3 grep som lar hørselen din vare lenge
Hørselen din er uerstattelig. Vi har alle hørt foreldre og arbeidsgivere fortelle oss at «når du har mistet hørselen, får du den aldri igjen». Selv om det stemmer, hender det at man ikke tar alvoret over seg og tar hensyn til denne svært kloke advarselen.
– Skadene som oppstår på hørselen vår er ikke alltid lett å oppdage. Ofte kommer skaden snikende, og du merker ikke noe før det er altfor sent, sier Marc Ceder, salgssjef i TOOLS Viken Øst. Sammen med resten av de TOOLS-ansatte landet over, jobber de aktivt med å bevisstgjøre kunder på hvor viktig det er med ordentlig støyvern.
Lenge siden du byttet hørselvern? Husk at hørselvern må være vedlikeholdt for å fungere optimalt.
– Vi ser ofte at mange tenker øreklokker = støyvern = nok. En del av våre kunder har blitt vant til støyen, og spesielt mindre bedrifter har kanskje ikke gjort ordentlige støymålinger.
– Slik vi ser det består et godt støyvern av tre angrepsvinkler; unngå å lage støyen i utgangspunktet, sørg for at den ikke sprer seg og beskytt kroppen din mot farlig støy.
1. Unngå å lage støy under arbeidet
Det er ikke til å unngå at enkelte jobber støyer. I byggebransjen og industrien er støyen et hverdagsproblem, som raskt kan bli et helseproblem. Et grunnleggende tiltak er å tenke på støyproblemet fra første stund. Gjerne før man går til innkjøp av lokaler og verktøy.
– Driver man med et godt gammeldags trykkluftbor i betong, er det kanskje ikke så veldig mye å gjøre for å begrense støyen som oppstår. Selv om det har vært gjort fremskritt der også. Det gjelder å huske at støyskader samles opp, så om man reduserer bråket ved kilden, er mye gjort videre i kjeden, forklarer Marc.
Vil du ha siste nytt om verktøy og utstyr fra TOOLS rett i innboksen? Meld deg på nyhetsbrev her!
Et godt eksempel er de som jobber med motorsager. Selv om en løsning ikke vil passe for alle, kanskje ikke engang de fleste, er det verdt å tenke støyreduksjon. De som i dag bruker motorsag med totaktermotor, kan ta en titt på de aller nyeste elektriske motorsagene og se om de dekker bruksområdet.
– Elektrisk drift har gjort mye for støyreduksjon på verktøysiden de seneste årene, og som regel uten at det går utover ytelsen. Motorsagen er ett eksempel, men elektrisk drift av større utstyr er noe som kommer mer og mer, og da kan man fjerne store deler av motorstøyen på en byggeplass. Det betyr mindre støyeksponering for ansatte, og nærmiljøet.
Verksteder som kjøper utstyr kan også ofre støynivået på utstyret en tanke. Om man legger litt tid eller penger i en støyredusert kompressor som skal brukes mye, slipper de ansatte unna noe av problemet. Det betyr mindre støy å håndtere senere.
2. Sørg for at støyen ikke trives
Når støyen først er et faktum, og man har gjort det som er mulig for å redusere opphavet, er det på tide å se hvordan den sprer seg.
– La oss ta utgangspunkt i et stort rom med harde vegger og høylytte maskiner i. Hva kan vi gjøre for å redusere støyen som sprer seg? Hovedsakelig betyr det støyabsorberende materialer av ulike slag.
– Vi i TOOLS selger støydempende løsninger fra Gigant, som har et bredt utvalg. Det er ganske mye man kan gjøre, selv om rommet kanskje ikke egner seg for støyende produksjon, sier Ceder.
– Nøyaktig hva som kan utføres av støyreduksjon, avhenger helt av lokalene og hvordan de brukes. Det er i hovedsak tre ulike systemer som vi selger.
Han viser oss tre av de mest brukte systemene for støyreduksjon, og går gjennom dem en for en:
– Først og fremst, om man kan innkapsle støyen så gjør man det. For eksempel ved å bygge inn en støyende kompressor, med støydempende materialer.
– Deretter kan man sette opp mobile løsninger i lokalet, støydempende matter og mobile vegger rundt om maskineriet så veggene kan flyttes ved behov. Rommet kan også kles med støydempende plater på veggene. Hovedpoenget er å hindre at lyden spretter rundt om i rommet, så mye som mulig.
– Så må man hindre at støy kommer ut av lokalene, for eksempel ved å sette opp en strimmelport eller annen form for port som stenger inn bråket. Slike systemer kommer i ulike tykkelser og størrelser, alt avhengig av hvor mye demping man er ute etter.
– Alles behov er forskjellige. Selv om det finnes standard løsninger som de fra Gigant, så er det veldig kundetilpasset. Det kan være at man henter inn en akustiker for å analysere og sette opp løsningene, mye på samme måte som i byggbransjen.
3. Hold støyen på utsiden av kroppen
– Når du har gjort det som er mulig for ikke å lage støy, og hindre at den spres, må du beskytte kroppen din mot skade. Der kommer det klassiske hørselvernet inn, men det er ikke bare å plukke et hvilket som helst, sier Ceder.
– Én faktor, den mest naturlige, er at du skal fjerne støyen i størst mulig grad. Men samtidig skal du kunne høre hva som foregår rundt deg. Derfor bør man gjøre en støymåling i området, og velge riktig hørselvern ut fra behovet.
Så hvordan regner man ut behovet for personlig hørselvern?
– Det er relativt enkelt: Du måler støynivået på arbeidsplassen, og ser på graden av demping kalt SNR på hørselvernet. Ideelt sett skal lydnivået som treffer øret ditt være mellom 70 og 85 decibel. Er du i tvil, så spør våre ansatte i butikken om hvilket hørselvern som passer for din arbeidsplass, sier Ceder.
Et eksempel: På en arbeidsplass måles støynivået til å ligge på 100 dB. Da kan man plukke et hørselvern med en SNR på 25 dB og ligge på det lavere nivået av skalaen for litt margin. Om du er på besøk i en støysone, og raskt må avgjøre om et hørselvern demper nok, har f.eks. Peltor fra 3M et system med symboler på hørselvernet og pakningen som viser demping og best egnet område raskt.
– Så kan man velge hva slags hørselvern som skal anvendes. Er det best med propper? Øreklokker? Skal man ha radio i øreklokkene eller er det behov for å snakke med andre i nærheten? Vi ser at for eksempel asfaltarbeidere bruker klokker med radiokommunikasjon siden de jobber spredt i en støysone, mens håndverkere ofte velger øreklokker med Bluetooth for å kunne ta en telefon mens de jobber uten å ta av hørselvernet.
Akkurat det siste momentet er viktig: – Ved å fjerne grunnene til å ta av seg hørselvernet, så sparer man hørselen. Alle de gangene man tar av seg vernet, og utsettes for støy, påvirker det hørselen din. Derfor kan det være lurt med aktivt hørselvern på steder der man er avhengig av å høre lyder som kranalarmer rundt seg, avrunder Ceder.
Finn din TOOLS-butikk
Du finner TOOLS på 46 steder i hele Norge. Sjekk din nærmeste butikk her:
Finn din butikk »Gå til nettbutikken
TOOLS' nettbutikk har alle typer kappeutstyr
(for bedriftskunder)
På tide med nytt hørselvern?
Elektronisk hørselvern lar deg gjøre mer, uten å risikere hørselen.
Se tilbudet »