Ny rapport avslører svikt i digital sikkerhet
En ny rapport avslører betydelige svakheter i statlige virksomheters arbeid med informasjonssikkerhet. Det gjør Digitaliserings- og forvaltningsministeren bekymret.
Rapporten fra Digitaliseringsdirektoratet omfatter 91 statlige virksomheter, skriver Dagens Næringsliv.
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung (Ap) sier hun er både overrasket og bekymret.
– Helt siden Russlands invasjon i Ukraina har det vært ganske høyt fokus på sikkerhet og beredskap generelt, men også på den digitale sikkerheten. Jeg hadde nok håpet at vi hadde kommet lenger, sier Tung.
Virksomhetene representerer kjernen i norsk statsforvaltning og omfatter flere samfunnskritiske funksjoner.
Enkelte av de virksomhetene sliter med grunnleggende elementer som risikovurdering, evaluering av sikkerhetstiltak og systematisk øving. Det skjer samtidig som trusselbildet mot Norge blir stadig mer alvorlig.
Halvparten av virksomhetene undersøker ikke om etablerte sikkerhetstiltak faktisk fungerer og vet dermed ikke om beskyttelsen de har implementert, virker.
– Dette er en daglig kamp. Folk må ta på seg de digitale vernebrillene og verneskoene og sørge for at systemene som de har, er trygge, og at de blir passet på, sier statsråden.
Nordtun varsler ny strømkurs for Ap
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun, som sitter i sitter i Arbeiderpartiets programkomité, mener Aps strømpolitikk er for svak. Hun varsler kraftigere grep.
– Vi ser jo klare tilbakemeldinger fra folk om at de er utålmodige og forventer mer. Da gjør vi ikke en god nok jobb, sier Nordtun til Klassekampen.
Kunnskapsministeren sitter i Arbeiderpartiets programkomité som utformer nytt stortingsprogram. Til avisen sier hun at det jobbes med tiltak i disse dager, men ønsker ikke å røpe for mye.
– Uten å gå inn på de konkrete tiltakene kan jeg si at det handler om å få mer kontroll på kraften og mer forutsigbare, lave strømpriser.
I strømpolitikken får Arbeiderpartiet kritikk for å gjøre for lite, for sent. Flere forslag har blitt løftet fram i debatten, blant annet makspris på strøm – noe Nordtun ikke avviser.
– Når vi ser situasjonen som den er nå, må vi vurdere absolutt alle løsninger. For sånn som det er i dag, fungerer åpenbart ikke. Det merker vi på folk, og det må vi ta på alvor. Så jeg vil ikke stenge døra for noen ting.
Nordtun sier også at hun mener Norge har mulighet til å være mye strengere overfor EU i den markedsstyrte strømpolitikken enn det vi er i dag.
Trær falt over fylkesvei i Drøbak – veien stengt
Et steinsprang tok med seg trær ut i veibanen på fylkesvei 152 Osloveien i Drøbak mandag. Veien er stengt til stedet er klarert av geologer.
Ifølge veitrafikksentralen er Osloveien stengt mellom rundkjøringen ved Dyrløkke og Heer i Drøbak på grunn av fare for ras fra fjellskjæring.
Årsaken er at det har gått et steinsprang som har tatt med seg trær ut i veien.
Øst politidistrikt opplyser at veien er sperret fram til området er ryddet og undersøkt av geologer på dagtid tirsdag. Omkjøring er skiltet.
En bil ble truffet av trærne, men det er ikke meldt om personskade.
USAs tidligere president Bill Clinton innlagt på sykehus
USAs tidligere president Bill Clinton ble innlagt på sykehus med feber lille julaften, opplyser hans visestabssjef Angel Ureña.
– Han er ved godt mot og er dypt takknemlig for den strålende omsorgen han får, opplyser hans visestabssjef på X.
Han er under observasjon ved Georgetown University Medical Center i Washington D.C., og det skal gjennomføres tester.
78 år gamle Clinton ble også innlagt som følge av en infeksjon i 2021.
Clinton var USAs president fra 1993 til 2001 og er gift med tidligere presidentkandidat Hillary Clinton.
Vulkanutbrudd på Hawaii
Lava pipler opp fra skorpen til en av verdens mest aktive vulkaner, Kilauea på Hawaii.
Utbruddet er lokalisert til toppen av vulkanen, i et øde og stengt område av Hawaiis nasjonalpark for vulkaner.
Rundt klokken 2 natt til mandag lokal tid økte jordskjelvaktiviteten i området, og innen halvannen time begynte lavaen å vise seg.
Siden området har vært stengt for offentligheten siden 2007, er det ikke noen umiddelbar trussel for mennesker. Men dersom den vulkanske smogen når befolkede områder, kan det forverre symptomene for personer som har tilstander som astma, andre luftveisproblemer eller hjerte- og karsykdommer.
Kilauea hadde også utbrudd i juni og september.
66 prosent irriterer seg over mobilbruk i sosiale sammenhenger
En fersk undersøkelse fra Telenor viser at hele 66 prosent av nordmenn irriterer seg over at folk er på mobilen i sosiale sammenkomster.
Telefonbruken er en kilde til irritasjon for mange, viser undersøkelsen som er gjennomført av YouGov for Telenor.
– Det er en kjensgjerning at det kan være bra å ikke alltid være pålogget eller tilgjengelig, sier Rikke Klonteig Nielsen, leder for Mobil i privatmarkedet i Telenor Norge.
