Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

– Vi kan ikke vente med å bruke verktøyet til det har sluttet å regne

Jon Andre Nilsen med en Bosch GCL 2-50 G — en ny kombilaser med kapslinsgrad IP64 mot støv og vannsprut, gummiert hus og nedsenkede glass. Med andre ord et presisjonsverktøy som tåler tøff bruk på byggeplassen.
Jon Andre Nilsen med en Bosch GCL 2-50 G — en ny kombilaser med kapslinsgrad IP64 mot støv og vannsprut, gummiert hus og nedsenkede glass. Med andre ord et presisjonsverktøy som tåler tøff bruk på byggeplassen. TUM Studio
Del

I bygg- og anleggsbransjen er ikke lenger meterstokk, målebånd og vater like selvfølgelig som det en gang var. Elektroniske måleverktøy tar mer og mer over for de tradisjonelle verktøyene. Grunnen er enkel: De er ofte både mer effektive og mer nøyaktige.

På en byggeplass ved Drammensfjorden møter vi Jon Andre Nilsen. Som leder for ettermarked hos bygg- og anleggsentreprenøren Alento er elektroniske måleverktøy en viktig del av hverdagen, og svært nyttige i jobben med å kontrollere og dokumentere. Akkurat i dag har han tatt oss med til en byggeplass ved Engershavn Brygge ved Drammensfjorden for å snakke om nettopp elektroniske måleverktøy.

Jon Andre Nilsen plugger inn 18V-batteriet som driver den nye rotasjonslaseren GRL 600 CHV. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Jon Andre Nilsen plugger inn 18V-batteriet som driver den nye rotasjonslaseren GRL 600 CHV. Foto:  TUM Studio

At det begynner å regne i det han plasserer rotasjonslaseren på stativet ute på betongdekket gjør ikke noe.

– Vi kan ikke vente med å bruke verktøyet til det har sluttet å regne, sier han.

Måleverktøy må tåle å brukes, enten det er regn og fukt, støv eller bitende kulde når det er bruk for verktøyet.

– Håndverkeren bruker mer elektronisk måleutstyr enn før, og da må det nye verktøyet pakkes inn på en annen måte enn tidligere. Det gjelder særlig fukt. Står man ute og jobber i sprutregn, så må måleverktøyet klare den oppgaven, sier produktspesialist i Bosch, Kjetil Holestøl Olsen.

Bosch, som er markedsleder på elektronisk måleverktøy i Norge og har et spesielt stort utvalg produkter i denne kategorien, legger mye forskning og utvikling i robuste verktøy. Den siste tiden har det kommet flere nye og mer robuste modeller i måleverktøykategorien, med oppgradert IP-klassifisering og bedre beskyttelse mot støt og fall. 

Tåler nedsenkning i vann

Rotasjonslaseren som Nilsen demonstrerer, GRL 600 CHV, har da også både støtbeskyttelse og kapslingsgrad IP68 mot støv og vann. Dette er den høyeste IP-klassifiseringen, og betyr at rotasjonslaseren er helt støvtett og tåler fullstendig nedsenkning i vann.

Holestøl Olsen forteller at laserverktøyene fremdeles har ømfintlige komponenter ombord, men at alt er pakket inn på en ny måte for å tåle støt enda bedre.

Den nye kombilaseren Bosch GCL 2-50 G er laget for å tåle det tøffe miljøet ute på en byggeplass. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Den nye kombilaseren Bosch GCL 2-50 G er laget for å tåle det tøffe miljøet ute på en byggeplass. Foto:  TUM Studio

– På rotasjonslaseren er det kort forklart en laser i laseren, som gjør at det er et skall på yttersiden som tar opp støt mye bedre enn modeller vi hadde før.

Det betyr at Nilsen og hans kolleger kan være trygge på at rotasjonslaseren tåler fallet om stativet den står på skulle komme til å velte.

– Klart det kan gå verktøy i bakken av og til, kommenterer han.

