Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Oslo kommune loser kommende VA-ingeniører gjennom 18 måneders trainee-program

VA-trainee Embla Gausereide Tukker inne i en av Oslo kommunes mange pumpestasjoner for drikkevann.
VA-trainee Embla Gausereide Tukker inne i en av Oslo kommunes mange pumpestasjoner for drikkevann. Foto: TUM Studio
Del
Produsert av TUM Studio

Inne i Svendstuen pumpestasjon jobber fire store pumper på omgang med å forsyne en av Oslos bydeler med vann. Blant rør og ventiler står vår omvisningsguide. Embla Gausereide Tukker er nyutdannet VA-ingeniør, og jobber nå som trainee i Vann- og avløpsetaten.

– Det er ganske heftige dimensjoner på det, sier Embla og legger en hånd på et av de største rørene. Du kan kjenne vannet fosse gjennom på innsiden.

– Jeg visste jo at Vann- og avløpsetaten både eier, drifter og prosjekterer veldig mye selv, så trainee-stillingen her var en helt unik mulighet for meg som nyutdannet, sier Embla Gausereide Tukker. <i>Foto:  TUM Studio</i>
– Jeg visste jo at Vann- og avløpsetaten både eier, drifter og prosjekterer veldig mye selv, så trainee-stillingen her var en helt unik mulighet for meg som nyutdannet, sier Embla Gausereide Tukker. Foto:  TUM Studio

Embla kapret trainee-stillingen etter at masteren i vann- og miljøteknikk ved NMBU på Ås var fullført. Da hadde hun allerede hatt sommerjobb i Vann- og avløpsetaten, og visste litt om hva hun gikk til.

Her på Svendstuen, i verneklær og hjelm, er Embla i sitt rette ess. Et år inn i det halvannet år lange trainee-programmet har hun fått et viktig innblikk i det enorme systemet som utgjør vannforsyningen til hovedstadens 700.000 innbyggere. Pumpestasjonen på Svendstuen er bare en av veldig mange brikker i det store puslespillet.

– Jeg digger å være ute i drift der ting skjer. Det er gøy å få denne praktiske erfaringen, noe jeg savnet på studiet. Til nå har jeg vært med på å reparere vannlekkasjer, kappe rør, bytte ut rørdeler i kummer, besøkt renseanlegg, tatt og analysert vannprøver og mange andre ting. Jeg har til og med prøvd å kjøre hjullaster, smiler hun.

Ny vannforsyning Oslo

Snart skal hun også få være med på prosjektet NVO - ny vannforsyning Oslo, der det skal bygges en helt ny og fullgod reservevannforsyning til hovedstaden fra Holsfjorden i Lier kommune.

– Det er en spennende tid å være nyutdannet VA-ingeniør, for dette er jo det største infrastrukturprosjektet for vann i nyere tid. Det er et helt utrolig omfattende og spennende prosjekt, sier hun.

For å lage ny vannforsyning fra Holsfjorden skal det lages en 19 kilometer lang råvannstunnel, gjennom tre kommuner, til Huseby på Oslos vestkant.

Embla trives med mangfoldet i Vann- og avløpsetaten. – Det er 650 ansatte i alle aldre, og stor variasjon i både nasjonalitet og faglig bakgrunn, sier hun. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Embla trives med mangfoldet i Vann- og avløpsetaten. – Det er 650 ansatte i alle aldre, og stor variasjon i både nasjonalitet og faglig bakgrunn, sier hun. Foto:  TUM Studio

– Det er så store dimensjoner på det at jeg nesten får stjerner i øynene. Bare det å sette sammen tunnel-boremaskinen tar flere måneder. Alt skal jo skje inne i et fjell, og jeg håper å få se noe av dette de to månedene jeg skal være der.

– Det er ikke bare VA i det prosjektet heller, men også mange andre fag. Det er utrolig kult å få være en del av det, legger hun til.

Det er ingen tilfeldighet at trainee-programmet til Embla er satt sammen slik at hun får være mye ute på etatens installasjoner og prosjekter. Alt sammen er viktige erfaringer å ha med seg når hun om et halvt år skal over i fast stilling som avdelingsingeniør i seksjonen for vanndistribusjon.

Blir bedre ingeniører

Overingeniør Kristin Tyldum Kjøglum er Emblas mentor gjennom disse 18 månedene, og i felleskap har de satt sammen et program som på ingen måte er tilfeldig. Trainee-løpet handler mye om å få riktig og viktig innsikt.