Telenor har gjennomført undersøkelsen for å finne ut hvordan skjerm- og mobilbruk påvirker folks hverdag.
– Legg mobilen til side
– Det er viktig å huske på hvilke signaler man sender til de andre i selskapet når du sitter på telefonen. Selv om det er en viktig mail eller melding som må besvares, kan de rundt deg føle seg oversett eller glemt. Legg mobilen til side, se de rundt deg og kos deg med familie og venner, sier Klonteig Nielsen.
Kvinner og eldre irriterer seg mest over mobilbruk i sosiale sammenkomster. Ironisk nok irriterer de yngre aldersgruppene seg nesten like mye, samtidig som det er de som bruker mobilen mest i sosiale settinger.
Telenor gir blant annet disse rådene for å redusere skjermtiden i juleselskapene:
Avtal at mobiltelefoner legges bort i bestemte tidsrom, som under middagen.
Legg mobilen i jakkelommen i gangen når du kommer til selskapet.
Om verten selv legger bort mobilen, kan dette inspirere gjestene til å gjøre det.
Steinras på fylkesvei 53 – veien stengt mellom Lærdal og Årdalstangen
Et steinras på fylkesvei 53 har stengt forbindelsen mellom Lærdal og Årdalstangen mandag kveld, opplyser Vegvesenet.
Vegtrafikksentralen meldte om raset ved Lindegjel i Årdal mandag kveld klokka 18.30.
– Det er snakk om store steiner på cirka en meter i størrelse som har rast ut på veien. Entreprenør er varslet og på vei, forteller trafikkoperatør Tina Fjell Davli ved Vegtrafikksentralen vest til Bergens Tidende.
Novo Nordisk slikket sårene etter kursras
Den danske legemiddelgiganten Novo Nordisk, som står bak diabetesmedisinen Ozempic, hentet inn litt av det tapte etter å ha rast på København-børsen fredag.
Fredag kollapset aksjekursen og selskapets børsverdi falt med en drøy femdel. Nedgangen endte til slutt på 21 prosent.
Mandag hentet kursen seg noe inn med en oppgang på nesten 6 prosent.
Årsaken til fredagens nedgang var skuffende data for slankemiddelet Cagrisema.
Børsraset var så stort at det påvirket den danske kronen negativt. Novo Nordisks aksje er etter de siste dagers utvikling ned drøyt 10 prosent for året.
Oslo Børs tok juleferie med oppgang
Med solid opptur blant flere av Norges største selskaper tok Oslo Børs juleferie mandag Hovedindeksen sluttet med en oppgang på 0,53 prosent til 1408 poeng
Blant tungvekterne var det var spesielt Kongsberg Gruppen og Frontline som gikk opp henholdsvis 1,73 og 1,91 prosent mandag. Men børskjempene Equinor gikk opp 0,43 prosent, Aker BP opp 0,75 og DNB steg 0,62 prosent.
Blant dem som steg aller mest var Kongsberg Automotive som meldte om en kontrakt på 47 millioner euro produksjon av pedalsystemer for golfbiler. Også shippingselskaper Höegh Autoliners steg solid med 4,45 prosent.
Kunstgjødselprodusenten Yara og lakseselskapet Mowi er blant de mest omsatte selskapene på hovedindeksen som falt mandag, med henholdsvis 0,2 og 0,51 prosent.
Prosent for ett fat nordsjøolje falt til 71,80 dollar mandag, en nedgang på omtrent 1,2 prosent. Også prisen på gull og kryptovalutaen Bitcoin gikk nedover mandag ettermiddag.
I Europa var det nedgang mandag. Den tyske Dax 40-indeksen falt 0,23 prosent, mens den franske CAC 40 beveget seg så vidt i minus med 0,03 prosents nedgang. I London var derimot mer optimisme og FTSE 100-indeksen steg med 0,22 prosent.
Nasa-sonde passerer sola nærmere enn aldri før på julaften
Parker Solar Probe kommer til å passere solen i en enorm fart på julaften. Passeringen er det nærmeste fra et menneskeskapt objekt noensinne.
I ekstreme 690.000 kilometer i timen, nok til å reise fra Washington D.C til Tokyo på under et minutt, skal romsonden passere sola.
Den vil ikke bare oppleve ekstreme hastigheter, men også ekstremt høye temperaturer. Sonden er på det nærmeste sola julaften formiddag norsk tid, da vil varmeskjoldet måtte takle temperaturer på opp mot 930 grader. Men inni selve sonden skal det etter planen ikke bli varmere enn 29 grader.
Ser man for seg avstanden mellom jorda og sola som en fotballbane, vil sonden være omtrent fire meter fra mål på motsatt banehalvdel, som tilsvarer 6,2 millioner kilometer unna solas overflate.
– Dette er et eksempel på Nasas dristige oppdrag, å gjøre noe som ingen andre noen gang har gjort før for å svare på mange spørsmål om universet vårt, sier Arik Posner, en av forskerne bak dette oppdraget.
Posner forteller at han gleder seg til å motta de første dataene fra passeringen i de kommende ukene.
Målet med oppdraget er å løse noen av solas største mysterier, som hvordan solvinden oppstår og hvorfor koronaen – som er solas ytre atmosfære – er varmere enn overflaten under.
– Ingen menneskeskapt gjenstand har noen gang passert så nær en stjerne, så Parker vil virkelig returnere data fra ukjent territorium, forteller Nick Pinkine, operasjonsleder for Parker Solar Probe-oppdraget.