17:50:20Nyhetsstudio
Hanz-feltet har startet oljeproduksjonen

Aker BP melder mandag morgen at undervannsutbyggingen Hanz nå produserer olje. Feltet er tilknyttet Ivar Aasen-plattformen i Nordsjøen, og inneholder omkring 20 millioner fat olje og gass, hvorav det meste er olje. 

Selskapet har investert 5 milliarder kroner i utbyggingen. 

– Utbyggingen av Hanz-funnet er viktig for utviklingen av Ivar Aasen-området. Produksjonsstart fra Hanz bidrar til at vi kan opprettholde en god produksjon fra Ivar Aasen-plattformen, sier administrerende direktør i Aker BP, Karl Johnny Hersvik, i meldingen.

Gjenbruk

Hanz ble påvist i 1997. I etterkant av den opprinnelige utbyggingsplanen for Ivar Aasen-feltet, som inkluderte utbygging av Hanz, har prosjektet modnet frem en forbedret løsning.

Hanz gjenbruker undervanns produksjonsutstyr (SPS) fra Jette-feltet. Det er første gang produksjonsutstyr er gjenbrukt i en ny feltutbygging på norsk sokkel. 

I tillegg ble strategien for hvordan oljen og gassen skal produseres endret ved bruk av krysstrømningsbrønn for vanninjeksjon. Det gir vesentlig redusert kraftforbruk, mindre bruk av kjemikalier og mindre utstyr på havbunnen.