– Disse avløpsrørene er helt konge!
Telerør har installert Wavins AS+ avløpsrør i Powerhouse Telemark, som trolig er Norges mest prestisjefylte bygg innenfor Powerhouse teknologien. De var aldri i tvil om at plastrør fra Wavin var det beste å bruke her.
Powerhouse Telemark stod ferdig i 2020, og denne «grønne diamanten» er virkelig blitt et flott signalbygg i Porsgrunn, både når det gjelder arkitektur, energieffektivitet og miljø. Telerør fikk ansvaret for installasjonene av sanitær, varme, kjøling og sprinkleranlegg. De er Telemarks største rørleggerfirma, og har ca. 50 ansatte.
– Arbeidet med sprinkleranlegget satte vi bort til vårt søsterselskap Norsk Sprinklerteknikk, forteller prosjektleder Espen Syversen i Telerør AS.
Strenge BREEAM krav
– Valg av produkter til dette prestisjebygget skulle skje i henhold til strenge BREEAM-Nor krav, fortsetter han. – Så da havnet vi selvfølgelig på noen av de beste leverandørene våre. Blant annet måtte vi finne rørsystemer som var fornuftige å bruke på et såpass spesielt bygg. Og derfor valgte vi Wavin.
– Vi brukte rør fra Wavin på alle hovedføringer for spillvann og takvann, opplyser Geir Syversen. Han er formann hos Telerør og broren til Espen.
– Til takvann fikk vi også ferdigfabrikert noen vannbremser fra Wavin.
AS+ er veldig enkel å montere
– Dette var like før Wavin lanserte de nye AS+ avløpsrørene sine. Men vi måtte bare se og komme i gang, så i de første fire etasjene i det 11 etasjers høye bygget har Wavins Asto-rør, sier Geir. – Men derfra og opp brukte vi bare AS+. Det var ingen problemer å kombinere de to systemene.
Dimensjonene på rørene som er brukt i Powerhouse Telemark er 50, 75, 110, 125 og 160 mm.
– AS+ systemet er veldig enkelt å sette sammen og det har ferdigsmurte pakninger opp til 110 mm, sier Geir. – Så jeg synes AS+ er helt konge!
Dette bygget har jo en svært spesiell arkitektur. Førte dette til noen problemer?
– Nei, vi hadde ingen store utfordringer hverken med installeringen av det sanitære eller varmeanlegget, svarer Espen.
– Hvorfor valgte dere rør fra nettopp Wavin?
– Tja, det er jo mange gode leverandører der ute, smiler Espen. – Men vi har meget bra erfaring med Wavin. De har også veldig bra produktinformasjon og dokumentasjon, og det gjør det enklere for oss når vi skal presentere fordelene med plastrør overfor byggherrer og oppdragsgivere.
Bare fordeler med plastrør
– For det skal ikke stikkes under stol at mange er kritiske til at vi ønsker å bruke plastrør, sier Espen. – De er jo vant med MA rør, og mener at dette må være mye mer solid og langt mer brannsikkert enn plast. Da er det viktig at vi kan overbevise dem om at plastrør er mer enn sterke nok, og er enkle å sikre mot brann. Mens støpejern, som er gode varmeledere, må brannisoleres med mineralull eller ha minst 250 mm avstand til brennbart materiale.
– Vi opplever bare fordeler med plastrør fremfor rør av støpejern, konkluderer han. – Ikke minst for rørleggerne som skal bære og kutte rørene. Med plastrør slipper de tunge løft.
Lengre levetid på plastrør
– Dessuten virker det som kvaliteten på støpejernsrør er blitt dårligere med årene, sier Espen tankefullt.
– Vi har hørt om bygg som har fått problemer med MA rør fordi de rett og slett har rustet i stykker, så du skulle tro de brukte skrapmetall i støpejernsrørene som lages i dag. Mens plastrør derimot, har veldig lang levetid.
– Det er riktig, bekrefter salgsjef VVS Thomas Ødegaard i Norsk Wavin. – Levetiden på AS+ er minimum 50 år.
– Men mange i bransjen er litt sidrumpa og bruker fremdeles støpejern i beskrivelsene sine, sier Espen. – Og når dette først er prosjektert, kan det være fryktelig vanskelig å få byttet til plastrør. På Powerhouse Telemark kunne vi heldigvis gjøre dette valget selv. Og da ble det altså plastrør fra Wavin.
Hvordan var kontakten med Wavin underveis?
– La meg si det sånn, svarer Espen. – Hadde alle leverandører hatt slik oppfølging som Thomas i Wavin, så skulle ikke vi klaget. Thomas kommer innom rett som det er og følger opp. Og det setter vi veldig pris på.
– Og har vi spørsmål, sørger Thomas for at de alltid blir tatt hånd om og svart på, tilføyer Geir. – Thomas tar også ofte turen ut til byggeplassen vår. Det er hyggelig for oss som jobber der, og vi får da anledning til å fortelle ham om hva vi synes er bra og hva som med fordel kan forbedres. Dermed må vi ikke gå gjennom mange ledd før ønskene våre kommer frem til dem som er ansvarlige og kan rette på det. Det er veldig positivt, synes jeg.
– Dere brukte BIM-Revit fra Wavin på Powerhouse Telemark?
– Ja, vi hadde god hjelp av dette, sier Espen. – På den måten fikk vi fin oversikt over omfanget og hvilke deler vi trengte, og når vi skulle bestille dem.
– Vi fikk ikke prøvd det ut 100 prosent, siden AS+ ikke var på plass helt fra starten, sier Thomas. – Men fra femte etasje og opp sørget BIM-Revit for at Espen og Geir kunne bestille varer utfra de svært detaljerte tegningene og innholdspakkene der. På den måten sparte de verdifull tid. Og det ble lite retur av varer.
– Ja, det eneste vi returnerte var Asto-delene som ble til overs da AS+ overtok, sier Geir. – Og det var ikke mange pappeskene.
Powerhouse er jo i høyeste grad et miljøvennlig hus. Føler dere at produktene til Wavin har bidratt i så måte?
– Nå er ikke jeg noen ekspert på dette, men jeg vil absolutt tro det, sier Espen. – Ikke minst i forhold til at energiforbruket som brukes for å lage disse produktene er langt lavere enn produksjon av MA rør. Dessuten er mulighetene for resirkulering langt større for plast enn for støpejern.
Mindre miljøavtrykk
– Våre plastrør har et langt mindre miljøavtrykk enn rør av støpejern, og har en god del grønne godkjenninger. Men det aller viktigste er at produksjonen av AS+ har et utslipp som bare er ca. 10 prosent av utslippene som går med på å produsere støpejernsrør. Og det er jo en ganske betraktelig reduksjon, smiler Thomas Ødegaard.
Støydempende avløp
Myndighetene stiller strenge krav til støy fra tekniske installasjoner i bygg.
Våre løsninger »Beregn lyden
Wavind SondCheck Tool kan brukes til å beregne lydnivå på våre avløpssystemer.
Prøv verktøyet »