Selv om verktøyet tåler regnskuren, trekker vi likevel inn under tak mens den passerer. Der tar Nilsen fram den nye kombilaseren GCL 2-50 G. Her er huset gummiert i kantene og glasset er nedsenket slik at laseren skal tåle å bli brukt i krevende miljøer. Her er kapslingsgraden IP64, som igjen betyr fullstendig beskyttelse mot støv og at den tåler vannsprut fra alle retninger. Foten har også kraftige magneter, slik at kombilaseren står dønn fast når Nilsen setter den på stålbjelkene i bygget.

Håndverkerens favorittverktøy – nå enda tøffere

Også laseravstandsmåleren GLM-50 C, som i mange år har vært håndverkerens favorittverktøy, har nå fått noen tøffere arvtakere. GLM 50-27 C og GLM 50-27 CG (henholdsvis rød og grønn laser), har bedre innkapsling enn forgjengeren, og er nå beskyttet i henhold til IP65. Det er opp fra IP54 på GLM 50 C.

Den nye generasjonen laseravstandsmålere har fått enda bedre innkapsling og beskyttelse mot støv og vann. Her en GLM 50-27 CG. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Den nye generasjonen laseravstandsmålere har fått enda bedre innkapsling og beskyttelse mot støv og vann. Her en GLM 50-27 CG. Foto:  TUM Studio

Dermed er den nye generasjonen verktøy for avstandsmåling helt støvtett og tåler spyling fra alle kanter og fall fra 1,5 meter ned på betong.

– Avstandsmålere er det veldig mange håndverkere som går rundt med i bukselomma, der alt fra gipsstøv til betongstøv prøver å finne vei inn i elektronikken. Derfor har vi satt helt nye krav til innkapslingen på de nye modellene, sier Holestøl Olsen.

Avstandsmålere er favoritten til veldig mange håndverkere, men for Nilsen er nok i stedet det nye termiske kameraet GTC 600 C favoritten. Også dette har blitt enda mer robust enn forgjengeren. Kameraet har nå kapslingsgrad IP54 og er fallsikkert inntil 2 meter.

– Det er et verktøy jeg bruker mye, til alt fra å dokumentere isolering i vegger til tetning av verandadører, og det er et verktøy jeg virkelig kan stole på, sier han. 

Tøft liv bak i en arbeidsbil

Brukerne i bygg- og anleggsbransjen er røffe brukere som forventer at utstyret skal fungere uansett forhold. Forskalingssnekkeren er, ifølge Holestøl Olsen, kanskje den aller røffeste.

Kjetil Holestøl Olsen har mer enn 15 års erfaring som tømrer, og jobber nå som verktøyekspert hos Bosch. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Kjetil Holestøl Olsen har mer enn 15 års erfaring som tømrer, og jobber nå som verktøyekspert hos Bosch. Foto:  TUM Studio

– Han står nede i gjørma med masse fuktighet den ene dagen og med en masse betongstøv den andre dagen, og slik er det for hvert eneste oppdrag han har, sier han.

Tilbake på parkeringsplassen viser Nilsen fram hvordan han oppbevarer verktøyet i arbeidsbilen. Her har den erfarne snekkeren laget sitt eget oppbevaringssystem for de ulike L-Boxx-ene – koffertene som huser Bosch-verktøyet.

Holestøl Olsen kommenterer at det slett ikke er alle som har like god orden og behandler verktøyet like godt etter endt arbeidsdag. Ofte lever verktøyet også et tøft liv bak i arbeidsbilen.

– Det er jo vanlig at håndverkere har verktøyet sitt bak i bilen, som gjør at fuktigheten ikke får tørket opp. Fra september til april er det mye fuktig og kaldt vær, og da er det ikke mye tørk bak i en kassebil. Ofte er anleggsveiene dårlige også, så verktøyet blir liggende bak der og riste. Det må verktøyet tåle, avslutter han.

Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra Bosch