Oriental Pearl Tower i bakgrunnen. Foto: Solcellespesialisten

– Shanghai er så høyteknologisk at du nesten ikke vil tro det! Gatene er fulle av elbiler som du aldri har hørt om. Infrastrukturen mellom byene preges av lyntog med topphastigheter over 300 km/t.

Etter fabrikkbesøkene og alle møtene sitter Solcellespesialisten igjen med en viktig konklusjon, som gjør dem enda tryggere i valget av paneler i årene som kommer:

– De beste og tryggeste på ESG, er ofte også best på teknologi. Har de kontroll på verdikjeden, har de også kontroll på produktet hele veien fra kvarts til polysilisium, til ingots og wavere, og deretter celle- og modulteknologi, avslutter Ulrik.

 

Les flere artikler fra Solcellespesialisten