INDUSTRI

BMW vil ikke investere mer i Northvolt

Den tyske bilprodusenten ønsker ikke å investere mer i den kriserammede svenske batteriprodusenten.

Slik så Northvolts fabrikkanlegg i Skellefteå ut sommeren 2023. Nå sier selskapet opp 1000 ansatte her i Skellefteå, 400 i Västerås og 200 i Stockholm.
Slik så Northvolts fabrikkanlegg i Skellefteå ut sommeren 2023. Nå sier selskapet opp 1000 ansatte her i Skellefteå, 400 i Västerås og 200 i Stockholm. Foto: Northvolt
3. okt. 2024 - 12:06

Det melder nyhetsbyrået Bloomberg.

BMW eier 2,8 prosent av aksjene i Northvolt. I juni trakk de også tilbake en ordre hos Northvolt på over to milliarder euro. Northvolt er i en akutt likviditetskrise og sier opp 1600 ansatte

BMW har ikke bekreftet opplysningene.

Ingen løfter fra Volkswagen

Volkswagen er Northvolts største eier (21 prosent). Volkswagen har selv varslet nedleggelse av flere europeiske bilfabrikker, og har så langt ikke gitt noen løfter om kapitalinnskudd eller lån til Northvolt.

Så langt har bare konsernsjef Peter Carlsson og investor Harald Mix sagt at de vil støtte Northvolt i en ny finansieringsrunde, skriver Svenska Dagbladet.

Satset på advokatplattform – nå er de kjøpt opp av milliardkonsern

Vis mer

Vil ikke ha kinesisk oppkjøp

Næringsminister Ebba Busch (KD) frykter nå at Northvolt skal bli kjøpt opp av kinesiske eiere. Hun ønsker heller at dagens eiere, særlig Volkswagen, går inn med mer penger, ifølge SVT. Den svenske regjeringen har derfor hatt møte med den tyske regjeringen om saken.

– Det er klart at det er et sikkerhetspolitisk spørsmål. Skal alt i en grønn omstilling innen Europa gå gjennom Kina eller skal vi eie? Det er stor verdi i Northvolt i dag i å være en europeisk batteriprodusent, sier Busch til SVT.

Regjeringen kan ikke stoppe kinesiske investorer. Men enkelte bransjer har varslingsplikt.

– Ikke gjenta feilen med russisk gass

– Jeg har vært veldig tydelig på at vi ikke kan gjenta feilen vi gjorde med russisk gass, sier Ebba Busch, som oppfordret EU-kommisjonen til å gjøre mer for å styrke konkurranseevnen.

Det er ikke kjent om Tyskland vil følge oppfordringen hva gjelder fabrikken i Nord-Sverige.

Men den tyske regjeringen har varslet at de ikke vil gi nye penger til Northvolt bygging av en fabrikk i Heide i Tyskland, melder Dagens Nyheter.

Northvolt flytter virksomheten fra disse lokalene Cuberg har i California til Västerås i Sverige. De sier det er et strategisk grep for å sikre utviklingen av litium-metall, men flere eksperter er skeptiske.
Les også

Batteriekspert: – Slutten for litium-metall hos Northvolt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.