Det er bare noen måneder siden Ole Martin Engh og Marius Kaasbøll begynte i DNB. Begge hadde bakgrunn fra konsulentbransjen da de bestemte seg for å gå til storbanken med kontor på Solsiden i Trondheim. Ingen av dem var aktivt jobbsøkende, men de ble fristet av arbeidsoppgavene.
For Ole Martin var det to hovedgrunner til jobbskiftet. At DNB hadde åpnet for tech-ansettelser i hjembyen, og at de faglige utfordringene i Open Banking matchet interessefeltet hans.
– Jeg liker å jobbe med ytelse og optimalisering. De færreste konsulentkunder har behov for det, de vil bare at systemet deres skal fungere og være raskt nok. Med de enorme datamengdene i DNB er det mye mer å gripe tak i her.
Dermed gikk Ole Martin fra et stort konsulenthus til fast stilling i DNB.
– Noe av det som overrasket meg var spennet fra stormaskin og gammel teknologi til fremtidsrettede løsninger og systemer.
– Heller ikke jeg hadde tenkt over at DNB sitter på mye gammelt som må moderniseres og samtidig er såpass fremoverlente som de faktisk er, kommenterer Marius.
Siden DNB startet tech-rekrutteringen i Trondheim på vårparten, har de sikret seg folk som jobber med alt fra open banking til frontend og Cobol-utvikling.
Målet er å bygge opp et tech-arbeidsmiljø i byen ved Nidelven, som med NTNU og mange tech-bedrifter blir stadig mer attraktivt som arbeidssted for teknologer. Korte avstander og lavere boligpriser enn i hovedstaden er andre faktorer som taler til Trondheims fordel.
– Jeg har bare ti minutter med buss til jobb og enda kortere vei til bymarka. Det er også fine sykkelveier her og tilrettelagt for syklister på jobben, sier Marius.
Som Ole Martin, var Marius ute etter nye utfordringer da han tok steget over til DNB.
Dessuten ønsket han en trygg jobb som var lettere å kombinere med familielivet enn det han opplevde i konsulentrollen.
– Jeg studerte mot store datamengder og hadde lyst til å bruke mer av den kompetansen. Og så ville jeg inn i et tyngre fagmiljø med flere seniorer som man kan lære av, forklarer han.
Marius og Ole Martin ser det som et stort pluss å være blant DNBs første tech-ansatte i Trondheim, selv om teamet deres befinner seg i Oslo.
Arbeidsplassen er i DNB-bygningen på det som omtales som Trondheims svar på Aker Brygge, Solsiden. Like utenfor ligger kafeer, restauranter og butikker i havneområdet der Trondhjems Mekaniske Værksted tidligere regjerte grunnen.
– Vi har allerede begynt med brettspillkveld og andre sosiale aktiviteter. Det gir en ekstra dimensjon at vi både er en del av DNBs store tech-familie sentralt og i et lokalt DNB-miljø der det bare er noen få teknologer, sier Marius.
Fleksibiliteten med tanke på hjemmekontor verdsettes også.
Fra utenforstående har de to nyansatte flere ganger fått spørsmål om hva DNB Open Banking faktisk driver med.
– Utgangspunktet er at bankkunden har en god del data i banken. Før det siste PSD2-direktivet fra EU var dette data som banken eide, men det mente EU var til hinder for konkurransen, sier Ole Martin.
Hvis for eksempel et firma vil lage et budsjetteringssystem for privatpersoner, så vil det være en fordel for dem å få tilgang til brukernes transaksjoner. Da kan disse brekkes ned i ulike kategorier for å se hvor mye som går til hva, og hvor det kan spares.
– Men denne informasjonen ligger jo hos banken. For å gi bedre konkurransevilkår sier EU-regelverket at bankene må tilgjengeliggjøre dataene hvis kunden vil benytte dem i en uavhengig app. Det er delvis det open banking handler om, forklarer Ole Martin.
– Vi legger til rette for å dele kundedata. Det gjør det mulig å lage nye, interessante produkter basert på data som kunden råder over — dersom kunden gir sitt samtykke, fortsetter Marius.
Ole Martin understreker at det ikke bare er for å gi eksterne aktører muligheter til å nyttiggjøre seg kundedata, men også for at DNB skal kunne utvikle egne tjenester som henvender seg direkte til kundene.
– Det kan for eksempel være et boligbyggelag som har mange lån og vil integrere informasjon fra banken i en API for å få bedre oversikt. Ved hjelp av nytenkning kan vi tilby tjenester som gjør det enklere for kundene våre.
Open Banking er nå i ferd med å etablere en API-plattform som hele IT-miljøet i DNB kan dra nytte av.
– Det er mange domene-team i DNB som kan noe om sitt felt og som har lyst til å tilby API-er. Planen er at vi skal få på plass en plattform som gjør at de slipper å starte fra bunnen av, at alt som går på autentisering og logging og så videre er på plass i API-plattformen, sier Ole Martin.
– Hvis vi kan standardisere og vedlikeholde dette så kan teamene etablere og vedlikeholde selve løsningene, fortsetter han.
– I det hele tatt så handler mye av arbeidet vårt om å legge til rette for innovasjon, nikker Marius.
De langsiktige perspektivene på moderniseringen bidrar til at han tror DNB vil bli en stadig mer attraktiv arbeidsplass i fremtiden — også i Trondheim.
– Du får mer eierskap til det du holder på med når du kan gjøre det over tid. Og for meg var det avgjørende at jeg kunne velge Trondheim som arbeidssted, avslutter han med et smil.