KLIMA

Brasil lover full stans i avskoging

Brasils påtroppende president Luiz Inácio Lula da Silva lover å få slutt på all avskoging i Amazonas innen 2030.

Brasils påtroppende president Luiz Inácio Lula da Silva lover full stans i avskoging i Amazonas innen 2030. For gummitappere er skogen en viktig inntektskilde.
Brasils påtroppende president Luiz Inácio Lula da Silva lover full stans i avskoging i Amazonas innen 2030. For gummitappere er skogen en viktig inntektskilde. Foto: AP/NTB
24. des. 2022 - 10:30

Avskogingen i Brasil har økt med 60 prosent under president Jair Bolsonaros fire år ved makten, ifølge det brasilianske romforskningsinstituttet INPE.

Under Bolsonaro ble regnskog på størrelse med Manhattan snauhogd i Amazonas, ifølge Socio-Environmental Institute i Brasil.

Venstreorienterte Lula, som overtar som president ved nyttår, har lovet å få slutt på all avskoging innen 2030.

Det løftet blir trolig et av de vanskeligste valgløftene å oppfylle, frykter enkelte.

Levebrød

Mange som bor i Amazonas ser ikke hogst som et problem, men som en måte å overleve på. Skog ryddes for å gi rom for beitemark, og mange ønsker gruvedrift og annen industri velkommen fordi det gir arbeidsplasser.

Bolsonaro, som i løpet av sin fireårsperiode åpnet for økt hogst og kommersiell aktivitet i Amazonas, sikret seg langt flere stemmer enn Lula i regionen.

I delstaten Acre, som hovedsakelig er dekket av regnskog, stemte rundt 70 prosent av velgerne på Bolsonaro. Det viser hvilke utfordringer Lula kommer til å stå overfor når han skal oppfylle løftet å stanse avskogingen.

Må lytte

Mekler Carl Petter Martinsen (t.h.), hos Riksmekleren, Siri Bergh fra NHO (t.h.) og forhandlingsleder, Christian Justnes fra Fellesforbundet (t.v.) da den tvungne meklingen startet mandag.
Les også

Byggebransjen: Meklingen på overtid – fare for at 16.700 går ut i streik

Tidligere miljøvernminister Marina Silva er en av favorittene til posten også i Lulas kommende regjering. Den tidligere gummitapperen kommer selv fra Acre og er en internasjonalt anerkjent forkjemper for bevaring av regnskog. Det har gjort henne svært upopulær i Acre, der miljøpartiet hennes – Bærekraftsnettverket – knapt nok får stemmer.

Datteren til Chico Mendes, den verdenskjente regnskogaktivisten som ble drept i et attentat i 1988, understreker viktigheten av å lytte til innbyggerne i Amazonas.

– Vi har mye gjenværende skog. For å sikre at det forblir slik, er det helt avgjørende å finne måter slik at folk kan leve av jorda der. Det er kun slik vi kan sørge for framskritt, sier Angela Mendes.

Skjelvet meldes å være det kraftigste til å ramme Taiwan på 25 år. TV-bilder viser ødelagte bygninger i byen Hualien, øst i landet.
Les også

Taiwan: Kraftigste jordskjelv på 25 år

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.