08:07:55Nyhetsstudio
MDG-lederen kaller oljeselskapene vår tids tobakksselskaper

MDG-leder Arild Hermstad refser både regjeringen og oljeselskapene for å drive rovdrift på klodens klima. Nå vil partiet fase ut oljen i Finnmark.

I en flammende tale åpnet Arild Hermstad landsmøtet for Miljøpartiet De Grønne med kraftige utfall mot regjeringens planer for utvinning av olje og gass i nordområdene. Han viste til at Hammerfest kommune, til tross for Equinors utbygging av gassterminalen på Melkøya, er satt under statlig administrasjon.

– Oljeselskapene er vår tids tobakksselskaper, og de gjør alt de kan for å grønnvaske seg mens de driver rovdrift på klodens klima. Ja, oljebransjen er gullkalven som er blitt til en gjøkunge, den fortrenger alle rundt seg, sa Hermstad til landsmøtet.

Utsagnet ble møtt med applaus fra salen.

Etter tiraden fulgte Hermstad opp med at MDG vil lage en ny plan for å fase ut oljevirksomheten også i Finnmark.

– Oljeindustrien har ingen plass i Norge, Finnmark eller i Barentshavet, sa Hermstad, som måtte oppfordre den stille salen til å klappe.

Vil ha ny EU-kamp

På punkt etter punkt angrep Hermstad regjeringen. Han beskyldte finansminister og Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum for å mangle sunt bondevett og at arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) ikke ville berøre spørsmålet om kortere arbeidsdag og mer fritid for lønnsmottakere.

– Kanskje det å jobbe litt mindre og leve litt mer hadde vært en idé, spurte Hermstad.

MDG tar tydelig standpunkt i spørsmålet om norsk EU-medlemskap, og i talen viste bystyrerepresentanten Hermstad til at halvparten av alle saker i et norsk kommunestyre er berørt av reglene fra EU og EØS-avtalen.

– Men Støre, han klarer ikke, tør ikke, vil ikke, starte en EU-debatt i Norge. Han mener det er alt for polariserende. Men er det slik at en statsleder ikke skal ta tak i en av de viktigste utfordringene i vår tid fordi han tenker at det er for polariserende, spurte Hermstad.

2025: Et naturvalg

Nedbyggingen av norsk natur er et tema som har ligget høyt på dagsordenen de siste månedene. Arild Hermstad kritiserte både Vedum og landbruksminister Geir Pollestad (Sp) for å underbygge nedbyggingen av naturen, og for å fjerne fokuset fra det viktige i debatten.

– Senterpartiets ledelse fordummer debatten, og de gjør det med vilje. Vedum og Sp burde legge bort dumme avsporinger, sa Hermstad.

Miljøpartiet har stort sett ligget under sperregrensen på 4 prosent på gjennomsnittet av nasjonale meningsmålinger om stortingsvalg, viser oversikten på Poll of polls. Optimismen om en retur til en oppslutning solid over denne grensen var merkbar i landsmøtesalen på Fornebu under Hermstads tale fredag.

– Vi skal gruse sperregrensen ved neste stortingsvalg, sa Hermstad, som leste dikt for partimedlemmene

– Kjære landsmøte, vi er som trekkfuglene. Vi kommer alltid tilbake, vi skaper endring, og sammen kan vi få til de utroligste ting. Klart at vi kan redde verden, sa partilederen.