– Som saksbehandler eller ingeniør kommer du til å tilbringe veldig mye tid foran en PC. Da er det viktig å få sjekke ut teori mot praksis. Du vet at det funker i modellen, men så må du også vite om det er mulig å sno seg rundt alle rørene nede i kummen. Den praktiske erfaringen fra trainee-tiden gjør ingeniørene i stand til å gjøre en bedre jobb, sier Kristin.

– Vi har stillinger som kan være ekstremt spisse. Ansatte hos oss må ha både teoretisk dybdeforståelse og oversikt, og det får du gjennom trainee-programmet, sier Kristin Tyldum Kjøglum <i>Foto:  TUM Studio</i>
– Vi har stillinger som kan være ekstremt spisse. Ansatte hos oss må ha både teoretisk dybdeforståelse og oversikt, og det får du gjennom trainee-programmet, sier Kristin Tyldum Kjøglum Foto:  TUM Studio

På Svendstuen kjenner Embla allerede den ansvarlige i pumpegruppa som slipper oss inn på pumpestasjonen. De har møtt hverandre før. Det å være trainee i Vann- og avløpsetaten handler nemlig også mye om å knytte nettverk. 

– En av hovedoppgavene til Embla da hun startet var å se på kommunikasjon og dataflyt i etaten. Å legge merke til hvor data genereres, hvem det er som bruker hvilke data, hvordan vi bruker de ulike dataverktøyene og hvor de uformelle kontaktpunktene er i etaten, sier Kristin.

En trainee skal altså lære både om kulturen i etaten, om kommunikasjonsflyten, om alle installasjonene rundt i byen, det store omfanget og alle etatens ansvarsområder. 

– Traineene får tilgang på informasjon som jeg som har jobbet her veldig lenge ikke tenker på å spørre om. Hadde jeg spurt om det, ville det ha vært forventet at jeg skulle kunne det. Men alle vil veldig gjerne lære en trainee om det praktiske, og det er ganske magisk, sier Kristin.

– Jeg elsker å lære

– Mens jeg studerte tenkte jeg at det enten måtte bli en jobb som konsulent eller å jobbe for Vann- og avløpsetaten i Oslo. Jeg visste at Oslo kommune både eier, drifter og prosjekterer veldig mye selv. Jobber du her så får du virkelig sett alt. Her blir det ikke slik at jeg sitter og prosjekterer noe og aldri får sett sluttproduktet, sier Embla om hvorfor hun takket ja til trainee-stillingen.

Kristin Tyldum Kjøglum (t.v.) er overingeniør i Vann- og avløpsetaten og mentoren til Embla i tiden som trainee. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Kristin Tyldum Kjøglum (t.v.) er overingeniør i Vann- og avløpsetaten og mentoren til Embla i tiden som trainee. Foto:  TUM Studio

Mentor Kristin legger ikke skjul på at det er konkurranse om å tiltrekke seg de beste unge ingeniørene, og trainee-programmet er et ledd i å gjøre seg attraktiv som arbeidsgiver.

– Starter du som trainee hos oss, får du 18 måneder med en slags videreutdanning, og ikke minst tryggheten i at du har en fast jobb når du er ferdig, sier Kristin.

– Jeg elsker å lære, elsket å være student, og dette var en unik mulighet til å lære enda mer før jeg skulle begynne å jobbe med det, kommenterer Embla.

Dessuten er Embla også opptatt av det viktige samfunnsoppdraget som etaten har ansvar for.

– Om en ser litt overordnet på det, jobber vi jo med folkehelse. Rent vann og avløpshåndtering er så utrolig viktig for et moderne samfunn. Det er en kritisk og viktig infrastruktur. Det er fint å ha en samfunnsnyttig jobb, rett og slett.

Når tiden i NVO er over, blir kundesenteret siste etappe i trainee-programmet, heller ikke det helt tilfeldig.

– Da har jeg vært innom så mye i etaten at jeg bør kunne klare å svare på alt det folk ringer om, enten det er om vannet har forsvunnet eller det er lyd i rørene. Det blir nesten som en test på alt jeg har lært i trainee-tiden, avslutter hun.

Bli trainee

Vil du også bli trainee i Vann- og avløpsetaten?

Søk her »

Slik bygger vi Oslo

Oversikt over Oslo kommunes prosjekter

Se prosjekter »

På jobb i VAV

Møt oss i Vann- og avløpsetaten

Se videoer »
Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra Oslo Kommune