Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Uten disse kassettene sliter trærne i byene med å overleve

Wavin har laget en løsning som gjør at trærnes røtter får utvikle seg, selv når massene rundt er hardt komprimert.
Wavin har laget en løsning som gjør at trærnes røtter får utvikle seg, selv når massene rundt er hardt komprimert.
Del

Overvann, høyere temperaturer og dårligere luft? Er klimakampen allerede tapt? Ikke hvis du tar i bruk kreative og effektive løsninger fra Wavin.

Det kan være vanskelig å få sunne, sterke trær i asfaltjungelen. Det har Wavin gjort noe med.
Det kan være vanskelig å få sunne, sterke trær i asfaltjungelen. Det har Wavin gjort noe med.

Verden koker, polene smelter og stadig flere får øynene opp for global oppvarming. Er det varmt i Norge vil det som regel være enda varmere i byene våre. Ifølge Forskning.no finnes det en rekke årsaker til nettopp dette, og en av de viktigste grunnene er at byer erstatter planter og trær med betong, stål, glass og asfalt. Dette hindrer vann i å fordampe fra jord og blader. Fordamping har en nedkjølende effekt da prosessen stjeler varme fra bakken.  

Mindre vegetasjon skaper ikke bare et varmere klima, men kan også føre til overvannsproblematikk. Byer legger lokk over jordoverflaten, slik at vann ikke kan trekke ned i jorda. Færre trær er også et problem, da de tar opp store mengder karbondioksid, samt drikker flere hundre liter vann i løpet av et døgn. Tar man vekk trærne vil man altså miste en svamp for både overvann og uønsket CO2. Likevel kan vi ikke stoppe utviklingen av storbyer hvor tusenvis av folk lever og jobber. Så hva er egentlig løsningen?

Wavin vil gjøre byene grønnere   

Det er ikke bare klimabrølende ungdom eller politikere i Oslo sentrum som ønsker seg grønnere bybilder over hele landet. Også vi i Wavin jobber for et bedre miljø. Fremover tror vi for eksempel at økning av trær i sentrumskjerner kan være en av mange løsninger på klimautfordringene vi står overfor. 

Løsningen skaper et fristed hvor røttene kan utvikle seg og oppta den næringen de trenger for å livnære treet.
Løsningen skaper et fristed hvor røttene kan utvikle seg og oppta den næringen de trenger for å livnære treet.

Trær er ikke bare til hjelp når det kommer til overvann, temperaturøkning og en renere luft, de vil også bidra til å skape vakrere byer visuelt. Samtidig vil flere trær sørge for bedre fysisk og psykisk helse for innbyggerne i disse byene. Forskere fra Canada har funnet tall som tilsier at kun ti ekstra trær per bykvartal vil kunne spare husholdninger for så mye som 60 000 kroner i helseutgifter. Andre forskere har pekt på at dersom tre-tettheten i et nabolag økes med fire prosent, vil det kunne gi oss en like høy økning i opplevd sunnhet som å tjene 85 000 kroner mer i året.

Det er kanskje ikke så rart at Miljøpartiet de Grønne har som mål å plante 100 000 flere trær i Oslo sentrum før 2030? Likevel kan det være utfordrende å plante trær i slike storbyer. Noen ganger har man rett og slett for lite tilgang på jordflekker, andre ganger er det vanskelig å få busker og trær til å trives midt i asfaltjungelen. Nettopp derfor har Wavin arbeidet med å skape en innovativ løsning, slik at norske byer igjen kan farges grønne. 

Les også: Etterslep skaper store problemer for vann og avløp 

Utfordrende å plante trær blant betong og asfalt? Wavin har løsningen

Moderne byer består i stor grad av gater og fortau i tettpakkede pukk- og grusmasser, asfalt og betong. Dette fører til at trær som eventuelt plantes her ikke vil kunne utvikle røttene sine, og sliter med å overleve. Dette er en av hovedutfordringene man møter på når byer skal beplantes. Heldigvis finnes det en enkel og effektiv løsning.

Systemet kan kombineres med infiltrasjonssystemer og overvannshåndtering.
Systemet kan kombineres med infiltrasjonssystemer og overvannshåndtering.

Wavin har utviklet et helt nytt og unikt system som har fått navnet Wavin Q-3, hvor vi tar i bruk våre kjente Q-Bic Plus kassetter. Wavin Q-3 er et helt nytt bruksområde bestående av kassetter som kan fylles opp med jord. Det skaper et fristed for trær hvor røttene deres kan utvikle seg og oppta den næringen de trenger for å livnære treet. Systemet kan enkelt kombineres med infiltrasjons- og fordrøyningsløsninger for området. I flere europeiske byer har slike anlegg allerede blitt svært populære og hatt gode resultater. Nå satser vi i Wavin at Q-3 kan løse noen av våre miljøproblemer, og skape et bedre bybilde for alle. Du kan lese mer om Q-Bic Plus her.

Les også: Q-Bic Plus er markedets beste fordrøyningsløsning

Hvordan fungerer Q-3?

Kassene er nesten fylt helt opp med et tresubstrat, slik at roten til treet kan vokse og ha det bra.
Kassene er nesten fylt helt opp med et tresubstrat, slik at roten til treet kan vokse og ha det bra.

Wavin Q-3 er perfekt for kommuner som ønsker å bringe tilbake grøntområder til gatene, da den tillater trær å vokse seg store og sterke til tross for asfaltjungelen rundt. Dette fungerer ved at det opprettes et hulrom med kassetter der treet skal plasseres. Kassene er nesten fylt helt opp med et tresubstrat, slik at roten til treet kan vokse og ha det bra. Delen av kassen som ikke er fylt opp, leverer oksygen til roten via et rør. Det er også drenering for avhending av regnvann til avløpssystemet.

Kassene som benyttes i Wavin Q-3 systemet har sterke sider og lokk. Dette gjør det mulig å komprimere bakken rundt kassene godt, slik at tung bytrafikk kan passere over dem. Q-3 er også enkel å montere og plassere. Den er i tillegg enkel å grave ut og demontere dersom kabler og rør må installeres i bakken på et senere tidspunkt.

Verden forandrer seg lynraskt, og det er på tide å forandre seg i takt med planeten. I Wavin vet vi at det er viktigere enn noen gang å arbeide for en mer bærekraftig fremtid. Lyst på en mer frodig by som støtter miljøet og klimakampen? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg gjerne. 

Trær i asfaltjungelen

Wavin lanserer Q3 trerotsystem

Les mer »

Sortiment for overvann

Den siste VA-folderen fra Wavin

Last ned »

Vedlikeholdsetterslep

Problemet med gamle avløpsrør og vannledninger

Les mer »
Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra Norsk Wavin