KLIMA

Eierne uenige om Equinors klimaplaner

Equinors aksjonærer er uenige om hvorvidt selskapets planer er i tråd med Parisavtalen.

I 2018 ble Johan Sverdrup-feltet elektrifisert.
I 2018 ble Johan Sverdrup-feltet elektrifisert. Foto: Equinor
13. juni 2024 - 08:08

På generalforsamlingen til Equinor i mai ble det foreslått at Equinor skulle skjerpe sine klimamål. Dette skapte uenighet blant eierne, og bare 6,5 prosent av aksjonærene stemte for forslaget.

Staten som eier hele 67 prosent av selskapet stemte imot, skriver E24.no.

Uenigheter om klimamål

Spørsmålet er om Equinors nåværende planer er i tråd med Parisavtalen.

Flere utenlandske eiere, støttet av blant andre KLP, Storebrand og Nordea, ønsker at Equinor skal skjerpe planene og tilpasse sine strategier til Parisavtalens mål. De hevdet at Equinor legger opp til høyere produksjon enn det klimamålene tillater, og krevde forklaringer, skriver E24.

Hovedaksjonæren, den norske staten ved Nærings- og fiskeridepartementet, mener derimot at Equinors planer allerede er i tråd med klimamålene.

Går ikke langt nok

Equinors omstillingsplan fra 2022 inneholder investeringer i fornybar energi og mål om å redusere selskapets nettoutslipp med 50 prosent innen 2030.

Flere av aksjonærene mener at planene ikke går langt nok, og etterlyser absolutte utslippsmål som inkluderer kundenes utslipp.

Debatten viser en klar splittelse mellom statens og enkelte investorers syn på hvordan Equinor skal møte globale klimaforpliktelser, og det forventes at dette temaet vil bli videre diskutert når Equinor oppdaterer sin energiomstillingsplan i 2025.

En femdel av Shells aksjonærer er ikke fornøyd med oljegigantens klimastrategi.
Les også

Aksjonæropprør mot Shells klimastrategi

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.