De startet i Stavanger i 1998, men har vokst ut av Norge for lengst. Nå har de kontorer i New York, Houston, Atlanta, Washington, London, Singapore, Beijing, Dubai og Riyadh.
Gründerne var Joar Vaage og Øyvind Hovland. Hovland har nå solgt seg ut for å jobbe med nye gründerprosjekter, bl.a. Visionio, mens Vaage fortsatt er administrerende direktør.
– Vi er ganske sikre på ingen andre gjør akkurat det vi gjør. Våre løsninger for visualisering og samhandling bygger på standardisert teknologi og erstatter dagens skreddersydde systemer. Skreddersøm er dyrt og tungvint for kundene, sier COO Eirik Simonsen.
Startet med seismikk
Som så mye annet i Stavanger springer ideen ut av oljeindustrien. Vaage og Hovland ville visualisere seismiske data i stereo 3D.
Dette utviklet seg til mer avanserte samhandlingsløsninger som kunne tilfredsstille industriens ønske om å drifte og kontrollere flere funksjoner offshore fra land.
Både Statoil, BP, Chevron og Aker Solutions er blant selskapene som bruker selskapets løsninger for visualisering og samhandling. I juli fikk vant Cyviz anbudet om å levere kontroll- og kommandorom til den splitter nye Memorial Hermann-sentralen på 6000 kvadratmeter utenfor Houston.
Alle it-systemer for 14 sykehus, åtte kreftsentre, tre hjerteklinikker og 27 treningssentre med tilsammen 24 000 ansatte skal samles her.
Cyviz utvikler selv hardware for videoprosessering og programvare for kontroll og overvåkning. Selskapet samarbeider med partnere over hele verden og benytter teknologi fra et titall underleverandører.
De benytter seg av bla. Cisco når det gjelder videokonferanse, mens tidligere Projectiondesign står for projeksjonsteknologi. Dette selskapet, som ble startet av Bård Eker, heter i dag Barco Fredrikstad etter at det ble kjøpt opp av den belgiske projeksjonsgiganten.
– Vi leverer en enkel og forutsigbar brukeropplevelse som er uavhengig av teknologien i rommet. Alle Cyviz' løsninger bruker samme kontrollsystem, fra de aller enkleste møterom til avanserte samhandlingsrom og kommandosentraler, sier Simonsen.
Virtuelle møterom
Cyviz samarbeider også med norske Pexip når det gjelder teknologi for virtuelle møterom.
Kombinasjonen av Pexip og Cyviz gjør det enklere og tryggere å ha videokonferanser med mange deltakere og med ulike typer
teknologi.
– I vår bransje finner vi noen av de beste fagmiljøene i Norge. Tandberg, Acano, Pexip og Projectiondesign er eksempler på norske selskaper med internasjonal suksess. Dette gir inspirasjon og vi har en stor fordel ved at disse miljøene er tett på oss, sier Simonsen.
80 prosent av omsetningen kommer nå fra internasjonale kunder. Og kundegruppen varierer fra olje og gass, til finans og offentlig sektor. Det amerikanske forsvaret har brukt Cyviz-løsninger i flere år.
– Vår styrke er at vi har klart å utvikle løsninger for avansert samhandling i store bedrifter og organisasjoner. Vi har blant annet levert systemer til Forsvaret, Oljefondet, DNB og den nye AMK-sentralen i Ålesund. For tiden leverer vi et titalls løsninger til en godt kjent europeisk politistyrke , sier Simonsen.
Presseansvarlig i Norges Bank Investment Management, Marthe Skaar, sier til Teknisk Ukeblad at videoutstyret fra Cyviz er integrert i et møterom med 40 plasser.
– Vi er en global organisasjon med kontorer i Oslo, London, New York, Singapore, Shanghai og Tokyo. En god kommunikasjonsløsning er essensiell for vår daglige drift hvor vi må kommunisere mellom ulike kontorer og eksterne
parter.
Sparer kostnader
Når Cyviz har etablert egne kontorer i Dubai og Riyadh, er det fordi selskapet ser et stort potensial for vekst i denne regionen.
Satsingen i Dubai danner grunnlaget for videre ekspansjon i Singapore og Australia.
– Vi kaller oss et ektefødt barn av olje og gass. Denne bransjen har vært banebrytende i bruk av ny teknologi og er fremdeles en viktig kundegruppe. Det er andre sektorer som vokser mest for oss.
– Hvordan merker dere oljeindustriens krav til reduserte kostnader?
– Vi merker helt klart en økt interesse. Nå vil mange selskaper redusere ytterligere på reisevirksomheten og de trenger gode møterom som ansatte får til å bruke. Tapt arbeidstid på grunn av tekniske feil aksepteres ikke lenger.
Cyviz har nå ca. 100 ansatte totalt. Ca. 25 jobber fortsatt ved hovedkontoret i Stavanger.
– Vi definerer oss som et tungt teknologiselskap siden vi lager løsningene i eget hus i tett samarbeid med våre partnere. Vår norske opprinnelse er en styrke, både industrielt og kulturelt. Kommer du på besøk til et Cyviz Experience Center så møtes du av norsk møbeldesign og en vegg med Prekestolen som motiv. Utenlandske partnere og kunder ser på turen til Prekestolen som en unik opplevelse.