ENERGI

Equinor øker inntektene i andre kvartal

Energiselskapet Equinor leverte bedre enn forventet i andre kvartal og fikk et justert driftsresultat før skatt på 7,48 milliarder dollar.

Equinor-sjef Anders Opedal ved en tidligere anledning.
Equinor-sjef Anders Opedal ved en tidligere anledning. Foto: Eirik Helland Urke
24. juli 2024 - 07:06

Det fremgår av kvartalsrapporten som ble lagt fram onsdag morgen.

Det var på forhånd ventet et justert resultat før skatt på 7 milliarder dollar i andre kvartal, ifølge et gjennomsnitt av estimater som Equinor selv har samlet inn.

Inntektene endte på 25,54 milliarder dollar, en økning fra 22,87 milliarder dollar.

Equinor deler ut kontantutbytte til aksjonærene på 0,35 dollar per aksje, i tillegg til et ekstraordinært kontantutbytte på 0,35 dollar per aksje for andre kvartal.

Øker produksjonen

Energiselskapet leverte en samlet egenproduksjon på 2,048 millioner fat oljeekvivalenter per dag i andre kvartal, opp fra 1,994 millioner fat oljeekvivalenter per dag i samme periode i fjor.

– Vi leverte fortsatt god drift gjennom kvartalet og oppnådde 3 prosent produksjonsvekst. Dette sikret solide finansielle resultater. Vi opprettholder en konkurransedyktig kapitaldistribusjon og forventer å utbetale til sammen 14 milliarder dollar til våre aksjonærer i 2024, skriver konsernsjef Anders Opedal i Equinor i en pressemelding.

På norsk sokkel hadde Equinor en produksjonsøkning på 5 prosent fra samme kvartal i fjor, produksjon på Breidablikk-feltet og mindre påvirkning fra revisjonsstanser bidro til økningen. Høy produksjon på Troll- og Oseberg-feltene bidro til 13 prosent økning av gassproduksjonen sammenlignet med samme periode i fjor.

Analytiker hos Sparebank 1 Markets, Teodor Sveen-Nilsen, sier til DN at at økning i produksjon gjorde at selskapet overgikk analytikerkorpsets forventninger.

– Vi vil øke inntjeningsestimatet for 2024 med fire-fem prosent nå, sier han til avisen.

Åsgard-feltet i Norskehavet slipper ut mest CO2 på norsk sokkel. Det er også det fjerde største utslippspunktet i Norge, når vi også tar med landanlegg.
Les også

Nå er dette feltet utslipps­-verstingen på norsk sokkel

Vekst i fornybar

I andre kvartal produserte Equinor 655 GWh fra fornybare energikilder, en økning på 90 prosent fra samme kvartal i fjor.

Produksjon fra landbaserte kraftanlegg bidro med mer enn halvparten av produksjonen i kvartalet, hovedsakelig fra Rio Energy-eiendelene og Mendubim-solparkene i Brasil, samt ny produksjon i Polen. Equinor rapporterer også høy produksjon fra havvindparkene som bidro til veksten.

Det justerte driftsresultatet fra fornybar-segmentet var på minus 90 millioner dollar for kvartalet. Equinor opplyser at kostnadene knyttet til prosjektutvikling overskrider inntektene fra anlegg i drift, som var 41 millioner dollar dette kvartalet.

– Equinor har en litt ekkel sits på fornybar, der lønnsomheten ikke er bra nok, sier analytiker i ABG Sundal Collier, John Olaisen, til DN.

Nye lisenser

Equinor rapporterer om god fremdrift i porteføljen på norsk sokkel. Sammen med partnere tok selskapet investeringsbeslutning om videre utbygging av gassinfrastrukturen i Troll Vest-området.

Energiselskapet har også fått tildelt de tre nye lisensene Kinno og Albondigas på norsk sokkel, og Kalundborg-lisensen på land i Danmark. Lisensene gir Equinor tilgang til mulig CO2-lagringskapasitet på 17 millioner tonn per år.

Equinor rapporterer om fremgang på byggingen av havvindparken Dogger Bank A i Storbritannia. Prosjektet har 27 turbiner som enten er helt eller delvis installert, og tar sikte på full kommersiell drift i første halvdel av 2025

Oppfinnelsen er en metode for å legge rør på havbunnen. Bildet har ikke noe med tvisten å gjøre.
Les også

Vil ha mer betalt for oppfinnelse: Tre ingeniører saksøker Equinor

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.